aanmelden
Equation Audio Alpha E Series
Live Sound & PA 05-01-2009
door:
De naam van deze reeks microfoons kon niet anders dan me te doen denken aan een reeks luidsprekers van Nexo: de Alpha E. Nochtans hebben ze niets met elkaar te maken: gewoon puur toeval. Het betreft hier microfoons, of liever een kit met microfoons die voor drums bedoeld zijn (ook al zijn andere toepassingen mogelijk).

VOORSTELLING Voor elke geluidstechnicus is het samenstellen van een goede microfoonkit vaak een hele oefening, met vele vraagtekens. Men zoekt een uiterst goede klank, een bepaalde degelijkheid, een aantrekkelijke prijs enz. enz. In feite kun je stellen dat er twee manieren zijn om een microfoonkit voor drums samen te stellen. Ofwel ga je ‘shoppen' bij verschillende merken, testen, vergelijken en uiteindelijk behoorlijk veel geld spenderen. De andere manier is een kit kopen bij eenzelfde fabrikant. Zo krijg je meestal een homogeen geheel voor een scherpere prijs, met daar bovenop vaak nog een bonus. Ook hier is dit het geval want je krijgt er nog een mooie soepele nylon hoes bij. Zo kun je makkelijk je microfoons opbergen en/of vervoeren. De oefening is hier dus snel gemaakt: Equation Audio is klaar voor een test.

BESCHRIJVING Naast de mooie hoes die acht microfoons telt, ontvang ik ook nog klemmen waarmee je de microfoons kunt bevestigen, maar die even goed kunnen dienen voor om het even welke andere microfoon. Deze klemmen zijn goed ontwikkeld en kunnen makkelijk rechtstreeks op de te versterken trommel bevestigd worden. Het maakt niet uit welke vorm je tom of snare heeft, de klem past zich wel aan. Wat de microfoons betreft telt de kit vier verschillende modellen: een DMT.104.SLF voor de basdrum, de laagste tom of zelfs een basversterker. Dit model heeft een nierkarakteristiek. Twee DMI101's die eveneens een nierkarakteristiek hebben, en die kunnen ingezet worden voor snare, toms, conga's of een gitaarversterker. De twee DMI.102S lijken erg op het vorige model, op het geel ringetje dat op de microfoon bevestigd is na. Het technisch verschil zit ergens anders: de karakteristiek hier is hyper cardio, en dus biedt dit type een betere afscherming voor geluid dat van opzij komt. De drie laatste modellen zijn CMI.103's die van het type condensator zijn (in tegenstelling tot de andere modellen die dynamisch waren). Het zijn erg korte potloodvormige microfoons (acht centimeter) met twee schakelaartjes: een -10dB pad enerzijds, en een hoogdoorlaatfilter anderzijds. Dit model is handig voor cimbalen (overheads, hihat) maar ook voor akoestische gitaar of andere snaarinstrumenten. Merk op dat dit laatste model erg discreet is, gezien de kleine afmetingen. Elke microfoon is vergezeld van een klem. Deze zien er robuust uit en lijken goed ontworpen te zijn.

GEBRUIK

 

Ik heb deze microfoons ‘s morgens ontvangen, en dezelfde dag moest ik het geluid verzorgen voor meerdere groepen. Dit was dus de ideale gelegenheid om de volledige kit te testen. Eerste tegenvaller: er zijn tussenstukjes voorzien bij de klemmen (adaptors voor Amerikaanse en Europese schroefdraad) maar deze zijn uit plastic vervaardigd. Echte rommel. Men wil de klem vastschroeven en wanneer men denkt dat het goed is, is de schroefdraad kapot. Jammer. Dit is blijkbaar een tendens tegenwoordig, helaas: in plaats van goede metalen adaptors mee te leveren, kiest men voor plastic spulletjes. Niet zo erg: het volstaat om de adaptors te vervangen want de schroefdraad op de klem zelf is gelukkig wel van metaal (oef!). Ik mag wel zeggen dat we bij MMM de dingen testen in echte situaties: hier dus geen vage beschrijvingen die getypt worden met voetbal in de hand om naar het bier op TV te kijken. Voor de rest, behalve het net vermelde probleempje, verloopt alles zonder problemen. De twee schakelaartjes van de CMI.103 kantelen makkelijk met de punt van een balpen of een schroevendraaier. Ze zijn eveneens uit plastic vervaardigd. Let dus op dat je niet te brutaal te werk gaat, kwestie van de levensduur van het object te garanderen. Enkel de CMI.103's hebben fantoomvoeding nodig. De andere modellen zijn van het dynamische type.

KLANK Goed, ik kan het maar beter meteen zeggen: ik was erg in mijn schik bij het horen van de DMI-101, en nog meer zelfs bij de DMI-102S. Deze laatste is een echte uitdager voor bekendere merken voor wat betreft de snare. De klank is nauwkeurig, diep, vet en echt niet agressief. Zelfs zonder equalizing is de klank vrij goed. De DMI-101 is ook vrij goed, maar door de bredere richtingsgevoeligheid worden de naburige instrumenten ook behoorlijk mee versterkt. Dit is niet zo erg als je ook over een gate beschikt, en verder is de klank eveneens erg goed. De DMI-104 is bestemd voor basdrums, en kan dus een behoorlijke geluidsdruk aan. Wat de klank betreft was het mid en het hoog erg present, en het laag dus wat minder. Volgens mij is dit ideaal bij metal getinte muziek. Voor rock is de klank iets te helder naar mijn oordeel, en het is in ieder geval geen ‘allround' microfoon die bruikbaar is voor elk soort basdrum. Je zult dus moeten kiezen in functie van de smaak en het te versterken instrument. Laat ons dan een kijkje nemen naar de kleine CMI-103. Hij is echt wel heel klein en is dus ook discreet, wat zeker een voordeel is op een podium. Qua klank bekomt men makkelijk een heldere tot licht agressieve klank. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Het voordeel is dat je het hoog niet hoeft op te peppen om een bruikbare klank te bekomen: je hebt de ‘ping ping' van de ride zelfs al op laag volume. In de studio heb ik hem geprobeerd op een akoestische gitaar, en daar moet ik toch toegeven dat ik niet zo van de klank houd. De klank was iets te schel naar mijn mening. In het uiterste geval kan dit werken voor een achtergrond gitaar die ver in de mix zit (net omdat hij ook dan nog gedefinieerd klinkt). Voor een akoestische gitaar die op de voorgrond gemixt moet worden, was ik echter niet overtuigd. Maar laat ons terug gaan naar het podium en het drumstel: aangezien de basisklank erg briljant is, moest ik vrij veel equalizing toepassen om een wat zachtere klank te bekomen. Voor een beginnende mixer is dat echter een nadeel indien hij het equalizen niet zo goed beheerst (hij kan het dan maar beter snel leren). Uiteraard moet dit alles in verband gebracht worden met het volgende hoofdstuk, waarin vermoedelijk één van de essentiële elementen van deze test aan bod komt.

BUDGET Voor de volledige microfoonkit moet je 295 euro neertellen (bruto advies, exclusief btw), en daar hoort het prachtig soepel hoesje waarin je de acht microfoons kunt in opbergen ook bij. De klemmen tenslotte zijn van jou voor de som van 45 euro.

BESLUIT Een complete kit voor weinig geld, voor wie begint en niet geruïneerd wil zijn, of voor wie een alternatief zoekt voor de gebruikelijke merken. De klank is soms echt interessant (zoals bij de DMI-102S). Ik kan dus niet anders dan deze Alpha E reeks aan te bevelen.