aanmelden
Pioneer SE-M10R
DJ Gear & VJ 22-08-2007
door:
In 1937 ontwikkelde Nozomu Matsumoto (stichter van Pioneer) de "A8" speaker, die slechts de eerste in een hele reeks van producten werd. Sindsdien is al heel wat gebeurd en is alles geëvolueerd, maar toch laat Pioneer nog steeds van zich horen in de audio- visuele wereld. Na een reeks van prestigieuze apparaten zoals de CDJ-1000, de DVJ-X1 of de DJM-1000 waar we het nog niet zo lang geleden over hadden, testen we nu de SE-M 10R. Voorlopig nog niet zo gekend, maar dat zal niet lang meer duren!!!

 

VOORSTELLING EN BESCHRIJVING

 

De SE-M10R is een hoofdtelefoon van het gesloten type waarvan de schelpen met leder zijn bekleed. Oorspronkelijk ontworpen voor DJ's, kan hij toch ook voor andere toepassingen gebruikt worden, zoals radio, home studio, multimedia, enz... Hij is voorzien van een krulsnoer dat je van 2,5 tot 7 meter kan uitrekken. Opvallend zijn de zijdelingse bevestigingen die een oerdegelijke indruk maken. Ze kunnen trouwens aangepast én vastgezet worden dankzij de twee schroefjes die superhandig geplaatst werden. Gedaan met de clipsystemen die je elk kwartier opnieuw moet vastzetten. Ook uiterst handig en slim ontworpen is de adapter voor de jack (6,3 mm) naar mini-jack (3,5 mm). Je zal die niet meer zo makkelijk kwijtraken want de draad is enkel geschikt voor deze hoofdtelefoon. Niemand zal die dus "eventjes" willen lenen!!! Is de kabel versleten of kapot dan kan je die gewoon vervangen. Het vervangen op zich is poepsimpel, laat die soldeerbout dus maar in de gereedschapskist zitten. Op de linkerschelp werd ook een mini-jack geplaatst, met een eenvoudig klikje is de kabel dus vervangen. Wat kan ik nog meer vertellen over de SE- M10R? Laat ons maar liever overgaan naar de eigenlijke test.

 

KLANKKWALITEIT

 

De eerste indruk is niet altijd de beste. Ik vond het geen slecht idee om te beginnen met met een test van de klankweergave. Met z'n frequentieweergavecurve van 5 Hz tot 28 kHz zou je dus verwachten dat hij de klank natuurgetrouw weergeeft. En toch moet ik eerlijkheidshalve vermelden dat er rond de 100 Hz een serieus verlies van 5 Hz optreedt. En dat noem ik niet zomaar een gat, maar eerder een regelrechte afgrond (ik hoor hier sommigen al steigeren). Ik bedacht dat dergelijk verlies ergens wel een reden moest hebben. Laat ons niet vergeten dat dit boven alles een hoofdtelefoon voor DJ's is. Ik heb mij dus maar op de draaitafels gestort voor een tweede test en daar kreeg ik de openbaring! Extra lage frequenties op elke plaat (van techno tot drum'n'bass) die normaal gezien je oren doen trillen en die het beluisteren op hoger volume moeilijk maken waren verdwenen! Resultaat is dus een meer heldere kick, maar ook een betere waarneming van de rest (snare, stem, hi- hat...) waardoor we dus nauwkeuriger kunnen mixen. Na deze vaststelling ben ik op zoek gegaan naar andere toepassingen voor deze hoofdtelefoon. Terug in de studio werd me duidelijk dat deze SE-M10R ook een onmisbaar wapen kan worden in de jacht naar clips en andere parasieten, de sampling freaks zullen wel weten waar ik het over heb. Qua power zit hij met een SPL van 106 dB wel een klein beetje onder het gemiddelde voor DJ-hoofdtelefoons (meestal rond de 110 dB). Laat ons niet vergeten dat muziek beluisteren op te hoge volumes gevaarlijk is voor je gehoor, vooral met een hoofdtelefoon.

 

CONCLUSIE

 

Voor de som van 159 euro netto zal je met de SE-M 10R veel plezier beleven. Dat is een absoluut gerechtvaardigd bedrag voor dergelijk product. Ik denk er trouwens serieus over mezelf een exemplaar cadeau te doen.