aanmelden
AFX PARLED710S
Light Gear 06-07-2013
door:

LED PAR

 

 

Met de AFX PARLED710S krijgen we op vlak van belichting nog een speler in het low en medium budgetsegment. Meer info over dit gloednieuwe merk vind je op de website www.bstdj.com. Dit omdat AFX Light een merk is dat onder de koepel van de in light gear gespecialiseerde BST Group zit. De verdeling gebeurt door Lotronic België ( www.lotronic.com), een oude bekende uit Frankrijk die een jaar geleden opnieuw is opgestart. De PARLED 710S is hun eerste product dat we hier eens mogen testen. De vorm en het concept zijn me al bekend. Eens zien of de verpakking de lading dekt!

 

Bouw & Design

Wat me onmiddellijk opvalt, is het gewicht en het materiaal van de behuizing. Het toestel meet 245 x 240 x 100mm en weegt 1,5kg, wat zeer licht is, maar een voordeel kan zijn voor een dergelijke LED Par. Waar bij andere modellen voor een metalen behuizing wordt gekozen, opteert AFX hier voor een harde kunststoffen behuizing. Jammer genoeg heb je dan ook onmiddellijk het gevoel dat het hier om een iets minder kwalitatief lichteffect gaat. Maar goed, dat is slechts een gevoel! De LED Par is volledig zwart. Vooraan, achter een metalen ronde plaat met ronde uitsparingen, zitten zeven RGBW Quad LED’s van 10W. Deze LED’s werden niet allemaal even goed vastgezet. Sommige zitten zelfs iets te los, maar dit is al snel verholpen met een kruisschroevendraaier! De dubbele beugel kan je gebruiken om de Par op de grond te zetten in een welbepaalde hoek. Ook hiervoor heb je de kruisschroevendraaier nodig. Het was handiger geweest als je de twee beugels via een moer kon bevestigen, op die manier hoefde je geen extra werktuig te gebruiken. Met de beugels kan je de Par ook in een truss hangen. Een veiligheidsoog werd reeds gefreesd. Aan de achterkant vind je de aansluitingen en een klein schermpje met vrij grote ronde druktoetsen waarmee je kan zoeken naar de gewenste instellingen. Twee niet al te discrete fans zorgen voor afkoeling. Het lichteffect is reeds voorzien van een ingebouwde microfoon en heeft vier grote rubberen voeten.

 

Mogelijkheden & Specificaties

In de doos vinden we een soort van korte handleiding in het Engels en het Frans. Naast een beknopte uitleg over het controlepaneel achteraan de par, wordt er ook in beschreven in welke DMX-modus je de functies kan aansturen. Meer moet dat niet zijn, maar een beetje meer uitleg met enkele afbeeldingen zou wel mogen! Doordat de behuizing zo licht is en enkel bestaat uit kunststof, is dit lichteffect enkel geschikt om binnen te gebruiken. Gezien de par niet geruisloos is, moet je hier rekening mee houden wanneer je er enkele aan een T-bar hangt. Al valt dit niet meer op bij het draaien van luidere muziek! De par gebruiken om puur decoratieve redenen, raad ik toch af. De lichtopbrengst is goed, zeer goed zelfs. Ook is er geen kleurenschaduw te bespeuren. De lichtbundel heeft een afstraling van 30°, is mooi afgelijnd en heeft felle, helle kleuren. Om dit resultaat neer te zetten, wordt er gebruik gemaakt van zeven 10W QuadLED’s (rood, groen, blauw en amberwit). Je kan deze Par dankzij de ingebouwde microfoon laten werken op het omgevingsgeluid of de muziek. Hierbij worden de reeds voorgeprogrammeerde shows getriggerd door het geluid. Ook kan je de shows gewoon automatisch laten afspelen of werken via het DMX512 protocol door gebruik te maken van de DMX in- en uitgang. Verder is er een doorlinkbare IEC stroomaansluiting. Zo kan je heel eenvoudig verschillende parren doorlinken en ze in DMX of Master/slave modus laten werken. In die laatste modus hebben alle andere parren dezelfde lichtconfiguratie als de eerste par in lijn (de “master”). Wanneer je DMX aanstuurt, heb je keuze uit 2 modi: vier- en zevenkanaals. Hier kan je de vier kleuren dimmen van black-out tot 100% licht. Bij de zevenkanaals versie kan je ze alle vier tegelijkertijd dimmen, de stroboscoopfunctie activeren met snelheidsaanpassing en de kleuren automatisch mengen. In de stand alone functie kan je al deze instellingen ook gebruiken, maar het spreekt voor zich dat je niet iedere keer in de trussen zal klimmen om die dan weer te gaan veranderen.

 

Budget

De AFX PARLED710S kost €149 per stuk (bruto adviesprijs). Best goedkoop voor een quad LED par met een grote lichtopbrengst en mooi afgelijnde en kleurrijke lichtbundels.

 

Besluit

AFX Light is een nieuwe speler op de markt in het low budget lichtsegment. Het merk brengt met de PARLED710S een par uit waarbij wat werd bespaard op de behuizing en afwerking, maar niet op de lichtopbrengst en - kwaliteit. Ideaal voor de mobiele DJ die geen al te zware parren wil meezeulen. De kleine schoonheidsfoutjes neem je erbij, zeker gezien de leuke extra’s, zoals de DMX- aanstuurbaarheid en stand alone functie met enkele ingebouwde programma’s. Meer van dat!