aanmelden
JB Systems AKI Color 250II
DJ Gear & VJ 28-06-2007
door:
De AKI Color 250II met zijn DMX processor AK1 is bedoeld om ruimtes of buitenmuren van gebouwen met een mooie gelijkmatige kleur te verlichten. Men noemt dit soort verlichting colorwashers. Het is wel even schrikken wanneer ik de AKI Color 250II ontvang. Met zijn 380 x 240 x 460 mm en 25 kg is dit niet zomaar een klein spotje. Op het eerste zicht lijkt hij op een grote moving head, maar dat is het dus duidelijk niet.
Het grote beweegbare bovengedeelte, de eigenlijke spot, kan je enkel met de hand bewegen en in positie brengen, dus niet vanop afstand. Aangezien je de Aki Color bedoeld is om een wand, een voorwerp of een volledige ruimte in een bepaalde kleur te belichten stelt dit geen enkel probleem. Je zet of hangt de spot in de juiste positie, zet hem aan, kiest het programma, en that's it.
De lamp van 250 W (MSD250II) en het matte doorschijnende glas aan de uitgang van de spot zorgen voor een krachtige diffuse lichtbundel. Wil je dus een groot oppervlak belichten, dan kan je met verschillende exemplaren een mooie egale kleur bekomen, en zal je geen cirkel zien op de randen van de lichtbundels. Hij is dus zeer geschikt om voor decoratie-doeleinden.

 

BOUW

 

Hoe ziet de Aki Color 250II eruit? Grootte en gewicht gaf ik je hierboven al mee, en daaruit kan je reeds afleiden dat dit geen klein spotje is. De lamp bestaat uit twee delen. Om te beginnen hebben we het vaste gedeelte waarin het interne controlepaneel zich bevindt samen met de DMX512 in- en out-aansluitingen. Met behulp van twee stevige beugels wordt de eigenlijke spot bevestigd. Die kan enkel op of neer worden bewogen en heeft een stralingshoek van 45° (op 10 meter beschijnt hij een oppervlak van z'n 8,5 m).
De spot is in het lichtgrijs uitgevoerd, met een vrij futuristisch design...hij zou zo in Star Wars kunnen ingezet worden. Verschillende inkepingen in de spothouder zorgen ervoor dat die niet vlug oververhit geraakt. Ik vind het eerlijk gezegd nogal groot...

 

GEBRUIK

 

Wat de sturing betreft kan je ervoor opteren een DMX512 te gebruiken of te werken met de optionele kleine DMX processor, de AK-1. Uiteraard kan de Aki Color ook stand alone ingezet worden, in dat geval bedien je hem manueel. Hier geldt dus hetzelfde principe als bij de roterende movingheads en andere grotere professionele spots.
Op de Aki Color zelf beschik je over een controlepaneeltje met 4 druktoetsen en een klein display. Je adresseert de AKI 250 dus via DMX ofwel kies je één van de vier voorgeprogrammeerde showinstellingen. Alles is zeer simpel en gemakkelijk te bedienen. Meer controle krijg je uiteraard door hem via DMX aan te sturen of door met de AK-1 te werken.
De AK-1 is een kleine zwarte DMX processor die 210 x 133 x 77 mm meet en 0,84 kg weegt. Deze werkt op een DC9V 500mA adapter en heeft achteraan een aan/uitschakelaar en een DMX XLR-uitgang. Wanneer je de AK-1 gebruikt ben je niet verplicht om een DMX512 controller te gebruiken en deze eerst nog te gaan instellen en te programmeren. Je kan er een aantal kleurwisselprogramma's mee oproepen en direkt voorgeprogrammeerde kleuren kiezen. Het is ook mogelijk om vanop de AK-1 controller de DMX adressen van de aangesloten colorchangers op afstand in te stellen, zo hoef je niet van spot tot spot te lopen om de DMX- adressen te wijzigen. Dat alles gebeurt met een eenvoudige druk op één van de 13 toetsen. Je beschikt over een loop-, blackout en holdtoets die zeer gemakkelijk te bedienen zijn. Met een druk op de knop verander je van richting, kleur of ingesteld programma. Met de aparte snelheidsregelaar op de rechterzijde kan je de gewenste snelheidsfrequentie instellen om van kleur(en) en programma (10 stuks) te veranderen.
De handleiding van deze AKI-250II en AK-1 is zeer compact (15 pag) en wordt enkel in het Engels meegeleverd. Alle nuttige info wordt duidelijk weergegeven en daar waar nodig ondersteund met afbeeldingen.

 

BUDGET

 

Een professionele lichteenheid is nooit goedkoop. De AKI-250II, inclusief MSD250/2 lamp, kost 793 euro excl. BTW. Om met licht te kunnen schilderen moet je dus wel wat over hebben.

 

CONCLUSIE

 

Door zijn waterdichte IP-bescherming is de AKI-250II ideaal voor decoratieve verlichting, zowel binnen als buiten, alsook voor het verlichten van gebouwen, discotheken enz... Hij kan bij grootschalige projecten ingezet worden, maar ook voor bijvoorbeeld winkelinrichtingen. Met de kleine DMX processor heb je geen grote DMX mengtafel nodig om de nodige programma's op te roepen of vast te zetten. Deze lamp zal vooral voor professionele doeleinden toegepast worden, maar uiteraard kan ook de kleinere DJ van dit schitterende licht genieten.