aanmelden
Elation Rayzor Q7
Light Gear 02-08-2013
door:

LED WASH / BEAM MOVING HEAD

Mijn voorlaatste light review voor Meet Music... dat er dan nog maar mooie lichteffecten mijn kant op mogen komen voor een test! En jawel hoor, ik kreeg hier de Elation Razor Q7 bij mij thuis geleverd, een uiterst kleine movinghead. De kleinste zelfs, maar volgens Elation moet die qua prestaties niet onderdoen voor z’n grotere broers binnen het segment. Ideaal voor de professionele en semiprofessionele mobiele DJ/LJ. We zullen er eens stroom opzetten om alles goed onder de loep te kunnen nemen!

 

 

 

BOUW

De Elation Rayzor Q7 is dus de kleinste movinghead in het gamma, met als afmetingen 235 x 318 x 141mm en een gewicht van 4,8kg. Zowel de voet als de spot in de beugel zijn goed zichtbaar. De behuizing bestaat uit verschillende stukken geharde, vlamvertragende en zwarte kunststof, die het eigenlijke binnenwerk goed afschermen. De spot is bovenaan rond en heeft zeven cilindervormige openingen waarin de 15W Osram LERTDUW S2W RGBW Quad LED’s mooi in zijn in verankerd. Om beschadigingen te voorkomen, worden ze afgeschermd door een gefaceteerd lensje. De lichtopbrengst is 1,743 Lux @ 7,5m. Alles zit hier heel stevig in elkaar. Je hebt ook nog drie kleine koperkleurige gaatjes met schroef, waarop je de optionele snoot lensdop en diffusie filterhouder kunt vastzetten. De stralingshoek is 7° met een beeldhoek van 13°. Achteraan heb je rond de gehele omtrek van de spot een geruisloze afkoelingsventilator met grote afkoelingsribben. De beugels zelf zijn zeer stevig. De pan/tilt verhouding is 540°/630° x 265°. De voet is voorzien van een rechthoekig kleuren LCD scherm met daarnaast, anders dan gebruikelijk, vier ingewerkte pijltjestoetsen en twee menu-controletoetsen, en aan de andere kant een DC toets. De Rayzor Q7 is voorzien van een interne batterij waarmee je eveneens het scherm kan activeren, zelfs als er geen stroom is aangekoppeld. Hiervoor gebruik je de DC-toets. Vlak eronder zit een ingebouwde microfoon verwerkt. Het scherm en de toetsen zitten achter een glanzend beschermplastiekje. Een mooi design! Aan de andere zijde zitten de aansluitingen, aan de onderkant vier grote rubberen voetjes en een veiligheidsoog waaraan je de meegeleverde veiligheidskabel kan bevestigen. Onderaan zijn eveneens twee gaten voorzien om quick-lock fasteners van de meegeleverde omegahouder aan te sluiten. Hiermee kan je dan een clamp aanbrengen, zodat je de movinghead aan een truss kan bevestigen.

 

 

 

AANSLUITINGEN

Stroom verkrijg je door de meegeleverde stroomdraad aan te sluiten via de powerconaansluiting. Er is ook een powercon- aansluiting, zodat je meerdere exemplaren van de Rayzor Q7 met elkaar kan verbinden (daisy chain). Aan de andere kant zit er dan een 5-pin DMX in- en uitgang. Daartussen vind je een aan/uit-schakelaartje en een zekering (250v T3.13A GMA safety fuse).

 

 

HANDLEIDING

In mijn doos vond ik geen handleiding, maar het gaat hier om een demotoestel. Ik vermoed dus dat er wel een handleiding aanwezig zal zijn in de originele verpakking van de Rayzor Q7. Via de website www.elationlighting.eu kan je de Engelstalige handleiding (51 pagina’s) downloaden. Het is een professionele handleiding waar ook de beginnende LJ wat aan heeft, gezien alle mogelijkheden en instellingen mooi worden uitgelegd. De afbeeldingen en schema’s zorgen voor extra duidelijkheid.

 

 

 

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

De DMX-adressering gebeurt elektronisch, mits gebruik van het LCD controle-menu. Je krijgt de keuze uit een basis (15), standaard (17) of Extended (29) DMX kanaalwerking. Het controlepaneeltje en het kleuren LCD schermpje gidsen je zo door alle DMX-adresseringen, mode-selecties, instellingen en autoprogramma’s. Wanneer je op de menutoets drukt, kan je kiezen uit verschillende instellingsgroepen: function, information, personality, effect adjust, user mode setting en edit program. Deze verschillende groepen hebben dan nog eens verschillende onderverdelingen, zodat je erg makkelijk bij de juiste instelling raakt en het juiste effect bekomt. Via “Personality” kan je wachtwoorden instellen en beheren en je persoonlijke instellingen vastleggen voor toekomstig gebruik. Dit alles is normaal gesproken enkel weggelegd voor topproducten en professionele lichteffecten. In de handleiding kan je een eenvoudige tabel vinden met alle mogelijk commando’s en mogelijkheden waaruit je kan kiezen in het menu. Je kan zelfs de snelheid van je fan regelen, fantastisch! De Rayzor maakt gebruik van zeven high-output 15W Osram Quad color RGBW LED’s om vlijmscherpe 7° lichtbundels aan hoge snelheid door de ruimte te sturen, en dit dankzij de nieuwe high-speed 3-fase motor technologie. De zeven LED’s kunnen worden aangestuurd en gechased in vier onafhankelijke zones en zo dynamische visuele effecten creëren. Dit wil zeggen dat de zeven LED’s zijn opgesplitst in vier afzonderlijke zones, waarbij je iedere zone apart kan aansturen. Op die manier bekom je leuke effectjes! De Q7 heeft acht ingebouwde macro’s en kan zowel gebruikt worden als wash of als spot. Je kan er optionele accessoires bijkopen, zoals een snoot lensdop en een diffusie filterhouder. Deze movinghead is CE goedgekeurd en flikkervrij. Zoals reeds vermeldt, zijn de lichtbundels zeer mooi van kleur en zeer hel. De bewegingen zijn gecontroleerd snel, waarbij de motor nauwelijks hoorbaar is, maar de lichtstralen des te meer door de lucht snijden. Er is ook een strobe-functie, waarbij de flashsnelheid kan opgedreven worden van 1 tot 18 Fps. Dimmen  kan ook, van 0 tot 100%. Je kan de Rayzor Q7 gebruiken in master slave modus, hem laten bewegen op omgevingsgeluid/muziek of de ingestelde programma’s laten afspelen.

 

 

BUDGET

Ik heb nu al heel wat kleine movingheads zien passeren, maar meestal waren het lichteffecten van het low budget of middensegment. Met z’n €1599 (inclusief BTW) is dit al eerder een prijs voor een professioneel lichteffect. Als je dan al een paar movingheads wil aanschaffen, moet je toch wel even sparen. Is het z’n prijs waard? Ik vind van wel. Dit is een op en top professionele, compacte en vooral snelle movinghead!
 

BESLUIT

Deze kleine, razendsnelle Rayzor Q7 van Elation heeft alles in zich om groots te worden. Dankzij het krachtige motorwerk binnenin en het gebruik van de 15W Osram RGBW Quad LED’s bekom je een verbluffend schouwspel van vlijmscherpe lichtbundels die door de ruimte klieven. Ideaal voor de mobiele, professionele en semiprofessionele dj/lj die kwaliteit wel kan waarderen en er het geld voor over heeft.