aanmelden
Stagg Striker 10
Light Gear 27-08-2014
door:

LED STROBE

 

We zitten in het midden van de zomer! De zon schijnt volop en de nachten zijn kort. Het is een fantastische tijd voor de meesten onder ons. Maar de lichttechnici en LJ’s onder ons zijn minder in hun nopjes deze tijd van het jaar. Gelukkig is er een toestel dat hen uit de nood helpt, ook in het volle daglicht.
 

BOUW

Aan de buitenkant ziet de Striker 10 eruit zoals alle stroboscopen. Een rechthoekig bakje van 370 x 110 x 120 mm. Uitzonderlijk voor een toestel binnen deze prijsklasse, is dat dit effect volledig uit metaal is gemaakt. Dit terwijl men bij de meeste budgettoestellen, wat de behuizing betreft, vaak gebruik maakt van plastic. Enkel de matzwarte voorkant is voorzien van plexiglas. Daarachter zit een enorme hoeveelheid leds. 132 stuks van 0,5 watt om precies te zijn. Het toestel weegt 27 kg en verbruikt slechts 60 watt. Led- technologie is een zegen vanuit ecologisch standpunt. Om een kleine anekdote te vertellen: onlangs verlichtte ik maar liefst 12 op 16 meter met slechts één aanlsluiting van 16 Ampère. Ik kan het nog altijd niet geloven. Zoals bij veel van dit soort toestellen zitten de aansluitingen aan de achterkant. Hier vinden we ook een LCD-scherm, vier druktoetsen, de voeding en natuurlijk de aansluitingen. Nog een belangrijk punt is dat de Striker passief is, en dus geen ventilator bevat. Heerlijk geruisloos! 


Aansluitingen

Laten we daar eens naar kijken. De Striker heeft twee 3-pins XLR-aansluitingen voor de DMX-data. Uiteraard zijn dat een in- en een uitgang. De derde aansluiting is voor de voeding, enkel ingang. Het is dus niet mogelijk om toestellen met elkaar door te linken. Jammer...

 

Handleiding en accessoires

De Striker wordt geleverd in een kartonnen verpakking, vastgezet met schuim. In deze doos vinden we naast de Striker zelf twee voedingskabels (Euro en UK) en een Engelse handleiding. Stagg biedt vaak op de website handleidingen aan in andere talen.

Mogelijkheden

De Striker heeft 3 rijen SMD leds die steeds als 1 cluster gebruikt worden. Hierdoor wordt de stroboscoop ook een beetje een “strip”- effect waarbij elk deel op dezelfde manier gaat branden als bij een “chase”.
Bovendien kan je de Striker continu op 100% gebruiken. Dit betekent dat je hem ook als een permanente breedstraler of blinder kan inzetten, iets wat met een traditionele stroboscoop onmogelijk is.
Verder zijn er automatisch ingebouwde programma’s aanwezig, is er een mogelijkheid tot manueel instellen van de strobe rate/output, en kan je kiezen voor aansturing op geluid. De Striker bevat programma’s als “blind strobe”, “fade in, fade out”, enzovoort. Het is ook mogelijk om verschillende modi te kiezen, zoals bijvoorbeeld slave of automatische modus. De mogelijkheden van de Striker worden dus groter naargelang het aantal toestellen dat je gebruikt.

Output

Eerst dacht ik dat de Striker een wat te lage lichtintensiteit zou hebben, maar vergeet niet dat dit effect bestemd is om recht in de ogen van het publiek te gebruiken. Hoewel de lampjes allemaal op dezelfde as zitten, zorgt de reflector die errond zit ervoor dat er een vrij groot dekkingsgebied is.
Ik heb ook de kans gekregen om het effect te gebruiken op een achtergrond van tulle (zoals het stofje dat ballerina’s dragen). En ik moet zeggen dat als onze stagiaire er in was geslaagd om de Striker tussen het decor te zetten voor een officiële voorstelling, het effect even prachtig zou geweest zijn als tijdens onze try-out tijdens de repetities. Ik moet er wel bijvertellen dat tussen een honderdtal muzikanten en dansers in tutu staan een primeur was voor hem. Het leven van een beginner zit vol verrassingen.

 

PRIJS

Voor de som van €160 (incl. BTW) haal je de Striker 10 in huis. En voor dit geld bespaar je ook nog eens energie.

 

BESLUIT

Tot slot wil ik zeggen dan de Striker 10 een toestel is dat ten opzichte van een gewone lamp alle records breekt als het op weinig energieverbruik aankomt. Het is namelijk niet ongewoon dat een strobe rond de 3000 watt per eenheid verbruikt. Bovendien biedt de Striker effecten die zijn voorgangers niet hadden. Enkel leuke dingen!