aanmelden
JB Systems Smooth Scan-3
Light Gear 30-03-2012
door:

Animation Laser

 

 

We zijn alweer een maand verder in dit nieuwe jaar en JB Systems stuurt me de Smooth Scan-3, een tweekleuren 140mW DMX-laser. Een lasereffect met een gunstige prijs en tal van mogelijkheden. Bovendien dmx-aanstuurbaar, daar moet ik het fijne van weten!

 

BOUW/ DESIGN

Ik heb nu al een hele reeks kleinere lounge en lasereffecten zien passeren en ook deze Smooth scan-3 is klein met zijn 170 x 190 x 80mm en 1,5 kg. Compleet zwart getinte (naast de verplichte gele laserstickers) metalen behuizing met afgeronde hoeken. Aan één zijde zijn er kleine koelgaatjes voorzien en aan de andere zijde een geruisloze ventilator. Bovenop heb je een zeer stevige, stalen bevestigingsbeugel, voorzien van twee schroeven om hem in de gewenste stralingshoek te plaatsen. Deze laser maakt geen gebruik van de gewone stappenmotoren, maar wel van de hoge kwaliteit 15kHz scanners. Dit wil zeggen dat de laserstralen en -figuren door middel van indirecte verlichting, met behulp van zeer beweegbaar spiegeltjes, worden uitgestuurd. Verder bevat deze Smooth Scan-3 een zeer goede 3B laser op basis van een 40mW groene (532nm) en een 100mW rode (650nm) CW-laser. Achteraan is er een 3 cijferig LED-display waarmee je dit lasereffect manueel kan bedienen en waar je dmx-kanalen kan op instellen. Hier kan je ook het veiligheidsoog terugvinden. Bij het geheel zit ook nog een kleine afstandsbediening uit grijs metaal en zwarte geharde kunststof met daarop fijne druktoetsen.

 


AANSLUITINGEN

Als je deze Smooth Scan-3 via dmx kan aansturen moet er wel degelijk een dmx in- of uitgang zijn. En jawel hoor, zowel een dmx in- als uitgang zijn aanwezig, alsook een interlock aansluiting voor de meegeleverde draadloze afstandsbediening. De laser wordt geactiveerd door het draaien van de sleutel, deze is eveneens meegeleverd. Verder heb je hier ook nog de aan/uitschakelaar, netsnoer aansluiting en een klein microfoontje.

 

HANDLEIDING

De normale, A5-handleiding, typisch voor de Beglec-producten. Heel compleet met hier en daar een afbeelding en verder al de informatie die je nodig hebt, zoals een dmx-configuratie, patroonlijst en de afstandsbediening functies. Je krijgt de keuze uit 5 verschillende talen waaronder het Nederlands en het Frans. De Nederlandse afdeling bevat 13 pagina’s.

 

MOGELIJKHEDEN EN ERGONOMIE

Zoals al vermeld, gaat het hier om een tweekleuren laser, aangestuurd door 15 kHz scanners van hoge en precieze kwaliteit. Hierdoor zijn snellere, zeer soepele en zachte bewegingen mogelijk en kan men complexere patronen maken. In totaal zijn er een 80-tal voorgeprogrammeerde patronen in 2 kleuren op te roepen waaronder 10 getallen (0-9), mooie tekeningen (hartjes, glazen,…) en woorden zoals Happy, New Year, Love… Het is wel een beetje jammer dat bij sommige complexere tekeningen het beeld heel fel knippert en als storend wordt ervaren, gelukkig niet bij alle tekeningen. Je hebt in totaal 4 verschillende modi om met deze Smooth Scan-3 te kunnen werken. Er is de dmx- besturing waarbij je de keuze hebt uit een heel eenvoudige 1-kanaals bediening of een ietwat geavanceerde 17-kanaals voor een volledige controle van bewegingen, snelheid en grootte van uitvoering. Dit alles volgens de geijkte x- en y-as opstelling. Via de standalone functie kan je dit lasereffect op het omgevingsgeluid laten bewegen of gewoon automatisch, waarbij de laser op vooraf geprogrammeerde shows reageert. Met de IR-afstandsbediening (infrarood) kan je zelf verschillende patronen en shows weergeven, alsook de opdracht geven om het effect via het omgevingsgeluid of automatisch te laten werken. In de master/slave-modus kan je verschillende gelijkaardige lasers aan elkaar linken, waardoor je zeer mooie gesynchroniseerde shows verkrijgt. Je kan deze Smooth scan-3 heel eenvoudig gebruiken of complexer/professioneler. Alles is goed bespeelbaar en je krijgt onmiddellijk reactie bij gebruik van de afstandsbediening. Via dmx kan je alles heel nauwkeurig aansturen. Stel wel eerst alles volledig af via de kleine schakelaartjes achteraan het toestel en zorg er voor dat de sleutel gedraaid staat en de powerknop aan, alvorens deze in een truss te laten verdwijnen. Dit effect was zeer efficiënt bij de aftelling naar het nieuwe jaar!

 


BUDGET & BESLUIT

De adviesprijs (exclusief btw) is €181 en dat is ongezien voor een laser met deze capaciteiten. Zowel de beginnende lj als de mobiele dj zal hier zijn ding mee kunnen doen. Ook heel goed te gebruiken in de kleinere clubs en loungegelegenheden. Ideaal om een bepaalde sfeer op te roepen.