aanmelden
Mixvibes CROSS 3
DJ Gear & VJ 26-02-2014
door:

DIGITAL DJ MIXER

 

Ongeveer tien jaar geleden kwam de eerste versie van Mixvibes op de markt, als tegenhanger van de ‘DVS’–systemen (“Digital Vinyl Systems”). Net zoals Scratch Live & Traktor bestaat het systeem uit een software- en hardwaregedeelte en twee tijdscode vinyls/CD’s. Hiermee kan je bijna alle mogelijke audio en video files afspelen vanaf je laptop, en die dan via een usb interface manipuleren met je platen- of CD-speler.
Vanaf 2008 kwam Mixvibes met een volledig nieuwe versie op de proppen, “Cross” genaamd. We bespraken reeds eerdere versies van Cross in Meet Music en afgelopen maand kwam er weer een nieuwe update op de markt. Ik ben benieuwd wat deze Cross 3 versie te bieden heeft.


 

 

 

UPDATES

Wat zijn nu de grote veranderingen in deze laatste update? De grootste en meest opvallende verandering is de mogelijkheid om video’s te mixen en zelf visuals te creëren tijdens je DJ sets. Je kan video’s mixen met audio of zonder audio, of allebei tesamen. 
Er zijn 35 verschillende transities mogelijk, met daarbovenop 18 video-effecten. Via de display poort van je laptop kan je HD beelden uitsturen naar een extern TV/projectie scherm. Je kan je video mix opnemen, wat tot nu toe bij de meeste video mixing software nog niet het geval was.  
Daarnaast kan je de audio van de video’s ook vervangen door andere tracks, en kan je video loops toevoegen aan je video mix. Er is ook een “video sampler” (een primeur in de DJ software) aanwezig waarmee je real-time video samples kan triggeren én editen. Je kan ook zelf tekst, foto’s en logo’s invoeren, en via een webcam zelfs live beelden van de party mixen met je video’s en muziek. Het leuke is dat je zelf alles via video mixing kan manipuleren, maar het is ook mogelijk van de software dit automatisch te laten doen.
Net zoals de meeste andere DVS systemen, heeft Cross nu ook een “Sync” button. Met 1 druk op de knop wordt het tempo van je video gesynchroniseerd met het tempo van een andere video, en je kan de audio en video dus naadloos met mekaar mixen.  
Nog een nieuwe feature zijn de “Frequency Colored Waveforms”. Je kan uit drie mogelijke modes kiezen, dus hoe je wenst dat je waveform visueel wordt weergegeven op je laptopscherm. Je krijgt hier de keuze tussen Legacy (geel en rood), Nexus (blauw) en Spectrum (multicolor).
Verder werden er nog een nieuwe ingebouwde mixer en EQ’s toegevoegd, waardoor je dus kan spelen zonder een hardware mengpaneel. Als model hiervoor werd de populaire Pioneer DJM serie gebruikt. Dat Mixvibes voor Pioneer opteert is helemaal niet zo vreemd. Ze hebben tenslotte mee Rekordbox gecreëerd, het digitale DJ systeem van Pioneer. Je kan Cross vanaf nu dus ook synchroniseren met je Rekordbox collectie. En met de toegevoegde support van Apple Lossless en WMA files, kan je nu praktisch elke mogelijke file afspelen.


BUDGET

Zoals we reeds zeiden, is Cross het duurste softwarepakket binnen het aanbod van MixVibes, maar heeft het dan ook de meeste mogelijkheden. Voor de prijs van €117,81 (incl. BTW) kan je de Cross package aanschaffen. Helemaal niet duur dus!  

 

CONCLUSIE

Cross biedt aan wat alle moderne DJ software pakketten bevatten, zoals vier decks, sampler, key detection, MIDI, CDJ en vinyl control. Maar toch zijn er aantal functies die toch wel heel uniek zijn. Zo zijn de video mixing mogelijkheden een pak uitgebreider dan die van andere merken, en is het volledig synchroniseerbaar met Rekordbox. Een van de sterkste punten van Cross is waarschijnlijk het “open” formaat dat het hanteert. In tegenstelling tot de concurrentie kan je Cross, naast de eigen Mixvibes MIDI controller “U-MIX PRO 2”, ook gebruiken met een 80-tal andere MIDI controllers. Bovendien is het mogelijk om Cross te gebuiken in combinatie met praktisch alle hardware én software. Als je een gebruiker bent van de Pioneer CDJ’s of mixers zal deze software je zeker bevallen, het is er als het ware voor gemaakt. Je krijgt dus een zeer mooi en uitgebreid pakket voor een heel redelijke prijs.