aanmelden
AKG
Live Sound & PA 05-01-2009
door:
Tijdens mijn vakantie kwam er op de redactie de vraag binnen of er iemand interesse had in een trip naar Wenen om de fabriek van AKG te gaan bezoeken. Eén telefoontje naar Spanje later was de deal rond: ik ging naar Wenen! En ik vertrok minder dan 48u na thuiskomst van vakantie, maar goed, wie ben ik om te klagen?
Op het programma stonden een bezoek aan de AKG-fabriek, een rondleiding in de Weense operagebouwen én natuurlijk een persconferentie waarbij AKG nog een paar producten in de spotlights zou zetten. Uiteraard was hiernaast de sfeer erg leuk, het eten heel lekker en de nacht (voor sommigen onder ons) erg kort, maar om daarover uit te weiden heb ik te weinig plaats gekregen in dit magazine. Over dus naar de kern van de zaak!

Factory Tour In België was het vreselijk slecht weer, maar wij konden gelukkig verzamelen onder een stralend, Oostenrijks najaarszonnetje. Ons bezoek aan de AKG-fabriek even buiten Wenen duurde eigenlijk niet zo erg lang. Na een welkomstkoffie werden we een kleine twee uurtjes rondgeleid door de fabriekshallen. Wat meteen opviel was het feit dat AKG heel erg veel zelf doet. De leveranciers leveren vooral de ruwe grondstoffen. Er worden dus veel aluminium buizen, stukken plastic en dergelijke geleverd, maar deze zijn nog onbehandeld. Geen vooraf bestelde holle buizen als basis voor een microfoon dus. Nee, volle buizen die ter plekke op maat worden uitgehold. De reststoffen die bij dit proces ontstaan worden allemaal netjes gescheiden en terug gestuurd naar de fabrikant, die deze weer kan gebruiken als basis voor nieuwe producten. Hetzelfde gaat op voor de plastic onderdeeltjes. Stuk voor stuk worden ze bij AKG zelf bewerkt tot ze de juiste vorm hebben. Bij aanlevering van deze ruwe grondstoffen wordt overigens weinig aan het toeval overgelaten. Voor een handvol mensen bestaat hun dagelijkse job er uit om na te gaan of de geleverde producten voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.
Maar goed, over naar de productie dan. Deze is op zijn zachtst gezegd leuk om zien. Het is moeilijk om te zeggen of deze fabriek nu vooral machine- dan wel mens-georiënteerd is. Het hangt eigenlijk echt af van wat er gefabriceerd wordt. Het is logisch dat de uitholling van een aluminium buis door een machine gebeurt. Hetzelfde gaat op voor de vele kleinere en grotere plastic onderdeeltjes. Dit resulteert in hele delen van de fabriek waar vooral machines staan die door slechts enkele mensen in de gaten gehouden worden. Erg indrukwekkend in dit gedeelte waren twee machines die gebruikt worden om prototypes te produceren. Deze machines zijn immers ongelofelijk divers zodanig dat ze heel uiteenlopende producten kunnen afleveren. Ze waren tijdens onze toer niet in actie, maar het arsenaal aan boren, mallen, frezen e.d. dat voorhanden was, sprak tot de verbeelding.
Als we dan spreken over het veel fijnere werk, zoals de membranen en diafragma's die gebruikt worden in de microfoons en hoofdtelefoons, valt de zin voor detail op. De materialen die hiervoor gebruikt worden, worden zeer grondig gescreend en enkel de allerbeste stukken worden uiteindelijk in productie genomen. En deze productie gebeurt door mensen! Uiteraard bedienen zij machines, maar we spreken hier echt over fijne handenarbeid door... vrouwen! Jawel, quasi geen enkele man te bespeuren in dit deel van de fabriek. De allerprecairste onderdelen aan jouw AKG- product zijn dus vervaardigd door een vrouw. Een zeer ervaren vrouw bovendien, want precisie is hier ongelofelijk belangrijk en dus duurt het vaak jaren vooraleer ze de juiste ‘touch' ontwikkelen. Ze maken zichzelf op deze manier in elk geval echt onmisbaar, want voor sommige onderdelen geldt dat slechts 2 vrouwen het ding kunnen maken!
Om onze toer te vervolledigen wil ik nog even iets kwijt over de manier waarop AKG hun producten test. In onze groep was de interesse vooraf erg groot naar hoe men de ‘matching pairs' dan wel matcht. Dit gebeurt als volgt. Na productie van een lijn microfoons worden deze allemaal (!) individueel getest. Een speciaal ontworpen computerprogramma registreert en documenteert de resultaten (deze zijn zelfs na jaren nog op te vragen bij AKG), en vormt dan deze paren op basis van de resultaten. Dit verklaart waarom je thuis een matching pair kan hebben met zeer uiteenlopende serienummers. De manier waarop deze tests worden gedaan is bovendien ook vrij uniek. Ik (als relatief groentje) had allerlei verhalen gehoord over testruimtes waar de omgeving alle geluid volledig absorbeert en je jezelf heel erg gedesoriënteerd voelt. Spijtig genoeg kon ik dit dus niet aan den lijve ervaren, want AKG heeft een heel eigen manier van testen. Om te beginnen is de kamer niet helemaal geïsoleerd, want er staat geen deur in en er ligt geen plafond op (en is dus verbonden met de rest van de fabriekshal). Wat men dan wel doet om dit op te vangen is bepaalde testsignalen herhalen waardoor het omgevingsgeluid telkens anders is en dus als zodanig herkend en geëlimineerd kan worden.

De Weense Opera Onze dag zet zich dan verder met een bezoek achter de schermen van de Weense opera. En ik kan je zeggen, hier valt je mond echt van open. Er is waarschijnlijk geen bekender operahuis dan dat van Wenen. Zovele grote componisten die (een deel van) hun leven doorbrachten in deze stad en nu overal ter wereld gespeeld worden. Ik denk dan meteen aan Mozart, maar ook Strauss, Beethoven, Haydn en Schubert leefden en componeerden hier. Dat maakt de stad op zich natuurlijk al bijzonder en de opera helemaal. De Harman-groep, waar AKG onderdeel van uitmaakt, verzorgt in dit gebouw alles dat met audio te maken heeft, en je kan je voorstellen dat dat nogal wat is. Zo is er bijvoorbeeld in het hele gebouw bereik voor draadloos gebruik d.m.v. de AKG WMS4000 serie. De hele operatie wordt versterkt door om en bij de 250 stuks Crown-versterkers (van de CTS-reeks). Voor de front-of-house gebruikt men customized JBL speakers en enclosures. We werden binnengelaten in de audio controlekamer, kregen een zicht op het orgel, waarvan het geluid achter de schermen (maar wel live met AKG C426-B stereo mics) wordt opgenomen en doorgezonden naar het podium. Op dit podium wordt ook gebruik gemaakt van de AKG C414 reeks. We konden ook onder én boven het podium een kijkje nemen. Zowel boven als onder is er immers nog véél ruimte. Bovenaan uiteraard om belichting en audiotoepassingen goed te krijgen, onderaan om de verschillende podia te kunnen wisselen. Dit gebouw is uitgerust met drie volledige podia die tegelijkertijd in gebruik kunnen zijn. Door middel van hydraulische pompen kan men deze in hun geheel of gedeeltelijk verwisselen. Zo kan er dus 's namiddags gerepeteerd worden voor een productie, terwijl er 's avonds een andere productie speelt, zonder dat de scène moet worden afgebroken en/of opgebouwd. Hoewel dit erg interessant was, is dit natuurlijk niet waar jullie op zitten te wachten, ik ga dus maar snel verder naar het derde en laatste deel van dit artikel, nl. de persconferentie waar een aantal, sommige reeds bestaande, producten extra aandacht kregen.

Nieuwigheden Eerst aan de beurt is de C 214, het kleinere broertje van de C414 zeg maar. Deze laatste is al bijna 40 jaar op de markt en ondertussen reeds een standaard geworden (ook ik ben slachtoffer en heb er thuis eentje liggen). Het enige probleem van deze microfoon is het prijskaartje dat hem buiten spel zet voor heel wat mensen. En dus heeft AKG hier wat aan gedaan. De C 214 is eigenlijk op alle vlakken nét iets minder dan de C 414, maar wel de helft goedkoper! Bovendien werkt hij ook op minder dan 48V, wat vooral bij home recording soms erg handig is. Bovendien wordt hij wel nog steeds in Wenen gemaakt en krijg je drie jaar garantie op de onderdelen. Nieuw is dat hij vanaf januari 2009 ook beschikbaar zal zijn in de ‘matching pairs' formule.
Dan ook aandacht voor nieuwe modelletjes in de Perception-series die reeds in Frankfurt werden voorgesteld. Deze instapreeks wordt niet in Europa, maar in het verre Oosten, geproduceerd, maar heeft wel het nodige succes. De reeks bestond al uit de P 100, 150, 200 en 400 en wordt uitgebreid met de P 120, 170, 220 en 420, allemaal voorzien van een regelbare 20dB Attenuation Pad en een regelbare laagaffilter (behalve de 170).
Misschien wel het belangrijkste nieuws van de dag dan, was dat de microfoonafdeling van Crown (en enkel deze!), ook deel van de Harman-groep, opgaat in AKG. Concreet wil dit in eerste instantie zeggen dat AKG de distributie overneemt, maar er zullen in de toekomst dus ook geen nieuwe Crown-microfoons meer verschijnen. De ontwikkeling van nieuwe producten wordt volledig overgeheveld naar Wenen en deze zullen voortaan de naam AKG dragen.
Als laatste komt de K 702 aan bod, een nieuwe high end hoofdtelefoon. Door een tweelaags diafragma te gebruiken, bekomt men hier een getrouwere geluidsweergave die bovendien minder hinder ondervindt van de omgeving. Verder is hij uiteraard uitgerust met een aantal luxueuze features die in deze prijsklasse niet mogen ontbreken en brengt hij natuurlijk een heel mooi geluid voort.