aanmelden
Briteq LED UV-GUN 60W & COB PAR56-RGB 100W
Light Gear 07-10-2013
door:

BLACKLIGHT & LED PAR

 

Briteq heeft weer heel wat nieuws op de markt. Hier bij Meet Music Magazine kregen we twee COB LED toepassingen ter beschikking voor een test. In één van de vorige edities heb ik het er al kort over gehad, maar voor de absolute leek toch nog even een woordje uitleg: “COB LED”, wat staat voor Chip On Board LED, is een technologie waarbij meerdere LED-chips dicht bij elkaar worden gesoldeerd op een, meestal toch, aluminium printplaat. Zo bekom je één krachtige en vooral compacte lichtmodule. Waar je vroeger dus allemaal kleine lichtdiodes zag zitten - mooi gegroepeerd in de rode, groene en blauwe kleuren - heb je nu de indruk dat er slechts één lichtbron aanwezig is. We hebben ook de Tri- en Quadmodules, de voorlopers van de COB, maar die moesten toch nog steeds met minstens drie stuks worden ingezet om een acceptabele lichtopbrengst te verkrijgen.

 

Bouw & Design

Het valt op dat de afwerking, de coating en het design veel beter verzorgd en belangrijker zijn bij Briteq dan bij de modellen in het low budget segment. De nieuwste blacklight sensatie, de LED UV-GUN 60W, maakt gebruik van een betrouwbaar 60 Watt COB LED-gebaseerd blacklight met hetzelfde uitgangsvermogen als de traditionele UV400 Blacklight. Ik schrok wel even van het design: een platte, vierkante spot aan de voorzijde, met achteraan een achthoek waar de elektronica en de COB LED in zitten. Ook hier is de behuizing van zwart metaal. De ronde opening vooraan heeft een diameter van 15cm. De opening wordt afgedekt met beschermend plexiglas. Binnenin wordt het UV licht nog eens extra versterkt door de zilveren reflector aan de zijkant. Vooraan heb je nog een rood ledlichtje dan aangeeft dat er spanning staat op het toestel. Je kan de LED UV-GUN bedienen via een klein display (met drie zwarte menutoetsen) of via de afstandsbediening die standaard wordt meegeleverd. De achthoek is voorzien van heel wat koelopeningen en achteraan is er een uiterst geruisloze fan aangebracht die voor de nodige koeling zorgt. Verder is er een vast netsnoer van 1 meter voorzien aan de bovenzijde van het vierkant, met daarnaast een zekering van 250V, 2A traag. Er is een 3-pins DMX in- en uitgang en je krijgt een bout voor het veiligheidsoog. Er werd een grote stevige beugel voorzien om zowel op de grond als aan een truss dienst te kunnen doen. Er is zelfs een ingebouwde microfoon aanwezig. De stralingshoek van deze blacklight is 45°. Deze niet zo kleine COB LED blacklight meet 340 x 130 x 350mm en weegt een kleine 3,4kg.

En dan zien we de oude PAR-vormgeving weer terug bij de COB PAR56-RGB. Hoe een Par56 er uitziet moet ik nu niet meer vertellen zeker? Deze modellen en spots hebben tientallen jaren dienst uitgemaakt in clubs, discotheken en bij mobiele DJ’s en nog steeds wordt er naar teruggegrepen. Nu heeft men een Tri COB LED van 100W in deze Par56 gestoken. De behuizing en het design zijn wederom schitterend. Mooi matzwart metaal voorzien van een aarding, een vast netsnoer van 1,3 meter, een zekering van 250V, F2A en Briteq heeft de Par56-RGB eveneens uitgerust met een ingebouwde microfoon. Er is een DMX 3-pins in- en uitgang en eveneens een klein LCD display met groen achtergrondlicht, voorzien van vier zwarte menutoetsen. Er zit geen bout voor het veiligheidsoog bij, maar wel een stevig bracket met grote draaiknop opdat je deze is alle mogelijke richtingen kunt oriënteren en vastmaken aan de truss. Vooraan worden de COB en de witgrijze reflector beschermd door plexiglas dat stevig met een ronde zwarte ring is bevestigd. Er is ook nog een extra lens voorzien die je kunt plaatsen in de filterframeclips vooraan. De afstralinghoek bedraagt 50° en de afmetingen zijn 240 x 240 x 400mm (B x H x D) met een gewicht van 2,9kg.

 

Handleiding

Een kleine, handige handleiding in A5 formaat, met alle nodige uitleg en afbeeldingen, voorzien van de DMX schema’s. Geschreven in vijf talen, waaronder het Nederlands en Frans.

 

Mogelijkheden & Specificaties

De LED UV-GUN 60W is een blacklight spot die gebruik maakt van een 60W COB blacklight LED. Het traditionele 400 Watt blacklightkanon heeft zijn beste tijd wel gehad, zeker als je ziet dat deze toepassing veel minder breekbaar is en dus perfect bij een mobiele installatie kan gebruikt worden. De low-profile constructie maakt hem eveneens praktisch voor transport. Niet alleen minder kwetsbaar, maar ook heel wat minder in verbruik. Briteq heeft met deze LED UV-GUN een krachtig 60 Watt LED-armatuur ontwikkeld dat de mystieke paarse gloed van een blacklight perfect nabootst. Even vlug wat wits aangetrokken en ja hoor, je verkrijgt eenzelfde effect als met de conventionele blacklights van vroeger. Voordelen zijn eveneens dat je deze ook via twee kanalen DMX kan aansturen, waaronder - wonder boven wonder - dimming en strobe. Ook kan je deze blacklight aansturen via de meegeleverde afstandsbediening, waarbij je kunt dimmen van 20%, over 50% naar 100% en waarbij dezelfde waarden gelden voor de strobe-frequenties. Je kunt met deze afstandsbediening ook de DMX adressen instellen, de geluidsactivering starten en de gevoeligheid instellen of deze blacklight in slave modus zetten en linken aan een master toestel via de DMX aansluiting. Een heel leuk hebbedingetje! Ik zou dit model onmiddellijk inzetten bij mijn mobiele installatie, geeft altijd wel een meerwaarde aan je lichtset!

De COB PAR56-RGB maakt gebruik van een 100W COB LED module en heeft een stralingshoek van 50°. Dankzij de meegeleverde speciale lens, die je in het filterframe kunt plaatsen, kan je kleinere en fellere lichtstralen bekomen met een mooi afgeronde projectie. Je hebt geen kleurenschaduwen meer en de kleurmengingen zijn zeer mooi en strak. De lichtbundels zijn mooi afgelijnd en de projectie is fel en strak afgelijnd, ideaal om accenten te plaatsen of zelfs te gebruiken als theaterspot. Ook hier geeft de reflector de illusie van een mooi gekleurde spot te zijn - een heel mooi effect! Je kunt deze COB RGB 100W LED Par56 aansturen via je eigen DMX-interface (3-5 kanalen), maar hem ook in de stand-alone modus volledig zelfstandig laten werken. Met de ingebouwde microfoon kan je dan weer op muziek aansturen, waarbij je eveneens de geluidsgevoeligheid kan aanpassen. Ook hier is kan je in Master/slave modus werken en verschillende Parren met elkaar doorlinken. Ook heb je de mogelijkheid om op automatische controle over te gaan en deze Par de voorgeprogrammeerde shows te laten afspelen. Daarnaast krijg je de keuze uit zeven statische kleuren waarbij je de lichtintensiteit kunt bepalen, of de strobe-frequentie. Ook kan je de kleurovervloei-modus (ook colorfade genoemd) instellen naar wens. Ikzelf werk graag met trage en lange kleurovergangen, waarbij het bijna onmogelijk te bepalen is wanneer de kleur overgaat in een andere. Met deze COB Par56-RGB kon dat perfect!

 

Budget

Briteq is bij Beglec het betere en professionelere merk waar design, afwerking, lichtopbrengst en betrouwbaarheid zeer belangrijk zijn. Dat vertaald zich dan meestal ook naar de prijs... Maar dat valt bij deze twee lichttoestellen eigenlijk nog zeer goed mee! Voor de LED UV-GUN 60W betaal je €444 inclusief BTW, een prijs die ik er graag voor over zou hebben. De ouwe getrouwe PAR56 met de 100W COB RGB LED als lichtbron aan boord zal je dan weer €377 (incl. BTW) per stuk kosten.

 

Besluit

Briteq laat de COB LED techniek onmiddellijk tot z’n recht komen bij diverse LED lichttoepassingen. Niet alleen het design van deze testtoestellen is schitterend en smaakt naar meer, ook de prestaties zijn buitengewoon! Een eervolle vermelding voor de LED UV-GUN 60W waarbij het blacklight opnieuw wordt uitgevonden en zo voor iedereen toegankelijker wordt gemaakt - zelfs voor de mobiele sector. Eveneens een dikke pluim voor de COB PAR56-RGB toepassing, met z’n ongelooflijk mooie en strakke lichtbundels en projecties. Op en top professionele toepassingen waarmee je graag uitpakt. Ik ben in elk geval fan!