aanmelden
Briteq Spectra 3D
Light Gear 19-01-2013
door:

RGB EFFECT LASER

 


 

Briteq, het klassemerk van de Beglecfamilie als het om licht gaat, brengt een mooie laser op de markt. Momenteel specialiseren zij zich vooral in lasertechnieken en één van de nieuwste evoluties hierin is de Spectra-3D RGB Effect laser. De naam bevat de lading: een laser om 3D figuren te genereren, voorzien van RGB kleurtjes. Deze laser is uiterst geschikt voor gebruik in een mobiele DJ installatie of voor kleinere clubs. Zullen we de ruimtes eens gaan vullen met al die 3D figuren?

 

Bouw & Design

Toen ik de afbeelding zag, dacht ik eerst weer te maken te hebben met één van de kleinere lasers, waaronder ook de loungelaser, maar niets is minder waar! De Spectra-3D is heel wat groter en weegt al heel wat meer dan deze kleine lichtgewichtjes in het lasersegment. Met 290 x 240 x 110mm als afmetingen en een gewicht van 4,5kg, kunnen we hier al van een echte laser op niveau spreken. De pekzwarte behuizing bestaat uit hard metaal en is heel stevig. Bovenop is een zwarte stalen beugel gemonteerd, voorzien van de nodige veiligheidsogen. Je kan de beugel met twee stevige vleugelmoeren vastzetten in de gewenste positie. De zijkanten zijn wat afgerond en werden voorzien van enkele verluchtingsgaten. Aan de voorzijde hebben we de laseruitgang, mooi afgewerkt met een zwarte ronde afdekplaat en plexiglas. Verder hebben we hier nog twee mooi weggewerkte LEDlichtjes in een zilvergrijs omhulsel. Aan de voorzijde zie je naam, merk en de gele laserwaarschuwing. Aan de achterzijde zitten dan nog een mooi afgeschermde koelventilator en een stevig veiligheidsoog. Centraal achteraan, naast de ingebouwde microfoon, zit een klein display met het bedieningspaneel voorzien van vier zeer kleine zwarte drukknoppen. Binnenin zit een klasse-III 480 mW RGB-laser, gebaseerd op de 80 mW CW groene laser (? = 532 nm), 300 mW blauwe CW laser (? = 450 nm) en 100 mW rode CW laser (? = 638 nm). Die maakt gebruik van zeer goede 25kHz scanners in combinatie met vier effectenwielen. Je hebt het Burst (grating) effectwiel voor een sterrenhemel van figuren, een 3D effectwiel voor weergave van 3D patronen, een Polar (web pattern) effectwiel om vloeiende en afwisselend abstracte figuren te creëren en dan ten slotte een Universal effectwiel voor bijzondere kaleidoscopische/spirografische weergaven.

 

Aansluitingen

Achteraan heb je een DMX in- en uitgang van het XLR- type, een IEC aansluiting met zekeringhouder om de stroomkabel op aan te sluiten en een interlock, 2-pins aansluiting om een afstandsbediening of noodstop op aan te sluiten. Daarnaast heb je nog een veiligheidsslot dat via een sleutel aan- of uitgeschakeld kan worden. Indien er geen aansluiting op de 2-pins afstandsbediening is of de sleutel niet aanstaat, kan er geen laserstraal gegenereerd worden. Indien je geen gebruik wil maken van een afstandsbediening of noodstop, moet je hier een reserveconnector plaatsen (bijgeleverd). Als laatste heb je dan ook nog een ILDA doorlinkaansluiting en een ILDA-ingang. Deze laser kan dus worden aangestuurd via elke PC/laptop uitgerust met ILDA compatibele software en hardware. Wat houdt ILDA nu juist in? De International Laser Display Association, kortweg ILDA, heeft een “image data transfer” format ontwikkeld om frames snel uit te wisselen tussen verschillende systemen. ILDA zelf is volledig computer of disk onafhankelijk. Van zodra de ILDA-ingang van de laser is aangesloten met een ILDA compatibele controller, zal het automatisch naar de ILDA-besturingsmodus overschakelen. Vanaf dan zal de laser volledig worden bestuurd door de ILDA-software. De mogelijkheden qua besturing hangen volledig af van het ILDA softwarepakket dat je hebt geïnstalleerd. Deze laser voldoet aan de EN/IEC 60825-1 ED2, 2007-03 regelgeving voor laserveiligheid.

 

Handleiding

Op de gebruikelijke website van Beglec kan je de handige handleiding downloaden. Deze is hier te vinden in het Engels, Frans, Nederlands, Duits en Spaans en telt 68 pagina’s. De informatie die je hier terugvindt, is zeer nuttig en helpt je heel wat verder in het juist bedienen van deze laser. Zeker het hoofdstuk waarbij de interne functies worden besproken kan handig zijn, omdat je voor het oproepen van bepaalde functies of instellingen ietwat langer op een bepaalde toets moet drukken. Ook de DMX tabellen en patronenlijst met afbeeldingen zijn echt wel handig! www.beglec.com


Mogelijkheden & Specificaties

Deze Spectra-3D RGB Effect laser van Briteq heeft alles wat je maar van een laser kan verwachten. Zowel de klassieke patronen als de grating-techniek en de web-vormige laserfiguren zitten in deze laser, samen met een hoogkwalitatief multikleuren RGB lasersysteem. Wat wil je nog meer! Deze laser beschikt over een klassiek laserprojectie-systeem in combinatie met een RGB set laserdiodes. Dit geeft zeer mooie, kleurvolle, helle en vooral felle projecties en laserstralen. Dankzij de 25 kHz scanners kan je de X- en Y-assen naar believen manipuleren en verkrijg je tot 80 verschillende, vloeiende bewegingen, ook al zijn het grote complexe patronen. Met de vier geïntegreerde effectwielen kan je dan deze figuren nog eens gaan opdelen of tot echte 3D figuren laten bewegen in de ruimte. Ik ben zelf voorstander van het uitbarstingseffect waarbij één figuur wordt opgesplitst en zo de ruimte volledig invult. Ook het polar-effect is zeer mooi, waarbij het noorderlicht wel heel sterk benaderd wordt met de verschillende kleurencombinaties. Waarvoor zou je deze Spectra 3D laser nu aankopen? Wel ja, voor de 3D-patronen natuurlijk! Deze zijn gewoonweg schitterend, je waant je echt in een 3D film van Troy of iets dergelijks, en dan nog in verschillende kleuren, mooi! Via ILDA en DMX kan je met deze laser ook logo’s, teksten en bewegende animaties aanmaken of geweldige kleurvolle waaiers en tunnels projecteren. Gebruik altijd genoeg rook of nevel om de projecties echt tot hun recht te laten komen. Een lasernet kan hier ook bij helpen. Zo hebben we meteen ook één van de vijf toepassingen opgegeven. Verder kan deze laser ook in stand-alone functioneren, waarbij hij automatisch voorgeprogrammeerde sequenties zal afspelen. Je hebt de keuze uit 13 verschillende programma’s die je kan afroepen via het display. Eén van deze programma’s is geluidgestuurd, waar het geluid waargenomen door de ingebouwde microfoon de sequenties van de laser doet afspelen. Je kan deze laser ook doorlinken en gebruiken om meerdere Spectra 3D lasers met elkaar te verbinden. Het eerste apparaat is dan de master, waar je het gewenste stand-alone programma aan toevoegd. Alle andere gelinkte lasers zullen daarop dezelfde patronen en bewegingen uitvoeren als de master. In de DMX 512 modus heb je de keuze uit een 1-kanaalmodus, 2-kanaalsmodus of 19- kanaalsmodus. ILDA mag niet zijn aangesloten! Het spreekt voor zich dat je bij een 1-kanaals of 2-kanaalsmodus niet alle mogelijkheden van deze laser ten volle kan benutten, maar toch kan je er al heel wat effecten en figuren mee genereren en aansturen, waarbij je in 2-kanaalsmodus ook de snelheid van uitvoering kan bepalen. In de 19-kanaalsmodus kan je echt wel alles gaan uitproberen. De handleiding helpt je daarbij zeker en vast, want hier staat een patroonlijst ter beschikking, samen met de adresseringen.

 

Budget

Dit is een top laser en dat kost je dan ook €749, maar dat is echt wel een zeer (h)eerlijke prijs voor al dat moois dat je ervoor in de plaats krijgt. En dan hebben we het hier nog niet over al de mogelijkheden...

 

Besluit

De Briteq Spectra 3D RGB Effect Laser is gewoonweg subliem en compleet. Alles wat je verwacht van een laser en wat deze zou moeten kunnen, is hier aanwezig. Men combineert hier de klassieke patronen, de grating-techniek en de web-vorming met dat van een X/Y scanning laser én dan nog met eens met de toevoeging van een RGB uitgang. Zeer mooie, felle effecten en 3D-patronen zijn het resultaat. Dat men deze laser met ILDA of DMX nog beter kan aansturen, is een groot pluspunt dat je niet terugvindt binnen deze prijsklasse, want die prijs is zeer schappelijk. Aanschaffen dus!