aanmelden
Mackie d.2
DJ Gear & VJ 27-09-2007
door:
Om maar eens niet te beginnen met een korte historiek van het merk, zoals ik meestal wel doe, wil ik het deze keer liever hebben over welke soort mixer voor wie geschikt is en wat de vereiste kwaliteiten zijn voor een goeie investering. Eerst en vooral moeten we erop toezien dat we voldoende ingangen hebben om al onze randapparatuur op de mixer aan te sluiten (draaitafel, CD, PC,...). Vervolgens moeten we weten waar we de mixer voor gaan gebruiken. Ik bedoel hiermee dat als je een beat-adept bent (techno, house, hardcore, drum'n bass,...) je er best voor kan zorgen dat je over voldoende lange faders beschikt en tevens over een driebands equalizer die erg laag gaat (overigens dichter bij een filter dan een EQ). Een scratcher zal op zijn beurt eerder nood hebben aan korte faders en een soepele en erg nauwkeurige cross fader, met de mogelijkheid om de curve aan te passen. Hij zal er ook op letten dat de tafel aangepast is aan de bouw van zijn hand. Voor de mobiele disco en verhuur daarentegen, kan je best uitkijken naar een robuuste mengtafel met zoveel mogelijk in- en uitgangen met verschillende aansluitingen zodat ze perfect autonoom kan werken in zoveel mogelijk verschillende situaties. Vanzelfsprekend kunnen we de verschillende categorieën DJ's niet overlopen zonder het over de zogenaamde"blaaskaak" of"aansteller" (naar gelang de regio) te hebben die z'n keuze zal laten afhangen van de kleur, of het type mixer net boven dat van z'n buurman zal kiezen om toch maar de indruk te hebben dat hij nét dat ietsje beter is. Ha ha ha!!!! En voor wie ten slotte eerder van een gemengde of hybride stijl houdt en in geen enkel vakje valt onder te brengen, en graag zowat alle technieken mengt, zal een geschikte mixer vinden geen sinecure zijn. Maar het einde van onze zoektocht is (eindelijk) in zicht: de d.2 van Mackie is daar het bewijs van. Here we go!

 

VOORSTELLING

 

Mackie staat al lang bekend omwille van z'n vele mengtafels voor studio of live-gebruik, en nu stelt het merk ons haar eerste DJ mixer voor. De d.2 heeft alle kenmerken van een grote meegekregen. Compact, met een eenvoudig design en een ergonomie waar over werd nagedacht, faders en cross faders die voor scratching kunnen geregeld kunnen worden, een EQ die aan het tempo van de mix kan aangepast worden en voorzien van blauwe LEDs om de zichtbaarheid te verbeteren, een klankkwaliteit die de naam Mackie waardig is en vooral twee FireWire poorten waarmee je de mixer op een Mac of een PC kan aansluiten zodat je audio files kan lezen of zelfs opnemen, dus een echte première!! Jammer dat op mijn testexemplaar deze optie niet werd meegeleverd, ik zou het met plezier hebben uitgetest hebben. Kortom, als je van mixen, scratchen en laptopping (mixen met de computer, soms"live" genoemd) houdt, zal de d.2 je zeker kunnen verleiden.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Elk van de twee strips heeft natuurlijk de traditionele functies die bestaan uit de gain, een driestandenschakelaar om je ingang te kiezen (phono, line of FireWire) en de balans. Maar ook full kill EQ's die dus alle frequenties afsnijden zodat helemaal niets meer overblijft op deze frequentieband. Wanneer je dus de drie banden op het minimum plaatst snij je letterlijk het volume volledig af. Deze zeer soepele en makkelijk vervangbare faders meten ongeveer 5 centimeter, dus een gemiddelde maat. Je kan hun curve aanpassen en ze omkeren met behulp van de reverse knop op de voorkant van de mixer. Op dezelfde hoogte vinden we ook de VU-meters, met aan weerszijden de pre-listening faders en in het midden de fader voor de master (main). Een van de sterke punten van de d.2 is zeker de optische"Infinium" cross fader, waarvan je niet enkel de cruve kan aanpassen, maar die je dus ook kan omkeren. Het principe van de optische cross fader bestaat erin dat de klank niet echt meer van de faders naar de cross faders wordt gestuurd. Het zijn eigenlijk gewoon controllers, vandaar hun naam VAC (Volt Amplifier Control). Net boven de faders vinden we de"Transform" switches waarmee je het volume op een drastische manier kan cutten. Deze switches hebben drie standen: naar boven (de gesloten of on stand), in het midden (de open stand of mute stand) en naar beneden (die telkens naar het midden terugspringt). Je kan deze schakelaars in verschillende richtingen gebruiken volgens eigen smaak, maar je zou het bovenblad van de mixer moeten demonteren om bij de schroefjes en pinnetjes te kunnen. Een andere functie die discreter werd gehouden, is zonder twijfel de FX functie. Hij werd geplaatst tussen de EQ en de balans en werd ook voorzien van een blauwe LED. Dit is eerder een insert dan een aux, of beter gezegd, de volledige klank wordt door het effect gestuurd, en niet slechts een gedeelte van het signaal. Het is natuurlijk mogelijk om het algemene ingangs- of uitgangsniveau en de uitgang van de externe effecten te regelen. De d.2 werd voorzien van een microfooningang met een driebands toonregeling, een PAN en een 48 Volts fantoomvoeding, wat slechts zelden voorkomt en ik denk dat het de eerste keer is dat ik er één ontdek op een DJ mixer. Rechts bovenaan op het controle oppervlak vinden we de functies voor de"control": de"main level", de"Booth level" die we kunnen schakelen tussen mono en stereo met een kleine switch, de commando's"send en return" voor de effecten en tenslotte alles wat met de prelistening te maken heeft: het hoofdtelefoonvolume, een switch waarmee we tussen de main (master) en de PGM (kanaal 1 of 2) schakelen en de knop waarmee je het kanaal kiest in de vorm van een mini cross fader. Je kan deze laatste switch onbelangrijk vinden, maar het betekent wél tijdswinst want je hoeft slechts één handeling uit te voeren.

 

INGANG EN UITGANG

 

Line Inputs : x4 Line inputs cinch
Phono Inputs: x2 Phono Inputs cinch
Mic Input: 1 jack 6,3mm /1 XLR (combo)
Master Outputs: x1 cinch x1 XLR
Booth Outputs: x1 jack 6,3mm
Headphone Output: x1 jack stereo (micro of lijnsignaal)
Send Output: x1 jack 6,3mm
Return Input: x1 jack 6,3mm

 

ERGONOMIE

 

De d.2 is goed uitgedacht, er staat niets teveel op het controle oppervlak, de cross fader werd ideaal geplaatst ten opzichte van de fader en de afstand tussen de twee is perfect om ze beiden met één hand te bedienen. De afstand tussen de EQ potmeters is ook goed geproportioneed, de transform switches staan een tikkeltje te dicht bij de fader, maar zoals hierboven reeds vermeld kan je ze in je verschillende richtingen plaatsen. Als we dan toch ergens iets op aan te merken hebben, dan is het wel op de hoogte van deze mixer. Eigenlijk is ze maar een goeie anderhalve centimeter hoger dan de draaitafels, maar ze staat er dus niet echt mee in contact. Dat betekent dus minder, maar natuurlijk kan een flight case dit probleem zonder probleem oplossen (om maar eens een woordspeling te gebruiken!).

 

KLANKKWALITEIT

 

Het is altijd moeilijk om de klankkwaliteit van een DJ mixer te beoordelen, want dit zal natuurlijk erg afhangen van de gebruikte audio support. Er bestaan zo van die tafels die goddelijk klinken maar voor geen cent praktisch zijn. Na deze mixer met verschillende muziekstijlen op vinyl en CD te hebben getest, was ik aangenaam verrast door de precisie van de EQ, en dat geldt zowel voor cutten als boosten. Dankzij de 48 Volts fantoomvoeding kan je een degelijke microfoon gebruiken, maar over de conversie naar opname kan ik je niks vertellen omdat de Fire Wire kaart niet werd meegeleverd voor deze test (jammer!!!!). En tenslotte vond ik de weergave helder en nauwkeurig, hoewel ik een ietsie pietsie gemis voelde in de lage frequenties.

 

BUDGET EN CONCLUSIES

 

De d.2 is zeer betrouwbaar, robuust en heeft hele goeie faders en cross faders. Met de FireWire poorten kan je verschillende audioformaten op Mac en PC lezen, en met behulp van de 48V fantoomvoeding op de microfooningang kan je bijvoorbeeld pilootstemmen opnemen. Als je concreter wil zien wat de d.2 allemaal kan raad ik je aan de demo van DJ Tone op de Mackie website te bekijken (www.mackie.com). De d.2 is de jouwe voor de prijs van 699 euro excl. BTW zonder de FireWire poorten. Voor deze optie moet je er 299 euro bijtellen. Het is niet goedkoop, maar vergeet niet dat het de eerste DJ mixer is met geïntegreerde FireWire poorten, en Mackie produceert over het algemeen materiaal dat blijft meegaan. Je moet het dus zien als een investering op lange termijn.