aanmelden
Swisson XMT-120
Light Gear 06-04-2013
door:

DMX TESTER

 

Wat was ik blij verrast toen ik onlangs een klein pakje kreeg met daarin een DMX tester van +Swisson, de XMT-120 met toebehoren. Ik had er hier en daar al veel over gehoord. Het zou een handig hulpmiddel zijn voor iedere lichttechnicus/LJ. Zoals reeds gezegd, is dit kleinood een DMX tester, maar dat dekt slechts een deel van de lading. Het is niet enkel een DMX kabel tester, maar een handig en multifunctioneel, op batterij werkend toestelletje dat je helpt om DMX kabels juist te installeren, foutopsporingen uit te voeren en zo DMX512 netwerken te onderhouden.

                (klik om te vergroten)


De XMT-120 werkt erg intuïtief en is gebruiksvriendelijk. Hij is opgebouwd uit een zwarte ‘poeder-coated’ behuizing van geëxtrudeerd aluminium. Vooraan werd hij voorzien van een zwart lichtrubberen membraam, Zwitsers rood omrand, met daarachter zachte, indrukbare toetsen, het bedieningspaneel en een mooi verlicht LCD scherm. Het scherm kan je aan- en uitschakelen om zo energie te sparen. Onderaan heb je een 5 pin vrouwelijke en 5 pin mannelijke XLR aansluiting. De Swisson bevat een 9-Volt batterij, maar kan ook worden aangesloten op een 9-Volt adaptor.
Als je deze DMX tester inschakelt, komt het modelnummer even tevoorschijn, eventueel met de naam die je zelf kan ingeven, waarna gaat het naar de default modus gaat. Er zijn in totaal zes verschillende modi: Receive DMX, Send DMX, Cable Tester, Sequence, Fixtures en Options. In de Receive modus ontvang je de DMX signalen vanuit de DMX controller. Je kan de  XMT-120 zo instellen dat de ontvangen signalen percentueel, decimaal of hexadecimaal worden uitgedrukt. In Normal View wordt het effectieve adres getoond aan de linkerkant en de waarde aan de rechterkant. Als alles goed zit, zal dit met 100% worden aangegeven.

                (klik om te vergroten)

In Table View worden 60 DMX waardes gelijktijdig weergegeven. Met de graphic view worden alle 512 DMX kanalen gelijktijdig grafisch afgebeeld. In de Send Modus verzend je DMX data. Je plugt rechtstreeks in de dimmer of verlichting en scrollt zo kanaal per kanaal. Op deze manier kan je scènes on the go opbouwen of wijzigen. Je kan alle verlichting uitschakelen met slechts één druk op de knop. Je kan scènes recorden en editen, of sequenties creëren. Ook kan je zeer eenvoudige een gewenste lichtscène opnemen tot 512 DMX kanalen, rechtstreeks vanuit de DMX controller. Er kunnen zo tot 32 scènes worden opgenomen. Na de opname kan je elke scène via deze Swisson XMT-120 op een eenvoudige manier weer oproepen. Zo kan je naar eigen goeddunken elke scène per kanaal aanpassen, tot je het lichteffect verkrijgt dat je voor ogen had. Je kan ook een sequentie (chase) maken met alle ingevoerde scènes. Er kunnen tot 100 stappen toegevoegd worden, elk instelbaar met een scène. Je kan de snelheid en fade time tussen de stappen aanpassen naar wens. De XMT-120 is eveneens een kabeltester waarbij je zowel 3- als 5-pin DMX kabels kan testen. Wanneer er een probleem is met de kabel, kan je via het display weten om welke fout het gaat en waar die zich bevindt. Het DMX adres kan ook binair worden weergegeven. Dit vind je dan links op het scherm terug, net onder het digitale adres. Ook heb je de mogelijkheid om bibliotheken van bewegend licht toe te voegen, zoals van bijvoorbeeld moving heads en scanners. Je kan tot 32 verschillende toestellen met ieder 32 kanalen manueel ingeven. Wanneer je deze armaturen dan patcht, vind je de omschrijving van het gebruikte kanaal terug op het scherm onderaan.

                                           (klik om te vergroten)


Deze Swisson XMT-120 kost je slechts €360,58 inclusief BTW. Voor die prijs krijg je er ook nog een nylon opberghoesje met riemclip en een 5-pin/3-pin adapter bij. Echte Zwitserse makelij!
 

                (klik om te vergroten)