aanmelden
APG Dispersion Series
Live Sound & PA 26-09-2007
door:
APG is een merk dat hier misschien niet zo bekend is maar wel onze aandacht verdient. Het gamma bestaat uit verschillende series met de mooie namen Micro, Matrix Array, Dispersion en Beam Series. Het is uit de Dispersion serie dat we de DS12S en DS8 topkasten, de SUB138S en de bijpassende processors toegestuurd kregen. Aangezien dit voor mij ook een eerste kennismaking is kan hier van enige vooringenomenheid of vooroordeel geen sprake zijn. Het enige criterium dat hier werkelijk telt is mijn gehoor.ALGEMEEN

 

Concept
De twee topkasten zijn bedoeld voor divers gebruik. De DS12S kan ingezet worden als FOH speaker, side-fill, als vaste installatie en stage monitor. Wanneer we de specs van de kleinere DS8 bekijken wordt als snel duidelijk dat die met z'n compacte formaat eerder voor kleine FOH-toepassingen, als invulling op een groter PA-systeem of als horeca uitrusting dienst zal doen. De Sub138S kan ingezet worden wanneer veel power vereist is en is ideaal voor grote stapelsystemen.

 

Design
Deze Dispersion is volledig in het zwart uitgevoerd, met een eenvoudig en onopvallend design. Een direct logo zal je hier niet op terugvinden, wel een discrete blauwe lijn waarin we de huisstijl van het merk herkennen en die ze toch zal doen onderscheiden van elke andere luidspreker.

 

Handleiding
Jammer, maar wij kregen bij ons testmateriaal geen echte handleiding meegeleverd. We beschikten wel over een aantal bladzijden met wat algemene informatie en de specificaties.

 

BOUW

 

Behuizing
De kasten zijn uitgevoerd in 18 mm berken multiplex. Om de speakers te beschermen werd een 1,5 mm dikke, transparante gril geplaatst die op zijn beurt met een 10mm dikke foamlaag werd afgewerkt. Hoewel het hout van een volgens de fabrikant schokbestendige coating werd voorzien lijken flightcases bij veelvuldig opstellen en afbreken geen overbodige luxe om de niet extra beschermde hoeken en mooie afwerking wat te sparen. Voor vaste installatie in bijvoorbeeld clubs en cafés zijn de gebruikte materialen uiteraard ideaal.

 

Functionele onderdelen
De DS8 en DS12S zijn beiden tweewegs bass reflex geladen coaxiale luidsprekers. De compacte DS8 werd uitgerust met een tweeter dome en een 8" ventilated driver die voor een totaalvermogen van 150 Watt zorgen. Bij de DS12S ligt dat vermogen uiteraard wat hoger met 350 Watt en een configuratie van een 1" driver en een 12" woofer. Wat de sub 138S betreft, die is voorzien van een hyperbolisch geladen 15" driver met een frequentiebereik van 40Hz tot 350 Hz en een gevoeligheid van 106 dB SPL. De aansluitingen bestaan telkens uit 2 speakons.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Toepasbaarheid
Zowel de DS12S als DS8 zijn voorzien van een beugel voor montage als vaste installatie. Dankzij hun trapeziumvorm kunnen ze tevens perfect ingezet worden als stage monitor. De topkasten zijn daarnaast voorzien van een opening om op een speakerstand geplaatst te worden. Met hun blokvorm kunnen meerdere subkasten makkelijk gestapeld worden, ook al werden daar niet direct uitsparingen of pootjes voor voorzien. Optioneel kunnen de kasten weerbestendig gemaakt worden met een waterproof behandeling van de drivers en roestvrij stalen schroeven.

 

Ergonomie
Met zijn bescheiden afmetingen van 400x280x260 mm en z'n 12 kilogram is de DS8 supermakkelijk handelbaar. De DS12S weegt natuurlijk al ietsje meer (22 kg) en is al wat meer uit de kluiten gewassen met 500x470x350 mm, maar dankzij een handvat bovenaan is deze kast zeker nog transportabel en op een statief te plaatsen. Zoals van een sub te verwachten valt is de SUB138S een zware jongen met zijn gewicht van 47 kilogram, maar dat staat dan ook in verhouding met zijn afmetingen (440x840x510) en z'n prestaties. Twee handvaten werden uitgespaard op de zijkant van de behuizing, jammer genoeg zijn geen wielen voorzien.

 

KLANK

 

Ik werd aangenaam verrast door de klank die deze Dispersion speakers verspreiden. Het klinkt allemaal heel erg helder, met een piek in het hoogmid en een korte, duidelijke bas. Na het beluisteren van verschillende cd's met verschillende muziekstijlen blijkt die helderheid hét sterke punt. Stemmen zijn zeer duidelijk verstaanbaar en helder. Bij een akoestische gitaar blijk je ineens elke snaar definieerbaar te horen. De drum klinkt transparant, de kick met de nodige bas zonder te gaan zoemen, en bij de cimbalen hoor je elke tik. Deze speakers raken nooit verzadigd! Zelfs op zeer laag niveau blijft de klank heel erg open met een uitstekende definitie. De klankkleur is evenwichtig - ik moest wel wat met het hoogmid spelen, maar ik verkies liever wat teveel dat ik kan wegfilteren, dan te weinig. Daarenboven doen de topkasten hun job als monitor perfect, met diezelfde duidelijke klank. Je kan er dus alle kanten mee uit; ze kunnen dus zoals de fabrikant aangeeft als allround speaker worden ingezet. Ook de bijhorende processor doet z'n werk uitstekend, met frequenties die goed gekozen zijn.

 

BUDGET

 

Voor een goeie klank moet je natuurlijk wel wat over hebben, en dat is met deze speakers niet anders. Voor de compacte DS8 betaal je 819 euro per stuk, voor de DS12S 1207 euro per stuk , de SUB138S kost 1500 euro en de bijhorende SPDS12S processor heeft een prijs van 997 euro (bruto adviesprijzen excl. BTW). Hoewel dit niet bepaald lage prijzen zijn, vind ik ze toch volledig gerechtvaardigd.

 

CONCLUSIE

 

Ben je op zoek naar een mooie en eenvoudige setup voor een club of café, of naar een installatie die een duidelijk verstaanbare en heldere klank geeft bij (akoestische)optredens dan zijn de speakers uit de Dispersion serie zeker het overwegen waard. Door zijn bouw denk ik ze vooral geschikt zijn als vaste installatie.