aanmelden
Showtec Pixel Bar 12
Light Gear 31-05-2012
door:

RGB LED SYSTEM

 

Een langwerpige, smalle doch zware doos: Showtec heeft geleverd en me van de Pixel Bar 12 voorzien, een RGB LED systeem. Vlug uitpakken en van stroom voorzien, zodat ook ik het licht kan zien!

 


BOUW/ DESIGN

Zwaar, dat is het eerste kenmerk van deze Pixel Bar 12 van Showtec. Met zijn 4,28kg voor 1015x175x74mm is dat best wel heavy. Deze Pixel Bar 12 heeft een stevige zwarte aluminium behuizing, voorzien van 12 RGB 3-in-1 Leds van 3 Watt. Deze zitten goed beschermd achter een doorschijnend kunststoffen plaatje met fijn honingraatmotief. In het midden zit een ronde inkeeping die ervoor zorgt dat het licht beter wordt verspreid. Zowel de boven- als onderkant werden mooi van welvingen en groeven voorzien. Hierop zijn dan verscheidene Pixel Bars op elkaar gestapeld zodat een volledige pixel wall wordt gecreëerd. Achteraan zie je de aansluitingen en een blauw oplichtende display met vier ronde toetsen. Over de volledige lengte zit een fijne rail waarop je de twee meegeleverde ophangbeugels op de gewenste plaats kan vastzetten en aan iedere zijkant kan je desgewenst de voetsteunen bevestigen. Hiervoor werd een vijsgat voorzien. Deze Pixel Bar 12 kan je dus ophangen of op de grond plaatsen. Met de voetsteunen kan je hem in elke gewenste hoek vastzetten. Aan de achterkant zijn ook nog enkele verluchtingsroosters die voor voldoende afkoeling zorgen.

 


AANSLUITINGEN

Aan de achterzijde vinden we de DMX XLR in- en uitgang, alsook een IEC power-uit (links) en een IEC power-in (rechts) om zo de stroom door te linken naar andere toestellen. Naast deze laatste hebben we nog een zekering van 250V/1A en een aarding.

HANDLEIDING

Een handleiding in kleur vind je op www.showtec.info en daarnaast werd er ook een zwart/wit handleiding in A4-formaat meegeleverd in de doos. Deze laatste is mooi ingebonden en voorzien van een plastieken voor- en achtermap. Je vindt er al het nodige om deze Pixel Bar 12 optimaal te benutten. Zo worden er verschillende DMX modussen beschreven, wat er achter de menutoets zit en hoe je de verschillende functies moet activeren. De nummering op de overview klopt echter niet helemaal met de uitleg ernaast, maar dat zal een vergissing van de drukker zijn, vermoed ik.

 


MOGELIJKHEDEN EN ERGONOMIE

Deze Pixel Bar 12 komt het best tot zijn recht wanneer je hem inzet met meerdere van dezelfde toestellen. Hierdoor kan je heel creatief te werk gaan en een mooie lichtshow brengen. Je hebt controle over elk van de twaalf pixels, waardoor je zeer nauwkeurige animaties kan opzetten. Je kan zelfs de Madrix software gebruiken om ook video-effecten te integreren in de lichtshow. Het geheim achter deze Pixelbar is de combinatie van een sunstrip en de twaalf 3-in-1 Tri-LED modules. Deze modules bestaan uit een rode, groene en blauwe diode die reeds gemengd worden in de module zelf zodat de uiteindelijke kleuruitstraling perfect is, zonder enige kleurenschaduw of irriterende omranding. Je verkrijgt zo ook warme kleuren, iets wat bij vorige LED applicaties niet mogelijk was en deze daardoor niet inzetbaar waren bij een bepaalde sfeer. Je kan deze Pixel Bar 12 op zes verschillende manieren gebruiken en er zijn 35 verschillende ingebouwde programma’s die je manueel kan instellen. Het autorun programma zorgt er dan weer voor dat alle ingebouwde programma’s automatisch worden afgespeeld. Je kan hier nog zelf de snelheid en de flashfrequentie instellen. In de DMX modus krijg je de keuze uit acht verschillende menu’s (3, 4, 6, 7, 9, 12, 18 en 36 kanalen). Het spreekt vanzelf dat hoe meer kanalen je gebruikt, hoe fijner je de pixels en kleuren kan besturen. Let wel op bij het adresseren van iedere pixel: omdat er maximaal 36 kanalen zijn, moet je er per pixel steeds 36 adressen tussen laten. In de Master/Slave functie kan je meerdere exemplaren van de Pixel Bar 12 aan elkaar linken en dit tot maximaal 30 stuks. Al deze toestellen zullen nu hetzelfde programma aflopen als de master. Via de sound control modus laat je deze bewegen op het omgevingsgeluid of op de beat van de muziek. Je kan kiezen uit drie programma’s. Daarnaast is er nog de statische mogelijkheid, waarbij je iedere kleur apart kan laten schijnen. Hier heb je acht verschillende settings, waaronder de kleur- en flashfrequenties. In deze modus kan je de drie basiskleuren zacht in elkaar laten overvloeien. Zo wordt deze Pixel Bar 12 een leuke colorwash: de maximale lichtopbrengst bedraagt 1380 Lumen, 3430 Lux@2m op een maximale afstand van 15m. Hij heeft een stralingshoek van 40°, een strobe van 0-11Hz en hij kan dimmen van 0 tot 100%.

 


BUDGET & BESLUIT

De Showtec Pixel Bar 12 kost je een €268 en daarvoor heb je zeker en vast een leuk lichteffect! Maar als je een mooie muur wil maken, zal je er toch meerdere moeten aankopen en dan loopt het bedrag al snel op. In ieder geval is deze Pixel Bar 12 multi-inzetbaar en zal hij ook goed staan als colorwash of gewoon als standalone effect bij de mobiele dj/lj. De lichtopbrengst, het weinige verbruik en de warme kleuren krijg je er zo bij. Yep, ik heb het licht gezien!