aanmelden
Shure E2, E3, E4 & E5
Live Sound & PA 22-08-2007
door:
Iedereen die ooit al de klank van een optreden heeft verzorgd weet dat je koste wat kost feedback moet proberen vermijden. Anders zou je wel eens hatelijke blikken uit het publiek en van de muzikanten in je richting kunnen krijgen. En toch kan je er niet omheen de zangers en de muzikanten van monitoring te voorzien. Van zodra er wat ritme in de muziek zit, of dat de muzikanten wat hardhoors zijn begint het volume op het podium algauw op te lopen. En iedereen vraagt steeds "harder" (nooit minder, het zou nochtans niet slecht zijn). Een van de oplossingen bestaat erin in ear monitors te gebruiken. Of anders gezegd, kleine oortjes die de monitorspeakers op het podium vervangen.

 

VOORSTELLING

 

Voorlopig blijven ze nog wat voorbehouden voor een zekere elite, maar toch beginnen ze meer en meer hun plaats in te nemen op podia van alle slag en grootte. Shure was al heel erg vroeg aanwezig in deze sector en ik mag vier modellen uit de E serie testen. We mogen niet vergeten vermelden dat de in-ears bedoeld zijn om de muzikant of zanger(es) van externe geluiden af te sluiten, en ze tegelijkertijd een betrouwbare klank te bezorgen.

 

BESCHRIJVING

 

De E2 is het goedkoopste model uit de reeks. Het 1,50 meter lange snoer eindigt op een stereo mini jack. Een half hard opbergdoosje met ritssluiting wordt meegeleverd om de monitor in te bewaren. Het is dus overduidelijk dat je heel wat plaats bespaart wanneer je dit systeem gaat vergelijken met een gewone wedge monitor. Om nog niet van het gewicht te spreken! Het opbergdoosje neem je gewoon mee in je broekzak. Dat wordt trouwens meegeleverd bij elk paar in-ears die we hier getest hebben, behalve één uitzondering waar we het nog over zullen hebben. We waren bezig over de E2. In de doos vind je verschillende doorzichtige kunststof pasvormpjes (drie verschillende maten), plus wegwerp schuimrubberen pasvormen. Er bestaat natuurlijk wel een verschil tussen iemand die z'n eigen materiaal koopt en maximaal comfort wil en de occasionele gebruiker (die de in-ears bijvoorbeeld via een verhuurfirma krijgt) die het dus met de wegwerp pasvormpjes zal moeten doen. Je krijgt er overigens een anti-oorsmeer systeem bijgeleverd. Het lijken kleine plakkertjes die je op het uiteinde van het oortje moet vastzetten. De aansluiting gebeurt via een standaard Shure mini-jack. Toch ook nog even vermelden dat de E2 dynamische drivers ingebouwd kreeg.
We gaan een trapje hoger met de E3, die er al ietsje anders uitziet. Het snoer is identiek, maar het oordopje is wel helemaal anders. De klank en de prestaties zijn uiteraard beter, maar ook het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. De E2 lijkt heel erg comfortabel... tot je de E3 probeert. Alle modellen, behalve de E2, zijn zelfs geschikt voor op maat gemaakte pasvormen die je bij de gehoorspecialist kan laten maken. Voor deze test heb ik dat uiteraard niet gedaan, maar ik kan me wel voorstellen dat het extra comfort geeft. De drivers in het E3 model hebben weinig massa, maar veel energie. Om oorsmeer te verwijderen wordt een klein plastic stukje gereedschap meegeleverd waarmee je het minuscule gaatje op het uiteinde van de speakers kan ontstoppen. In de handleiding vind je overigens heel wat tips om de in ears schoon te houden. Als we ons ervan vergewissen hoeveel gezonde oren vol oorsmeer zitten, dan zou je wel je voorzorgen nemen, en dat geldt voor alle modellen. Bij alle hier voorgestelde modellen uiteraard wegwerphoesjes meegeleverd.
Laat ons het E4 even bekijken. Ze lijken ook weer op de E3, maar de look gaat nog een stapje verder: het metalen gedeelte geeft een stevige indruk en het design is bijzonder geslaagd (je kan natuurlijk dat je daar niks van ziet wanneer die dingetjes in je oren zitten, maar goed... ik vind ze er toch goed uitzien). Voor het overige blijven we in dezelfde stijl als de E3, maar een beetje beter en een beetje duurder. We zullen verder zien wat dat oplevert aan klankkwaliteit.
De E5 is het topmodel binnen de reeks. Hij werd voorzien van twee drivers per oordopje, dit is dus een tweewegs systeem. Het snoer is steviger dan op de andere modellen van het gamma, tenminste op de laatste centimeters voor de speakertjes. En daar is een reden voor: je kan de oortjes beter vastmaken, en het geheel beter aan het oor aanpassen. Een beetje zoals de oren van een bril, zeg maar. Het doosje waarin het snoer en de in-ears opgeborgen zitten werd hier vervangen door een kleine fluwelen hoesje die het wel een luxueuser uitzicht geven, maar ik had persoonlijk liever de zip-case gezien zoals bij de andere modellen. Dat lijkt me veel steviger, maar dat is wellicht een kwestie van smaak.
Dat brengt ons bij de klank. De E2 moet echt goed in het oor ingebracht worden om een ietwat krijsende klank te vermijden. Maar eenmaal goed ingebracht geeft deze in-ear de bassen goed weer. De E3 is helder, briljant en biedt een aangename ruimtelijkheid. De stereo wordt goed weergegeven, al vond ik ze een tikkeltje agressief. Voor een schitterende sound moet uiteraard een prijs betaald worden. De E4 geeft de stem goed weer, en hij is dan ook zonder twijfel ideaal voor zangers. De E5 is krachtiger, en de klank leek me het meest gebalanceerd voor alle van de hier voorgestelde modellen. En hij klonk ook aangenamer. Bedenk wel dat dit ook de krachtigste is, gevolgd door de E3. Zonder twijfel zijn dit de ideale modellen voor slagwerkers.
Uiteraard zal de klank van deze in-ears dus ook afhangen van de gebruikte receiver. En daar moet je dus op letten bij de aankoop. Ik bedoel hiermee dat de wegwerppasvormpjes voor een minieme kwaliteitsvermindering zullen zorgenten opzichte van de oorspronkelijke vormpjes. Alle modellen geven een goeie klank zonder distortion, zelfs op een volume die niet meer gezond is voor het oor. Een in-ear systeem kan wel feedback vermijden, maar geen gehoorschade. Daarom krijgen de receivers een limiter ingebouwd, kwestie van sommigen te enthousiastelingen wat af te remmen. De handleiding is zeer goed opgesteld en begint met de boodschap dat je het volume zo laag mogelijk moet instellen. Vergeet niet dat het oor het kostbaarste stuk materiaal van een muzikant is! Net als een te luid ingestelde monitor hoofdtelefoon van een zanger ervoor zal zorgen dat die vals zingt (een beetje te laag). Je hebt wel wat tijd nodig om een goeie balans te vinden, net als met traditionele monitors.
Daarnaast kunnen deze systemen ook gebruikt worden voor wie goeie oortelefoontjes zoekt voor z'n iPod of walk/discman. Je kan ze zonder problemen en lang inhouden.

 

BUDGET

 

De prijzen van de verschillende modellen (bruto adviesprijzen excl. BTW):

 

E2: 95 euro
E3: 195 euro
E4: 313 euro
E5: 539 euro

 

Wat moeten we daarover denken? Dat kwaliteit betaald moet worden, en dat de logica in de prijzen werd gerespecteerd. Zonder te weten hoeveel ze kosten en iets over de specificaties te kennen had ik het duurste model eruit gekozen. Het lijkt natuurlijk veel geld voor zo'n kleine dingetjes, maar de E2 zou toch voor iedereen haalbaar moeten zijn.

 

CONCLUSIE

 

Shure heeft een jarenlange vakkennis als het op microfoons aankomt. En nu kunnen we dus enkel vaststellen dat ook wat de in-ears betreft, de kwaliteit hoog ligt. De dag dat je voor jezelf beslist dat je niet meer met feedback wil geconfronteerd wil worden, dan weet je waar je moet zoeken.