aanmelden
Korg Nuvibe
Guitar 23-12-2014
door:

VIBRATO CHORUS EFFECTOR

 

 

Korg houdt zich de laatste tijd bezig met een aantal van hun meeste legendarische producten in een nieuw jasje te stoppen. Na de rack tuner en de SDD-3000 brengen ze nu ook de Uni-Vibe opnieuw uit. Toegegeven, het is niet één van hun eigen originele toestellen, maar dat weerhield hen niet om de ontwerper van het origineel aan de haak te slaan! Fumio Mieda was (opnieuw) verantwoordelijk voor het overzicht over de nieuwe versie van dit gekende “Woodstock”-effect. Men propte niet minder dan 79 transistors in het circuit, en het buffer circuit werd volledig opnieuw bekeken. Maar daar stopte het niet voor Korg.
De originele Uni-Vibe was een relatief simpel effect met eerder beperkte controls. Je had de keuze tussen chorus of vibrato, en je kon het volume en de intensiteit van het effect bepalen. Verder gebruikte je het expressiepedaal om de snelheid van het effect bij te sturen. De nieuwe Nuvibe voegt daar een aantal zaken aan toe… Zo krijg je de mogelijkheid om de golfvorm van de modulatie zelf te bepalen aan de hand van tien faders. Met deze faders stel je grafisch je eigen vorm samen. De mogelijkheden en variaties zijn uiteraard stukken groter dan wanneer je een vooraf bepaalde golfvorm moet gebruiken. De tien sliders zijn ook voorzien van een rode LED die oplicht in het tempo waarin je het effect hebt ingesteld. Een stuk minder jaren ’60, maar de Nuvibe doet op die manier een erg sterke “Knight Rider”-imitatie…


Andere nieuwe features zijn o.a. een true bypass schakeling en de extra footswitch om de kleuring van het effect (chorus of vibrato) bij te sturen zonder je te moeten bukken om het pedaal bij te stellen. Buiten deze moderne functies kunnen we ook stellen dat de bouw van het pedaal ook naar de moderne standaard is getild: de Nuvibe is een stevig uit de kluiten gewassen pedaal, en is uitermate stevig gebouwd. Als je de Nuvibe aanschaft, zit het nodige expressiepedaal (met kabel) trouwens mee in de verpakking. Ook de nodige batterijen zijn voorzien, hoewel de meeste gebruikers de Nuvibe allicht met een adaptor zullen gebruiken. Deze is echter niet meegeleverd.


En dan gaan we spelen. Het is bijna onmogelijk om niet meteen los te barsten in Jimi Hendrix-achtige licks. De Nuvibe schreeuwt langs alle kanten de tijdsgeest (en bijhorende klanken) van dat legendarische festival in ’69 uit. De tien sliders hebben een witte markering waarmee je de “aangeraden” setting van de sliders kan uitzetten. Als je deze golfvorm aanneemt, is de resulterende klank instant herkenbaar. De basisklank van de Nuvibe lijkt nog het meest op een phaser, en met de chorus/vibrato knop kan je het effect nog verder gaan aanpassen. Voor wie op zoek is naar de “echte” Woodstock-klanken, zal de chorus-modus allicht de enige zijn die zal worden gebruikt. De alternatieven op vlak van de golfvorm zijn leuk om mee rond te spelen en ze geven de Nuvibe het potentieel om ook gebruikt te worden in veel modernere muziekgenres. Dit is een punt waar andere Univibe remakes de bal meestal misslaan, waardoor de inzetbaarheid van het effect meteen een stuk minder wordt.


En die inzetbaarheid zal een item zijn bij de aankoop van de Korg Nuvibe. Het effect is immers niet goedkoop: €595 (bruto adviesprijs). Dit is een pittige prijs voor een enkel effect, en we vermoeden ook dat dit potentiële kopers wat zal afschrikken. Mààr er zijn niet veel (moderne) alternatieven… en een origineel exemplaar op de kop tikken kost al snel €2000 of meer. De klank, de bouwkwaliteit, de mogelijkheden,… Die zijn allemaal van uitstekend niveau, maar je moet voor jezelf uitmaken of dit effect dat bedrag kan verantwoorden. Het enige dat we wél met zekerheid kunnen zeggen, is dat je er veel plezier aan zal beleven!