aanmelden
Mackie TT24
Live Sound & PA 26-09-2007
door:
Mackie is een merk dat z'n plaats al lang heeft veroverd in de microcosmos van de mengtafels. Moeilijker is natuurlijk om die plaats te behouden. Want de audio wereld evolueert, en een fabrikant kan tegenwoordig niet eventjes op zijn lauweren gaan rusten. De tafel die vandaag bij mij werd afgeleverd ziet er veelbelovend uit... ik voel dat dit leuk gaat worden!

 

VOORSTELLING

 

De TT24 is een middelgrote digitale mengtafel die vooral voor PA-doeleinden ontworpen is. Ze werkt in 24 bit aan een maximum sampling rate van 96 kHz. Een professionele klanktechnicus zal de TT24 zonder twijfel in de middenklasse onderbrengen terwijl een muziekgroep die eerder als topklasse zal beschouwen. Het hangt er natuurlijk gewoon van af wat je verwacht van een mengtafel. Deze TT24 zal zich op haar gemak voelen voor professioneel gebruik; of dat nu voor vaste installatie of op locatie is.

 

BESCHRIJVING

 

Fysiek imponeert deze mengtafel wel: 32 kilo te dragen met vier robuuste handgrepen die stevig op de zijkanten gemonteerd werden. De afmetingen zijn ook niet van de minste: zo'n 110 centimeter breed en 43 diep. De maximale hoogte is 27 centimeter. Uiteraard werd een scherm voorzien, en goed nieuws: het is een touchscreen (een goede reden om die handen toch maar eens te gaan wassen). De tafel beschikt over vierentwintig individuele faders, plus vier voor de subgroepen en een master. Ze zijn allemaal gemotoriseerd. Deze console telt acht subgroepen, twaalf auxiliaries (yes: 12!) en de effecten maken deel uit van de basisuitrusting, zoals de verkopers op het autosalon zouden zeggen. Laat mij maar niet beginnen aan een beschrijving van elke knop, er zou geen einde aan komen! Maar we kunnen wel één van de fysieke strips volledig beschrijven. Helemaal bovenaan werden de individuele fantoomvoeding en de lijn/microfoon inputselectieschakelaar geplaatst. Deze twee switches worden gevolgd door de gain regeling die vergezeld is van een groene signaalLED en een rode saturatieverklikker. Iets daaronder bevindt zich een draaiknop die aan verschillende functies kan worden toegewezen, daar praten we nog over. Deze licht op om aan te geven in welke positie hij zich bevindt. We gaan verder naar beneden en komen bij de "Mute", daarna de Select, gevolgd door de "Solo" knop. We eindigen met de grote fader met een baan van 100mm. Het geheel werd luchtig gehouden, duidelijk leesbaar (zelfs in het donker, want twee fiches voor verlichting werden voorzien) en volgens mijn bescheiden mening heeft deze TT24 een erg geslaagde look. Het "master" gedeelte is een beetje meer gevuld maar blijft zeer goed leesbaar en intuïtief. Het scherm geeft veel en duidelijke informatie en geeft 16 potmeters en 20 schakelaars weer. Hiermee heb je dus direct toegang tot de vele functies. Op de achterkant vinden we de gebruikelijke aansluitingen: microfooninputs op XLR, lijn en jack en insert op jack TSR. De subgroep outputs zijn op XLR, en de aux outputs op jack. De "master" outputs zijn met z'n drieën: L,R en Mono (Ctr). Bovenop de analoge uitgangen beschikt de TT24 over uitgangen in AES/EBU en S/P-DIF en24 in/uitgangen in Adat. Twee slots zijn beschikbaar voor eventuele opties (lederen zetels, airco...). We merken nog een USB poort op, een Wordclock in/out en een MIDI in/out. Ik zou willen eindigen met "tape" of "CD" in-en uitgangen, evenals een aansluiting voor een talkback microfoon met een grote verlichte schakelaar, 8 afzonderlijke lijningangen (bijvoorbeeld voor de effect returns) en drie "monitor" outputs.

 

GEBRUIK

 

We beginnen bij het begin: een druk op de powerknop. Allemachtig! De tafel treedt in werking. De techniek staat voor niets! En dat in werking treden gebeurt zelfs zoals het hoort: eerst de schakelaars, vervolgens een schitterende lichtshow en daarna valt het ‘n beetje stil. Groen en rood overheersen, maar we ontwaren her en der ook wat oranje en zelfs een beetje blauw. Een lichte ruis laat zich horen, maar die is niet storend. Het display kan uiteraard ingesteld worden. Maar: hij is in zwart/wit en een beetje klein. Ik heb alweer iets gevonden: ze geven me een touchscreen... maar had ik al gezegd dat ik dikke vingers heb?
De functies zijn relatief intuïtief voor iedereen die ooit al eens op een mengtafel werkte. En voor de anderen is dit het moment om het te leren. De handleiding bestaat in twee versies: een vereenvoudigde versie, en een complexe versie in het Engels. Ik heb me laten vertellen dat een Nederlandstalige versie binnenkort beschikbaar zal zijn... laten we dus wat geduld uitoefenen en ons Engels wat bijschaven, dat is geen verloren moeite. Keizer Karel zei dat men zoveel keer man is als het aantal vreemde talen die men spreekt. En dat geldt ook voor de vrouwen! Nog een kleine opmerking: de handgrepen op de zijkanten zullen het niet makkelijk maken om een geschikte flight case voor deze tafel te vinden. En het is niet het soort materiaal dat je niet in een flight case vervoert. Wellicht is het mogelijk ze te verwijderen? Het idee is echt goed gevonden en de handgrepen zijn op zich stevig en te gek, maar wanneer je de tafel niet draagt... storen ze een beetje... let's move on! Zoals op veel digitale mengtafels hebben de faders verschillende functies. Page 1 voor de 24 analoge ingangen, page 2 voor de 80 digitale ingangen en page 3 voor de returns van de interne of externe effecten, en de ingangen via een optionele kaart.
Wanneer je een spoor selecteert zullen de faders ook dienen voor de aux sends. Hier heb ik toch enkele bedenkingen: soms moest ik erg hard drukken op de selectieknop voordat die oplichtte en ik de aux send functie naar de faders kon instellen. Ik kreeg ook toegang tot deze functie via de potmeters dicht bij het scherm voordat ik doorhad dat je dus wel echt hard op die knop moet drukken. Wanneer ik materiaal test ben ik altijd een beetje bang om het te beschadigen. Via het scherm is alles duidelijk en leesbaar: je kan het niveau van de aux send kiezen en hem in post of pre zetten door simpelweg op de potmeter met dubbele functie te draaien (draaien of drukken). Eenvoudig en praktisch. Idem voor de equalizers: vierbands volparametrisch plus de high pass filter. Hiermee zijn we op het punt aangekomen om de draad op te nemen over de potmeter die we op elke ingang vinden en die voor verschillende functies kan gebruikt worden. Mackie heeft hem de "V-pot" genoemd. Hij kan dienen als Vu-meter via de verlichting errond, alsof je dus een VU-meter per ingang zou hebben. Maar deze V-Pot kan ook gebruikt worden om de pan te regelen, of de trim (digitale gain), of nog om de frequentie van de high-pass filter te kiezen. Heel erg praktisch, en heel erg visueel. Natuurlijk beschik je over een regeling van de dynamiek via compressie en gate. Dat is zo ongeveer verplicht geworden op een digitale tafel. Je kan ervoor opteren om je eigen individuele programma's of de hele mix (snapshot) op te slaan. En het is nog niet afgelopen: Mackie heeft ook effecten in de TT24 ingebouwd: Reverb, Delay, Chorus en Flanger zijn aanwezig. Deze tafel is zo eenvoudig dat ik eigenlijk de handleiding niet nodig had, wat natuurlijk een goed teken is wat gebruiksgemak betreft (of misschien ben ik wel heel erg intelligent,maar dat zou me verbazen). Ik heb hem later geraadpleegd, onder andere voor de "matrix" functies (neen, niet de film, de matrix) die ook al aanwezig is op deze TT24, ze heeft werkelijk alles van een grote mengtafel! Maar voor de essentiële functies is alles van begin af aan duidelijk. Deze console zou dus zelfs kunnen gebruikt worden voor de support act, zolang de klankman van de groep niet al te debiel is. En eigenlijk is het eerder geruststellend dat een echte beginneling hem niet kan bedienen: men zal ten minste de mix niet aan om het even wie kunnen toevertrouwen. Een hoofdtelefoonaansluiting met volumeregeling is voorzien, evenals een regeling voor het uitgangsniveau voor de monitoring, mocht je de tafel voor opnames gebruiken, wat niet zo gek is, zelfs al zou je het niet echt een studiomengtafel kunnen noemen. Ik sprak eerder al over de 80 digitale ingangen in Adat formaat.
Wellicht zal je denken dat je daar voor PA-toepassingen niet veel aan hebt. Maar natuurlijk wel! Wanneer een deel van het concert is opgenomen (wees niet naiëf, dat gebeurd, en soms is dat zelfs het enige wat goed klinkt tijdens het optreden), kan je via deze digitale ingangen mixen. Of anders de preamps per module van 8 gebruiken, zoals er tegenwoordig zoveel van bestaan, en deze preamps insturen via hun digitale outputs. Jammer, maar de digitale ingangen zijn niet voorzien van eq of dynamiekbehandeling. Er is een optionele UFX kaart beschikbaar waarmee deze ingangen dezelfde mogelijkheden krijgen als de analoge ingangen. Het hangt natuurlijk een beetje af van hoeveel die kost, maar laat ons hopen dat dat niet overdreven is. Dat zou de mogelijkheden van deze tafel in één klap enorm uitbreiden. Tachtig sporen, da's goed, maar als we over 32 ingangen beschikken, zijn we toch al een grote stap verder. Meer nog, gezien het aantal auxen, is het absoluut mogelijk om deze TT24 voor de monitoring te gebruiken, zonder dat je een echte monitortafel nodig hebt. Zeker omdat je de trim kan gebruiken (digitale gain) die kan worden opgeslaan in het geheugen. Dikwijls ligt het probleem van de monitoring (ook van de FOH, maar in mindere mate) erin dat bij de overgang naar een volgende band, zelfs als heb je de faderposities opgeslagen, de gains veranderd zijn. En een paar millimeter meer of minder op de gain kunnen al een enorm verschil maken, en genoeg zijn om de soundchek die je zo zorgvuldig hebt uitgevoerd volledig te verknoeien. Dankzij de mogelijkheid om de trim in het geheugen op te slaan volstaat het om de gains op een bepaalde positie te zetten, de trim te regelen, op te slaan en het is gefixt. Goeie punten voor Mackie!

 

KLANKKWALITEIT

 

Eerste indruk: een warme klank zonder agressie. En dat hij ver uisteekt boven die goedkopere digitale tafels die we sinds een paar jaar op de markt vinden. Geen ruis, en de toonregeling is efficiënt. Idem voor het onderdeel dynamiek: gate en compressor werken op een relatief heldere wijze, niks komt de klank vervuilen. Klein minpuntje voor de effecten, en dan vooral de reverb, die niet echt veel soeps is. Maar goed, effecten op dit soort tafel, dat is altijd zo'n beetje een extra bonus. Laat ons het erop houden dat ze hun aanwezigheid waard zijn, dat een delay of een chorus wel kunnen ingezet worden, maar dat om op het niveau van deze TT24 te blijven je beter wat goede externe effecten kan gebruiken. Dat is een beetje het geval bij alle modellen, of ze worden tenminste zo geleverd. Ik ben nog een stapje verder gegaan en heb met de console opgenomen, en het klankresultaat was zeker behoorlijk. We zitten hier duidelijk in de professionele categorie.

 

BUDGET

 

Komaan, we twijfelen er niet aan dat dit niet zomaar de eerste beste goedkope tafel is, de prijs zal dus navenant zijn. En toch... met 6995 euro (bruto adviesprijs excl. BTW) kan je hem bezwaarlijk duur noemen. Het is natuurlijk een investering en dit soort materiaal koop je niet alle dagen, maar de TT24 grondig te hebben getest, vind ik de prijs absoluut gerechtvaardigd. En dan nog... twaalf auxen, dat mag wel wat kosten, nietwaar?

 

CONCLUSIE

 

Een tafel die compleet is, goed uitgedacht, goed uitgevoerd, met een degelijke klank en voorzien van ideetjes die het leven makkelijker maken. Een respectabele prijs, dat is zeker, maar voor een tafel die het respect waard is. Je kan natuurlijk ook voor een goedkoper "listen&cry" merk gaan, maar als je echt degelijk materiaal zoekt, is dit het soort van console die je goesting zal geven om naar digitaal over te schakelen, zelfs voor concerten. En volgens mij is dat een echt compliment.