aanmelden
Stagg Proteus & Triton
Light Gear 27-06-2014
door:

LED EFFECT

 

De pakjes kwamen met vijf. Als ik door de schoorsteen had moeten kruipen, had ik me als de kerstman gevoeld. Maar, het is niet het juiste seizoen om de kerstboom aan te steken. Dus moeten we de ramen zelf verduisteren om het discotheekgevoel op te wekken. Laten we de Proteus en Triton van Stagg eens testen.
 

 

BOUW

Uitgerust met 54 lenzen ontwikkelt de Triton een lichtopbrengst van 20 Watt in vier kleuren (rood, groen, blauw en wit), net als de Proteus die het met zes lenzen moet stellen. De Triton is 370 x 320 x 270 mm groot, de Proteus 370 x 220 x 280.
De Triton heeft nogal een bijzondere vorm: van bovenaf gezien lijkt hij op zo’n ouderwetse brievenbus. Het is een trapezium waarvan de bovenkant gebogen is. Van voren gezien, zien we op beide toestellen de lenzen. Aan de achterkant zitten alle knoppen en aansluitingen. In het algemeen worden de beugels aan de zijkant gemonteerd, en dat is ook het geval bij de Proteus. Bij de Triton is dat dan weer aan de bovenkant.
 

 

AANSLUITINGEN

De Triton en Proteus hebben slechts twee soorten aansluitmogelijkheden: IEC voor de voeding (dit is er slechts één - je kan de toestellen dus niet in serie schakelen) en een XLR-aansluiting (in/out) die wordt gebruikt voor de data van de DMX-controller.
 

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

De Triton en Proteus hebben niet veel accessoires nodig. Ze worden geleverd in hun kartonnen dozen, versterkt met schuim. Daarin vinden we twee netsnoeren. De handleidingen zijn enkel in het Engels. Op de website staat ook nog een Franse handleiding. Dat zijn voorlopig de twee enige talen.

 

MOGELIJKHEDEN

De Triton en Proteus hebben twee belangrijke functies: automatisch of DMX-gestuurd. De automatische modus werkt volgens tien reactiestanden. De kleurverandering en stroboscoop reageren enkel op de verandering in het audiosignaal dat de microfoon waarneemt. Ik vond het heel interessant om het toestel gewoon zijn ding te laten doen, vergrendeld op een vooraf gedefinieerde kleur. Zo heb je er geen werk mee en past het toch bij de stijl van je evenement. Met de DMX-mode kan je veel nauwkeuriger werken en is het makkelijker om de effecten af te stemmen op de andere apparaten die je gebruikt. Zelfs als dat toestellen van andere merken zijn.

 

 

 

OUTPUT

Zowel de Triton als de Proteus beslaan een oppervlakte van ongeveer 90° horizontaal. Verticaal is het iets minder. De gekleurde leds bieden een mooi kleurenpallet. De effecten zijn zeer eenvoudig, maar efficiënt. Bij de Triton is het een motor waarop twee trileds zijn gemonteerd. Het is de combinatie van de rotatie van het plaatje om zijn as en de reflectie van de lenzen die het effect maken. De Proteus werkt volgens hetzelfde principe, maar hier zijn de leds niet bevestigd op de draaias, maar zijn het drie bakjes bedekt met diverse kleine spiegels die het licht naar de verschillende lenzen sturen.
Qua kracht is de Proteus overigens gelijk aan de Triton. Wat je wel hebt, is dat de stralen wat dikker zijn en anders van vorm, dus het geeft de indruk dat er minder licht uitkomt omdat er minder stralen zijn, maar in de realiteit produceren ze gewoon evenveel licht.
Dit zijn systemen die in het verleden al hun voordeel hebben bewezen. Het voordeel dat we vandaag hebben, is dat we niet meer met gekleurde lenzen moeten werken. De leds zorgen voor de kleur. Dat maakt het leven veel makkelijker!

 

 


PRIJS

Voor het bedrag van €110 en €115 euro (inclusief BTW) zijn, respectievelijk, de Proteus en/of Triton de jouwe. Dit is een gemiddelde prijs voor dit soort toestellen. Ze komen met alle toebehoren en hebben geen afstandsbediening nodig.

 

 


BESLUIT

Om te besluiten kunnen we stellen dat de Proteus en de Triton zeer eenvoudige toestellen zijn, maar wel heel efficiënt. Ze verbruiken erg weinig en zijn zeer betaalbaar. De lichtopbrengst van de Proteus lìjkt misschien wat minder in vergelijking met zijn broertje, maar moet zeker niet onderdoen voor veel van zijn concurrenten!