aanmelden
Ultrasone DJ1 & DJ1 Pro
DJ Gear & VJ 27-09-2007
door:
Hoofdtelefoons zijn een belangrijke tool voor DJ's. De voornaamste kenmerken zijn een goede klank, voldoende volume, goede geluidsisolatie, degelijke bouw, laag gewicht en tenslotte mechanische flexibiliteit. Eigenlijk kan ik nog even doorgaan want er zijn redelijk veel criteria die voor een DJ belangrijk zijn, al kunnen die sterk uiteenlopen van persoon tot persoon.
Een paar weken geleden kregen we twee Ultrasone hoofdtelefoons toegestuurd voor een test. Hoewel Ultrasone misschien niet bij de eerste vijf merken zal worden genoemd als we het over hoofdtelefoons hebben is dit toch niet een volledig nieuwe speler op de markt. Het bedrijf werd in 1990 opgericht en bouwde een naam op als fabrikant van producten voor professionele klanten die naar gesofistikeerd materiaal op zoek zijn. In de loop van de jaren heeft Ultrasone verschillende ontwikkelingen op haar naam geschreven, meer dan 60 patenten aangevraagd en steeds veel aandacht besteed aan de gezondheidsaspecten bij het ontwerpen van hoofdtelefoons. In 2000 werd Ultrasone gereorganiseerd, werd een nieuw bedrijfsdesign gecreëerd en nieuwe producten gelanceerd.

 

BESCHRIJVING

 

Onder die nieuwe producten vinden we twee hoofdtelefoons die specifiek voor DJ's werden ontworpen, en het zijn dan ook deze modellen, de DJ1 en de DJ1-PRO, die wij mochten testen. Laat ons beginnen bij de kleinste, de DJ1. Bij het openen van de doos valt op dat de hoofdtelefoon netjes op een kartonnen constructie is gehangen met een plastiek zakje erom met daarin ook een handleiding en een CD. Daarenboven wordt een handig beschermhoesje meegeleverd. De CD bevat merkwaardig genoeg geen hiphop of dance muziek, maar wel een verzameling subtielere zaken zoals klassieke muziek en natuurgeluiden. Dit lijkt misschien gewaagd maar het is wel een goede manier om een hoofdtelefoon te beoordelen, en ik raakte algauw onder de indruk van de eerlijke klank. In de handleiding vond ik specificaties die niet bepaald min zijn: frequentiebereik van 10-22000Hz, impedantie van 64 Ohm en een geluidsdruk van, schrik niet: 103dB. Dat is alvast luid genoeg om tijdens het draaien in een disco te kunnen luisteren naar andere plaatjes.
"De volgende!" riep ik toen ik de doos van de DJ1 PRO opende. Dit model was iets moeilijker uit te pakken. De verpakking is vrij ingenieus (maar stijlvol!) en er worden iets meer toebehoren dan bij het voorgaande model meegeleverd. Even opsommen: een reservekabel die is uitgerust met een volumeregeling en een mono/stereo schakelaar, het beschermhoesje, een adapterstekkertje om van een grote jack een kleine te maken, een paar reserve oorkussentjes, de handleiding en opnieuw een CD met luistervoorbeelden. Ook hier vinden we de indrukwekkende technische specificaties terug: frequentie bereik van 10-20000Hz, impedantie van 64 Ohm en een geluidsdruk van 102dB. Net als de DJ1 werd ook dit model uitgevoerd met 5 mm Mylar drivers. Het volume is net iets minder dan bij de DJ1, maar dat is hoe dan ook beter voor je oren. Handig voor vervoer is dat je deze hoofdtelefoons heel erg compact kan opplooien, want het zijn niet direct de kleinste modellen die op de markt te vinden zijn. Je kan trouwens één van de pads wegdraaien wanneer je graag even contact met de buitenwereld wil, en zelfs dan blijven deze hoofdtelefoons comfortabel aanvoelen. Mocht ik één van deze modellen kopen, dan zou ik toch uitkijken naar iets om ze beter te beschermen dan het meegeleverde hoesje.

 

ERGONOMIE

 

Een belangrijk aspect in de ergonomie van een hoofdtelefoon is het gewicht. De DJ1 en DJ1 PRO wegen respectievelijk 256 gram en 295 gram en vallen hiermee netjes in de middenklasse. Beide modellen sluiten goed af en klemmen aangenaam strak op het hoofd. Daarenboven kan zo ongeveer het breedst mogelijke hoofd ertussen. Zelfs bij extreem uitrekken blijft alles op z'n plaats zitten. Er breekt niets en niets raakt los. Absoluut geslaagd qua flexibiliteit en robuustheid! Voor DJ's is de kabel nog zo'n belangrijk aspect. De DJ1 werd uitgerust met een gedeeltelijk gekrulde kabel van 3 meter lang. Wanneer je aan de kabel trekt heb je dus zo'n 1,43 meter speling. Aan het uiteinde zit een combistekker waarmee je makkelijk omschakelt tussen een stereo- en mini jack. Je kan dezelfde hoofdtelefoon dus gebruiken voor je MP3-speler overdag, en ‘s avonds bij het draaien. Conclusie over de kabel is dat hij door een zekere stugheid heel prettig werkt, en dat hij lang en stevig genoeg is. Ik vermeldde reeds dat de DJ1 PRO wordt geleverd met twee kabels, die beiden gekruld zijn maar waarvan er één is uitgerust met een volume regeling en een stereo/mono schakelaar. Nog zo'n onderdeel dat het meestal snel begeeft zijn de oorkussentjes. Op beide modellen zijn ze gemaakt van zacht kunststof, en ook steeds te vervangen. Bij de DJ1 PRO wordt een extra paar meegeleverd. Ok, het vraagt wat geduld en handigheid om ze te vervangen, maar dit ga je dan ook niet alle dagen doen. Voor de DJ1 kan je er steeds later een paar nieuwe aankopen.
Zoals ik reeds in mijn inleiding schreef, Ultrasone is een bedrijf dat verder kijkt dan louter hoofdtelefoons produceren, er wordt steeds rekening gehouden met het welzijn van de gebruiker. Daarvoor werd de speciale MU metaal afscherming ontwikkeld. De meeste hoofdtelefoons zetten een elektrisch signaal om in een akoestisch signaal, waarbij lage-frequentie magnetische velden worden geproduceerd die volgens Ultrasone schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De standaard versie LE (=Low Emission) afscherming biedt reeds een vermindering tot 60% in vergelijking met gewone hoofdtelefoons, en die vinden we op het DJ1 model. Aangezien professionele DJ's zowat een half leven met hoofdtelefoons op hun hoofd doorbrengen werd een speciale afscherming (ULE technologie) voorzien op de DJ1-PRO. Zo'n 98 % van de straling wordt ermee tegengehouden, wat onze gezondheid uiteraard slechts ten goede kan komen.

 

KLANKKWALITEIT

 

Ultrasone biedt bij z'n hoofdtelefoons het "S-Logic Natural Surround Sound System". Met deze technologie wil de fabrikant ervoor zorgen dat de klank verder lijkt te gaan dan enkel in je hoofd. De klank zou breder en niet meer zo geïsoleerd lijken. Richtingen en afstanden zouden kunnen gehoord en waargenomen worden. Met het S-Logic Natural Surround Sound systeem zou je overigens een tot 40 % lagere dB output hebben (3-4 dB) met hetzelfde loudness gevoel, waarbij het risico op gehoorbeschadiging toch serieus wordt verminderd. Dit lijkt allemaal mooi op papier, maar we moeten dit ook nog horen… Maar zoals ik hiervoor al zei, de klank die deze hoofdtelefoons voortbrengen kon mij onmiddellijk overtuigen. Of het S-Logic Systeem er nu voor zorgt of niet, je krijgt een heel erg brede, open klank waarbij je het gevoel hebt dat je je midden in een live-concert bevindt. De bassen worden perfect weergegeven bij verschillende muziekstijlen. Ik kon dit ervaren bij zowel de opnames op de meegeleverde CD als bij Rap, klassieke muziek, House, enz… Na een heel aantal luistertesten kwam ik tot de conclusie dat de akoestiek verbazend was, en de bassen nét zoals dat hoort. Terwijl de klank die uit je hoofdtelefoon komt heel erg open klinkt, zal je toch geen last hebben van extern geluid. Met m'n stereo-keten volledig opengedraaid, en de hoofdtelefoon op de helft van het volume, kon ik maar met moeite iets opvangen van het geluid buiten mijn hoofdtelefoon. Dat is ongetwijfeld te danken aan de efficiënte 50 mm Mylar akoestische drivers.

 

BUDGET

 

Voor de DJ1 betaal je 109 euro (bruto adviesprijs excl BTW), en de DJ1PRO kost 169 euro (bruto adviesprijs excl BTW). De 60 euro verschil tussen de twee wordt gerechtvaardigd door het feit dat de PRO versie net iets helderder klinkt, en natuurlijk meer opties biedt. Ze zijn niet echt goedkoop, maar je koopt dan ook een degelijke hoofdtelefoon met een goede klank, én je weet dat er over het aspect gezondheid werd nagedacht.

 

CONCLUSIE

 

De DJ1 en DJ1 PRO laten zich vooral qua klank opmerken, en daar zal het S-Logic Natural Surround Sound System wel voor veel tussen zitten. Daarnaast bieden ze een uitstekend comfort en mag je zeker zijn dat je er bij normaal gebruik lang van zal kunnen genieten. Ultrasone is een merk dat het ontdekken waard is, en deze twee DJ-modellen zijn echte aanraders!