aanmelden
Electro-Voice PL Series
Live Sound & PA 01-03-2009
door:
Electro-Voice zit in de besloten club van de bekende merken in het wereldje van de professionele geluidsapparatuur. Het is natuurlijk een benijdenswaardige plaats – het is leuk om bij de eersten te zitten, nietwaar? – maar het is tegelijk ook zenuwslopend, want je kunt niet op je lauweren rusten. Je moet doorlopend presteren, nieuwe producten en verbeteringen voorstellen en zo meer om tot de top te blijven behoren. De nieuwe PL-reeks maakt het weer eens waar. VOORSTELLING

De PL-familie anno 2008 is geïnspireerd op de gelijknamige reeks van eind jaren ‘70. Het gaat om een aantal microfoons die voornamelijk bedoeld zijn voor live-toepassingen. De PL-serie omvat niet minder dan tien modellen: zeven ervan zijn ontwikkeld voor de menselijke stem, de drie overige voor instrumenten. De fabrikant stelt hier stevigheid, bestandheid tegen podiumgebruik en bijhorend transport (de garantie van drie jaar wordt niet zomaar gegeven), hoge geluidskwaliteit en een modern uitzicht voorop.BESCHRIJVING & GEBRUIK

Alle modellen van de PL-reeks zijn afgewerkt met een matte lak, die vuilafstotend is, een grille waarvan de vorm afhangt van het model microfoon, en richtingskarakteristieken gekozen voor een goede weergave, en een uitstekende onderdrukking van de geluiden die buiten het patroon liggen. Ik ontving vijf zangmodellen, en een koffer met een complete kit drummicrofoons. Ik zal beginnen met de zangmicrofoons. Ik wijs er terloops op dat alle zangmicrofoons zowel met als zonder schakelaar kunnen geleverd worden.
De PL24S (72 euro, exclusief btw) is een entry-level model met supercardioïde karakteristiek met schakelaar (vandaar de letter S in de benaming, S van Switch). Hij is zwart, zoals het merendeel van de microfoons in deze reeks. Het is een dynamisch type, met een lichtjes eivormige grille. De neodymium magneet staat voor een hoog uitgangsniveau. De prijs van deze microfoon is uiterst schappelijk. Hij (de micro, niet de prijs...) wordt net als de andere modellen geleverd in een kartonnen doos, met daarin, naast de microfoon, natuurlijk, een beknopte handleiding, een kunststof hoes en een microfoonklem. Altijd leuk meegenomen is de meegeleverde velcro strap om de opgerolde microfoonkabel te bevestigen.
De PL84 (109 euro, exclusief btw) is een professionele condensatorzangmicrofoon, met cardioïde richtkarakteristiek. De condensatortechniek laat doorgaans een gedetailleerde en heldere weergave toe van het signaal. Volgens Electro Voice heeft deze microfoon warme bastonen, meer presence in het middengebied en een vloeiende overgang naar zachte, hoge tonen. Hierdoor is de PL84 ideaal voor een uiterst transparante weergave. De grille van dit model is vlak bovenaan, en hij kan tot 144 dB SPL aan, wat hem toelaat zelfs de luidste zangers aan te kunnen.
We gaan verder met de PL80a (134 euro, exclusief btw), een dynamisch type van hoge kwaliteit, ook weer supercardioïde, bijzonder geschikt voor het opnemen van zang op het podium. De PL80a heeft, weer volgens de fabrikant, een vol klankbeeld zonder correcties van de frequentiecurve voor een krachtige weergave van de stem. Het rooster is ook hier vlak aan de bovenkant, en de capsule is opgehangen, wat men kan zien wanneer men de grille er afhaalt. Deze microfoon zal blijkbaar goed geïsoleerd zijn tegen handbewegingsgeluiden.
De PL80c (134 euro, exclusief btw) is qua vorm identiek aan de PL80a, maar de kleuren zijn verschillend: het lichaam van de microfoon is grijs in plaats van zwart, en de kop is zwart, daar waar de andere modellen grijs zijn. Het is eveneens een dynamisch supercardioïde model. De naam PL80 verwijst natuurlijk naar het gelijknamige succesvolle model van de jaren tachtig, die ook in hetzelfde quasi- militaire, grijze jasje zat. Deze microfoon zou een natuurlijke klank hebben die bijna geen equalizing nodig heeft. Het uitzicht is zeker en vast één van de troeven van dit beestje, die zich hiermee van de huidige productie onderscheidt.
Een model met een klassiekere look is dan weer de PL44 (84 euro, exclusief btw). Nogmaals een dynamisch model, en opnieuw met supercardioïde karakteristiek. Zoals op alle microfoons van deze reeks, staan de richtingskarakteristiek en het type (dynamisch of condensator) op de microfoon zelf gedrukt. Dit is een zeer goed initiatief, zeker wanneer men haastig moet aansluiten zoals zo dikwijls op een podium. Zoals verwacht, is de neodymium magneet weer van de partij. Never change a winning team. De PL44 heeft een voor zang geoptimaliseerde frequentiecurve, met verzwakt laag en goed aanwezige middentonen.
De PL-serie omvat ook modellen die voorzien zijn om instrumenten op te nemen. We kunnen nu, na de zangmicrofoons, ook de prachtige koffer bestuderen, waarin een drummicrofoonkit zit. Er staan meerdere drumkits op het programma, ik heb hier de PLDK7 voor mij liggen. Het is de meest volledige set, met zeven microfoons in het reeds vernoemde, mooie, soepele nylon koffertje, dat het geheel er goed doet uitzien. Het is een makkelijk te vervoeren kit, wat handig is als je op verplaatsing gaat met je spullen, zoals bij het versterken van een groep. De kit omvat één PL33, vier PL35 en twee PL37.
De PL33 is ontworpen voor het versterken van de basdrum, zoals zijn ‘carrosserie’ al laat vermoeden. Het is een dynamisch cardioïde type met een aangepaste, geoptimaliseerde frequentiekarakteristiek. Het laag kan makkelijk nog geaccentueerd worden door ‘Close Miking’ techniek (cardioïde microfoons zullen meer lage tonen produceren naarmate ze dichter bij de klankbron staan), een dip in het middengebied en een ‘bult’ rond de 6-8 kHz, om de attack helder weer te geven. Een speciale klem, om de micro op een klein statief te bevestigen, wordt uiteraard meegeleverd. De 4 PL35 zijn ook dynamisch en bedoeld voor het opnemen van snare en toms, maar kunnen ook gebruikt worden om andere slaginstrumenten mee te vangen. Deze microfoons zijn natuurlijk gebouwd om hoge geluidsdrukken aan te kunnen en snelle variaties te registreren. De microfoon is lichtjes gebogen en heeft een speciale bevestigingsklem waarmee hij rechtstreeks op toms en snare kan worden geplaatst, zonder afzonderlijk statief. De PL35 is een supercardioïde. We eindigen bij de PL37, een potloodvormige microfoon. Ok, een dik potlood. We hebben hier een condensatortype met cardioïde karakteristiek in de hand. Aangezien het laag goed weggefilterd is, is deze PL35 zeer geschikt als overhead, met een doeltreffend geluid, zelfs zonder equalizing. Dit is een voordeel bij versterking, waar tijdsgebrek chronisch is. De volledige PLDK7 kit kost 537 euro (exclusief btw), met het koffertje. Dit valiesje heeft achteraan nog een vak waarin je allerlei kleine spullen kwijt kunt op verplaatsing, en er zijn nog openingen in het hoofdcompartiment om nog andere microfoons toe te voegen aan de standaard kit.KLANK

De zangmicrofoons hebben mij echt kunnen bekoren, dat geef ik grif toe. Met een interessante prijs/kwaliteit-verhouding heb je een robuust beestje in de hand, die volgens mij het harde podiumleven vele jaren overleeft. Zoals voor elke microfoon zul je moeten zoeken naar diegene die het best bij jouw stem past. Voor mijn stem was de PL80c het meest geschikt: een erg gedetailleerd geluid, wat erg aangenaam is voor de zanger die de nuances van zijn stem wil terugvinden, en heel goed bestand tegen rondzingen. Alle types zijn goed beschermd tegen handcontactgeluiden en liggen goed in de hand, dankzij de laklaag die niet slipt, zelfs met bezwete handen. De drummicrofoons waren ook overtuigend: de PL33 heeft behoorlijk wat punch, met een goede, heldere attack en weinig storende frequenties: zonder equalizing is het geluid al erg geloofwaardig. De overheads, de PL37, geven een correct beeld weer, goed weggefilterd laag, wat ze erg geschikt maakt voor cimbalen, maar wellicht teleurstellend voor andere akoestische instrumenten die meer laag hebben. Op conga’s hadden we wel de slag, maar misten we iets aan de onderkant van het geluid. De PL35 laat zich makkelijk monteren en neemt weinig plaats in, wat een pluspunt is tijdens live-werk. Op toms is het geluid erg duidelijk en nauwkeurig bij de attack, en de sustain zeker goed, wat waarschijnlijk te danken is aan de klem die rechtstreeks op de tom wordt gemonteerd. Op snaredrum is het resultaat wat minder. Ik heb vergeleken met mijn favoriete microfoon, een Electro-Voice ND468 waar ik verliefd op ben (ja, ja schatje, ik ben verliefd op een microfoon... Jij bent wel verliefd op je schoenen, niet?) Het geluid was minder gedetailleerd. Wel een goede klank, maar er is weinig verschil tussen verschillende snaredrums. Dit kan misschien een voordeel zijn, maar evengoed een nadeel. Gelukkig is er nog plaats in de praktische koffer, en kan ik een ND468 toevoegen aan de kit, ik blijf dan toch bij hetzelfde merk.BESLUIT

Zeer schappelijke prijzen. Echte een koopje wanneer je de kwaliteit van de bouw en de weergave van deze microfoons in beschouwing neemt. Het met de drumkit meegeleverde koffertje is erg praktisch en lijkt me stevig en goed doordacht. Als je microfoons van een groot merk wil aan betaalbare prijzen, neem dan de tijd om deze reeks te ontdekken. Hier wordt echt erg goede kwaliteit geboden voor weinig geld. En in deze tijden van economische crisis kun je beter investeren in goed geluidsmateriaal dan in beursaandelen. Maar dat wist je natuurlijk al.