aanmelden
Yamaha Manu Katche
Drums & Percussion 24-10-2001
door: Joris Peeters
In de reeks Yamaha Compact drums heb je onder meer de Hipgig's met de Rick Marotta Signature en de allernieuwste Al Foster Signature Hipgig Sr., nu wordt de reeks verder uitgebreid met de Manu Katché Signature Junior Kit. Het voorstel tot het maken van een "echte" drumkit voor kinderen kwam niet van Yamaha, maar van Manu Katché himself. Toen de designers dit ter ore kregen, ontwikkelden zij meteen een volledig nieuwe, compacte drumkit. Compact omdat het voor kinderen gemaakt werd, maar, vergis U niet, het is zeker geen speelgoed!

 

CONCEPT

 

Mijn eerste indruk van dit "setje" is dat het hier een klein, maar degelijk drumkitje betreft, met een meer dan behoorlijke klank. Kleine setjes (denk maar aan jazz-, jungle- en andere stijlen) zijn natuurlijk al langer dan vandaag zeer gevraagd. Probeer maar eens een tweedehandse jazzset op de kop te tikken! Je moet natuurlijk wel voor de look zijn… en dan is vooral de "liggende floortom" iets dat enkel voorbehouden is voor liefhebbers.

 

Het gaat hier echter om een beginnersset, wat zich weerspiegelt in de gunstige prijs en beperkte afwerking, toch is het drumstel de naamYamaha waardig. De Signature, opgedragen aan Manu Katché, is hiermee natuurlijk een publiekstrekker. Deze drummer uit Ivoorkust is genoegzaam bekend, onder andere voor zijn verschillende opnames met Jan Garbarek en kan aanzien worden als een protagonist van de betere "World Music". Manu Katché zal dit setje zeker warm aanbevelen voor zijn zoontje, maar zelf speelt hij wellicht op een duurdere set uit de Yamaha-reeks…

 

BOUW

 

De bijgeleverde hardware uit de 600 Series is inderdaad simpel en lichtgewicht (wat een geluk voor die jonge ruggetjes!), maar het is bovendien zeer degelijk: beide cymbaalstatieven zijn uitgevoerd met enkel-brace steunen, de tomholder met bolgewricht zorgt voor een uitstekende wendbaarheid en bevat een memorylock voor de hoogteregeling. Van meet af aan maakt Yamaha jonge drummertjes vertrouwd met het betere materiaal! De HiHat-stand heeft eveneens memorylock maar de veerkracht is daarentegen niet regelbaar. De snarestand, trouwens het Yamaha's nieuwste SS642 model, is eveneens licht en tegelijkertijd zeer degelijk , primordiaal voor een snarestand. De basdrumpedaal is gebaseerd op Yamaha's nieuw ontwikkelde "Floating Bass Drum System" en dit betekent dat ie in de hoogte afstelbaar is zodat het contact van de beater met het vel kan geoptimaliseerd worden. Of beter gezegd: je kan de klopper mooi in het midden van het vel laten terechtkomen. Ook hier is er voor een "geheugenklem" gezorgd. Het enige nadeel aan dit pedaal is dat de veer enkel instelbaar is met twee moertjes, wat dus telkens een sleuteltje vereist. Een gelijkaardige opmerking geldt voor de pootjes van de basdrum (of hoor je liever "liggende floortom"?): de hoogte is enkel instelbaar door middel van een drumsleuteltje.

 

Het snarenmechaniek van het snarenmatje is eenvoudig (ophanging door middel van koordjes) maar functioneert naar behoren. De staande tom (eindelijk een "echte floortom"!) is zeer stabiel door het gebruik van eenvoudige, vast te draaien pootjes. De gekartelde oppervlaktestructuur van de pootjes vergemakkelijkt bovendien het vastzetten. En zeg nu zelf: wat is er vervelender dan je floortom tijdens het spelen langzaam in elkaar te zien zakken?

 

De kleur van het geleverde exemplaar (Marine Blue) valt me persoonlijk wat tegen, maar de set is ook verkrijgbaar in Sun Yellow, Night Black en Silky Silver. Wat de afwerking betreft: deze is proper en netjes verzorgd, zowel wat de bekleding, de naden als de afwerking van de ketels zelf betreft. Deze laatste geven me wel de indruk dat er niet al te veel vernis aan te pas is gekomen. De spanvijzen hebben wel wat extra vet nodig. Haal een handvol bij je garagist, niet bij de kruidenier en dan kan je meteen aan de slag.

 

KLANK

 

We kunnen stellen dat de klank, voor een zogenaamde "beginnerset" meer dan behoorlijk is. Dit wordt deels verklaard door de bijgeleverde vellen. Veelal wordt bij dergelijke sets weinig aandacht besteed aan dit onderwerp, bij Yamaha is dat duidelijk niet het geval. Het zijn allemaal Remo vellen: de basdrum kreeg Remo Clear Power Stroke 3 aan de zijde van de klopper, aan de andere zijde zit een UT Ebony Power Stroke 3. De floor en de toms kregen UT Coated vellen op de top, UT Clears op de niet bespeelde zijde. De snare werd eveneens voorzien van UT Coated op de top, maar de onderzijde is een UT Snare. De floortom klinkt uitstekend en warm. De tom klinkt eveneens okay, laag gestemd gaat de tom wel wat flets klinken, mede door de kleine maten en de dunne ketel. De snare, eveneens uit hout vervaardigd, heeft een snelle respons en klinkt middelmatig tot goed. Al deze onderdelen zijn vervaardigd uit mahoniehout uit de Fillipijnen (de basdrum 9-lagig, de toms 6-lagig) en geperst met het Air Seal System, door Yamaha zelf ontwikkeld.

 

De basdrum zal uiteraard, door zijn afmetingen, moeilijk naar een echte diepe "kick" klank te stemmen zijn… We kunnen concluderen dat de JK6F4MK (ik hoor toch liever Yamaha Manu Katché Signature Junior Kit) zich vooral leent voor jazzy muziekgenres, alhoewel, de huidige trend van R & B drumklanken neigt steeds meer naar open en hoge stemming (luister maar eens naar de drums van d'Angelo...).

 

BUDGET

 

46.000 BEF of 2513 NFl. Niet echt de prijs die je zou verwachten voor een "goedkope" reeks, maar je krijgt dan ook veel meer!! Goede afwerking, degelijke vellen, goede klanken, maar ook een goede service: zelfs het drumstoeltje wordt meegeleverd! Het betreft hier wel degelijk een beginnerset, met dat verschil dat de leerling, na een paar jaar intense studie, ook met deze set (setje?) naar buiten kan komen. En dankzij zijn/haar eerste, zuur verdiende centjes, afkomstig van café-gigs, kan er doorgespaard worden voor een professionele set, natuurlijk… van hetzelfde merk!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • een beginnerset met een hoop extra's
  • professionele hardware
  • goede vellen
  • de prijs is voor een juniorset nogal aan de hoge kant
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Shell Kit
  • Bass Drum: BD16JKMK – 16 x 16"
  • Floor Tom: FT13JKMK – 13 x 13"
  • Tom Tom: TT10JKMK – 10 x 7"
  • Snare Drum: SD12JKMK – 12 x 5"

     

    Hardware
  • Cymbal Stand: CS641 x 2
  • Clamp: CL940LA
  • Snare Stand: SS642
  • Hi-hat stand: HS640
  • Foot Pedal: FP700
  • Drum Stool: DS640
  • Color Finishes: Marine Blue, Night Black, Silky Silver & Sun Yellow
  • Importeur: Yamaha Belgium
  • Price: 46.000 BEF - 2.513 NGL