aanmelden
FBT Amico 1000
Live Sound & PA 24-04-2007
door:
De Amico 1000 exclusief bij Meet Music Magazine in deze zonnige (?!) juni-maand. Toen ik het materiaal testte was het in elk geval mooi weer... . Terwijl ik de deuren van onze testruimte openzwaaide en het felle daglicht me eerlijk gezegd en beetje pijn deed aan de ogen, bedacht ik dat deze all-rounder ideaal is voor alle openluchtfeestjes. Ja, ik werk zo vaak binnen en hunker nu toch wel een beetje naar de festivals. Toegegeven, het betekent ook lange dagen, hard werken, (te) luide concerten, warmte die te warm wordt, ... maar het heeft allemaal zijn charmes, nietwaar? Back to the point, ooit al eens van FBT gehoord? Deze Italiaanse fabrikant timmert reeds meer dan 40 jaar aan zijn weg en het lijkt mij een naam om te onthouden. Voor de bouw van hun Qube speakersysteem werkten ze nauw samen met Renkus-Heinz, een naam die bij velen wel een belletje zal doen rinkelen. Naast een uitgebreid gamma speakers biedt het merk kleine mengtafels en versterkers. Voor mij staat nu de nieuwe Amico 1000 van FBT. Ik zie eigenlijk eerder een soort trolley met wielen en een zwarte grill die een bas-speaker beschermt. Blijkt dat alles stevig en vernuftig verpakt zit in een polypropyleen behuizing. Na enkele seconden toveren we een mixer met ingebouwde effecten en 2 topkasten te voorschijn. Al dit moois werd handig ingebouwd in een letterlijke "meeneemverpakking"! Statieven en kabels vinden we terug in een afzonderlijk meegeleverde zwarte nylon tas. Voila, de Amico 1000.

 

ALGEMEEN

 

CONCEPT
U merkt het, we hebben hier te maken met een alles-in-één toestel. Maar laat ons toch even kort opsommen waaraan we ons mogen verwachten. De Amico 1000 bestaat uit een analoge mixer met ingebouwde FX-processor (24 bit!). De ingebouwde mengtafel telt 3 mono kanalen en 4 stereo/mono kanalen met een 3 bands toonregeling. Daarnaast kan je fantoomvoeding geven en is er nog een aux vrij om eventueel een monitorlijn mee aan te sturen. De mixer zit vast gemonteerd op de bovenkant van de aktieve sub, een 15" woofer met een vermogen van 600W RMS. Onder de mixer werden twee uitsparingen gemaakt waarin twee satellietspeakers (passief) perfect passen. Beiden zijn uitgerust met een 6.5" en 1" tweeter op een constant directivity hoorn. Deze zorgt voor een 90 op 60 graden spreiding. De speakers hebben een vermogen van 150W RMS. In een bijhorende tas vinden we 2 speakonkabels van 5 meter, een netsnoer en 2 degelijke statieven waarop we makkelijk de 2 topkastjes kunnen plaatsen.

 

DESIGN
Wanneer alles ingepakt is zou je je op het eerste zicht afvragen waar die topkastjes nu zitten. Maar eens je die gevonden hebt, heb je ook al de ingebouwde mixer ontdekt. Het design verrastte me aangenaam. Het hele concept draait uiteraard om een compact systeem, maar volgens mij kan je toch echt niet meer kleiner gaan. En de kleur? Die is zwart, neutraal en onopvallend. De kast is volledig afgesloten, op het handvat na, dat eerst opengeplooid dient te worden alvorens je ermee kan wegrijden. Hierdoor blijft de mixer onbeschermd, maar je kan wel optioneel een cover aankopen. Voor het overige krijg je direct de indruk dat hier serieus over werd nagedacht.

 

HANDLEIDING
De meegeleverde handleiding is vrij beknopt, maar wel duidelijk. Je vindt er de schematische aansluitmogelijkheden en specificaties van de onderdelen in terug. De tekst werd in het Italiaans, Engels, Frans en Duits opgesteld.

 

BOUW

 

BEHUIZING
Het hier gebruikte zwarte polypropyleen maakt een stevige en sobere indruk. De "trolley" meet 478 x 780 x 433mm (BxHxD), en daar zit alles dus in! De statieven en kabels moet je weliswaar in de afzonderlijk tas vervoeren, maar onder het mengtafeltje werd zelfs nog een uitsparing gelaten waar je eventueel enkele microfoons of kabels kan opbergen. Het geheel weegt 41 kg, en de twee grote wielen vergemakkelijken uiteraard het transport. Het bovendeksel klapt uit zodat je een stevig handvat hebt. Aan de zijkant zijn ook nog 2 handvaten voorzien. De topkastjes hebben achteraan een uitsparing waardoor je ze moeiteloos kan oppakken. Voor het laag werd gekozen voor een 15" woofer met 3" voice-coil en een neodymium magneet met een vermogen van 600W RMS (actieve cross-over op 120 Hz) en ingebouwde versterker. De versterker van de topkastjes werd eveneens ingebouwd en levert een vermogen van 2 x 150W RMS. De topkasten zijn passief 2-weg en hebben hun scheidingsfilter op 3 KHz.

 

AFWERKING
Ter bescherming van de speaker zien we de vaak gebruikte zwarte metalen geperforeerde grille. De polypropyleen behuizing beschermt alle onderdelen tegen waterspatten, transport en krassen. Op elke speaker werd een roteerbaar logo van FBT gemonteerd.

 

MOGELIJKHEDEN

 

TOEPASBAARHEID
Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat je hier veel mogelijkheden hebt. Je kan er een caféconcert van klank mee voorzien. Het zal zeker ideaal zijn voor gebruik in de repetitieruimte. Of beiden? Maar daar houden de toepassingen natuurlijk niet op. Het systeem heeft voldoende vermogen om geluid te versterken voor een zaal tot 200 personen. Bovendien kan je een monitorlijn aansturen vanop de ingebouwde mengtafel. In een handomdraai beschik je over een galm of echo die je zowel naar de monitors als naar de stereo-uitgang kan routen. Dit is dus een tranporteerbare mini-PA!

 

AANSLUITINGEN
Zowel de in- en uitgangen op de mixer, de speakers en de versterkers hebben stekkers op Neutrik. Voor de drie mono-kanalen heb je de keuze uit XLR of Jack. De 4 stereo/mono kanalen hebben of 8 inputs op jack, of 4 op XLR wanneer je ze als als mono kanalen wil gaan gebruiken. De output van de versterkers voor de topkasten is op Speakon 4, uiteraard net zoals de ingangen op de speakers.

 

BEDIENING
Eenmaal hij uit zijn schelp is gekomen ben je in no-time opgesteld. Easy! De sub heeft een aparte volumeregeling zodat je zelf kan kiezen hoeveel laag je toelaat. Je zal dit vaak zien bij dergelijke systemen.ERGONOMIE
Alles in één geheel dat licht en zeer makkelijk te transporteren is. De statieven zijn stevig en makkelijk op te stellen. Je kan de sub, normaal toch altijd het zwaarste stuk, eenvoudig op zijn plaats rijden. De topkasten zet je zo op de statieven. Je hoeft de mixer niet meer op een tafel te plaatsen, hij staat reeds op een ideale werkhoogte. Wat kunnen we ons nog meer wensen?

 

KLANK

 

ALGEMEEN
De klank is dik in orde, dat kan ik je al direct verklappen. Wat zeg ik, in orde? Laat het mij maar meer dan OK noemen. Je krijgt een rijke, diepe bas. Het laag is mooi gedefinieerd. Die kleine topkastjes produceren een mid en hoog die zeer aangenaam is om naar te luisteren. Er zit zelfs een beetje rock ‘n roll in, als je begrijpt wat ik bedoel. Het heeft iets met de power in het hoogmid te maken. Het klinkt zeker niet schreeuwerig, neen, maar je hoort meteen dat je nog wat richtingen uitkan met de klank van dit systeem. Deze Amico 1000 heeft ook een ingebouwde limiter. Al begint hij wel erg laat te werken, hij doet het. Eventjes was ik bang dat hij het zou laten afweten, maar 124 dB SPL is dan ook wel erg luid voor onze testruimte... en de buren.
Het is dan ook geen enkele verrassing meer dat we tot de vaststelling komen dat ook de aangeboden klanken van een zeer hoog niveau zijn. De humbuckers leveren de verwachte middentonen, maar ook de hoge en tophoge frequenties zijn in de juiste mate aanwezig. En dat maakt de cleane klank meer open en luchtiger dan we zouden verwachten bij humbuckers. Met de pickupschakelaar centraal (beide pickups actief) krijg je een cleane klank die zich moeiteloos kan meten met eender welke andere (duurdere) gitaar. Als we een lichte tot "medium" overdrive toevoegen blijft de gitaar moeiteloos overeind, met z'n sterkste punten in het bluesy genre. Maar de echte troef komt pas boven als we een zware overstuurde sound gaan gebruiken. De definitie en projectie van de pickups ligt ver boven het gemiddelde, en snelle loopjes en grote "gesweepte" arpeggios rollen perfect uit je versterker. De neck-pickup zingt met een karakter waar menig Les Paul-liefhebber van zou opkijken.

 

PRECISIE
Wanneer je met je ogen dicht naar dit systeem luistert krijg je de indruk dat je grotere speakers voor je hebt staan. En dat is des te verrassender als je de bescheiden afmetingen van die topkastjes bekijkt. Bij het luisteren naar verschillende uiteenlopende muziekstijlen kon ik niet echt iets opmerken over de klank, behalve dan dat die zeer bevredigend was. Ik had wel de neiging de sub op + 3 dB te gebruiken in plaats van op de middenstand. Maar dat hangt natuurlijk van de muziekstijl en locatie af.

 

RENDEMENT
De limiter doet zijn werk om de speakers niet in over-excursie te laten gaan. Zoals hierboven reeds vermeld komt die wel wat laat op gang, en hij is bijna onhoorbaar.

 

TOEPASBAARHEID
De Amico 1000 is de ideale set voor kleine optredens, repetitieruimtes of produktvoorstellingen. Ook mobiele DJ's zullen hier plezier aan beleven.

 

BUDGET + CONCLUSIE

 

Voor mij is het makkelijk, ik mag steeds komen luisteren zonder er een euro aan te spenderen. Natuurlijk heeft alles zijn prijs. Je moet ook altijd de voor- en nadelen afwegen en bedenken waarvoor je het materiaal wil gebruiken. Maar goed, de Amico 1000 kost 2473,05 euro excl. BTW (bruto adviesprijs). Daar krijg je dus heel wat voor in de plaats. Bedenk dat je hier met een all-in systeem werkt en je voor de prijs van een set speakers er een mengtafel bovenop krijgt. Je kan bij FBT ook terecht voor kleinere, lager geprijsde modellen van een Amico met minder vermogen. Aarzel vooral niet om zelf ook eens te gaan luisteren!