aanmelden
Stanton M.304
DJ Gear & VJ 22-08-2007
door:
We hoeven je Stanton uiteraard niet meer voor te stellen. Het merk ontwikkelt en produceert sinds 1946 professioneel audio materiaal. Vandaag geniet Stanton grote naambekendheid en een ijzersterke reputatie binnen de DJ-wereld én daarbuiten dankzij z'n kwaliteitsproducten zoals cartridges, draaitafels, mixers, CD-spelers en uiteraard de Final Scratch.

 

VOORSTELLING

 

De M.304 is een klassieke mengtafel die je alle noodzakelijk functies biedt om te mixen (house, techno en drum'n'bass). Omdat hij zo makkelijk te gebruiken is, lijkt de M.304 mij de perfecte tool om je eerste stappen te zetten. Dankzij z'n standaardformaat zal je je in de toekomst makkelijk weg kunnen met heel wat andere modellen. Het is altijd handig dat je tijdens je eerste publieke sets materiaal krijgt waarmee je bekend bent... hoe minder stress, hoe beter!

 

BESCHRIJVING

 

De uitvoering in het zwart, gecombineerd met grijs metalliek geeft deze mixer een moderne look. De M.304 is een driekanaals DJ-mixer met voor elk kanaal drie ingangen (1 phono en 2 lijn), die ook nog eens elk over hun eigen VU-meter beschikken. Op elk kanaal werden uiteraard de klassieke parameters voorzien die je zowat op elke mixer terugvindt: de gain knoppen, de EQ en de balance.
De kanalen 1 en 3 zijn uitgerust met de "kill" functie, en ze zijn toegewezen aan de crossfader. De faders en de crossfader zijn makkelijk te vervangen en alle potmeters zijn bedekt met een rubberen bekleding. De afmeting zijn als volgt: 35 cm x 26,5 cm x15 cm en hij weegt 5,5 kg. Het toestel is erg massief ondanks z'n bescheiden afmetingen, maar vooral zeer robuust en beschikt over een externe voeding.

 

MOGELIJKHEDEN

 

SELECT: Op elk kanaal werd een driestandenschakelaar geplaatst waarmee je de benodigde ingang kiest (1 phono en 2 lijn).
GAIN: de M.304 heeft een zeer hoog uitgangsniveau, wat er dus op neerkomt dat je op laag volume moet werken om niet te oversturen.
EQ: de driebandstoonregelingen (low, mid, high) kunnen tot 55 dB boosten en cutten op de gebruikte band, en elke potmeter is met rubber bedekt.
FADER: de faders hebben een baan van zo'n 70 mm, zijn eveneens met rubber bekleed en hebben een beetje een ongewoonlijke vorm; sommigen zullen ervan houden, anderen niet.
CROSS: de cross fader van het merk "Penny&Giles" heeft dezelfde vorm en bekleding als de faders, wat ik persoonlijk eerder ongebruikelijk vind.
KILL: de "kills" werken een beetje op dezelfde manier als de EQ's en dienen om bepaalde frequentiebanden te filteren.
LOOP FX: elk kanaal heeft z'n eigen "loop fx" waarmee je het ene of het andere kanaal naar een extern effect kan sturen. Het is ook mogelijk om het ingangsniveau naar het effect en het volume van het effect in de mix aan te passen met behulp van de "send" en "return" potmeters.
PFL: natuurlijk is ook deze M.304 uitgerust met een pre-listening die over de volgende functies beschikt: kanaalselectie, volume, en de "cue pan", waarmee je van het kanaal naar de master kan overgaan.
MIC: De M.304 heeft 2 microfooningangen waarvan één op XLR, de andere op jack, maar er werd slechts één EQ voorzien voorzien voor de 2.

 

IN EN OUT:
6 Line inputs cinch, -10dBV/10kOhm
3 Phono Inputs cinch -50dBV/-10 dBV 47kOhm/>10kOhm
Mic Input jack/1 XLR -50dBV/4.7kOhm (combo jack)
Master Outputs jack sym/cinch/+4dBu balanced/-10dBV unbalanced
Booth Outputs jack sym./x1 cinch/-2dBu balanced/-10dBV unbalanced
Record Output cinch/-10dBV
Headphone Output jack stereo/ greater than 32Ohm load
Send Output jack asym./-10dBV
Return Input jack asym./-10dBV/10kOhm

 

ERGONOMIE

 

Ergonomisch gesproken is de M.304 dik in orde. Bij een eerste gebruik is het wat wennen aan het formaat van de EQ-knoppen, maar je zal die rap gewoon zijn. Het probleem, net als op de meeste mixers, is zonder twijfel de plaatsing van de hoofdtelefoonfiche, die de helft van de tijd blijft hangen. De vorm en de bekleding van de crossfader zorgen voor een goeie grip, maar maakt het scratchen er niet eenvoudiger op. Je moet weten dat de fabrikant van de crossfader (Penny and Giles) deze niet origineel met deze bekleding produceert, het is dus mogelijk om die te vervangen als je dat wil.

 

KLANKKWALITEIT

 

De M.304 geeft ‘n degelijke klank voor een toestel in deze prijsklasse. Ik heb de test uitgevoerd met m'n eigen tracks en ik was er helemaal tevreden over. Met de EQ's kan je overigens zeer creatieve effecten verkrijgen.

 

BUDGET

 

De prijs van deze mixer is aantrekkelijk en ligt net iets lager dan het gemiddelde. Voor 338,02 euro (excl. BTW) is het in the pocket.

 

CONCLUSIE

 

De M.304 is een polyvalente mixer, die voor heel wat toepassingen kan gebruikt worden, en is ideaal om thuis de knepen van het vak onder de knie te krijgen. Hij zou wel eens je beste vriend kunnen worden voor de volgende jaren (toch een niet te onderschatten factor aangezien je handen meer aan dit soort toestellen zullen zitten dan aan je vriendje/vriendinnetje).