aanmelden
JB Systems LED Victory Scan
Light Gear 00-00-0000
door:

led scan

 

Tussen al het moois dat ik wederom mag uittesten, zit ook de JB Systems LED Victory Scan, de LED opvolger van de oude Winner. De appel valt dus niet ver van de boom, nog even afwachten of we echt wel victorie mogen kraaien, al vermoed ik van wel, alleen al op vlak van verbruik en levensduur...

 

BOUW & DESIGN

Op het eerste zicht lijkt deze scan op een doodgewone scan. Een matzwarte, grote, metalen rechthoek met koelribben aan de zijkant en in het midden een open ruimte met daarin verwerkt de scanspiegel met soepele stappenmotor, kleine microfoon en de afneembare lens, die uit gehard kunststof bestaat. Binnenin hebben we een vast kleuren- en een gobowiel waar je jammer genoeg de gobos niet kunt verwisselen. Deze Victory Scan is uitgerust met een zeer krachtige witte 60 W CREE LED. Geloof me, hij is echt wel krachtig, ik kon zeker nog een half uur vlekjes tellen. Verder is deze Scan voorzien van een dubbele stalen ophangbeugel, zodat hij ook op de grond kan geplaatst worden. Aan de bovenkant hebben we het LED display met de obligatoire 4 grijze druktoetsen. Aan de tegenoverliggende zijde zie ik nog een veiligheidsoog en een kleine, geruisloze koelventilator. Alles samen weegt sit een slordige 7,4kg. Dan heb je wel een LED scan van 560 x 335 x 290mm.

 

AANSLUITINGEN

De aansluitingen zijn onderaan te vinden, naast de koelventilator. Er is een XLR DMX in- en uitgang en ook 2 remote controle aansluitingen voor de optionele CA-8 of de draadloze RF-8 (1/4 jack aansluiting voor de CA-8 en een DIN 5 voor de RF-8R). Verder heb je de IEC-stekker met geïntegreerde zekering met doorlink mogelijkheid.

 

HANDLEIDING

De alom gekende A5-handleidingen van Beglec met afbeeldingen en al de informatie die je nodig hebt om vlug van start te kunnen gaan en juist in te stellen. Je krijgt de keuze uit 6 verschillende talen waaronder Nederlands en Frans. In totaal zijn er 60 paginas. Je kan de handleiding ook downloaden, online vind je ook informatie om de firmware te updaten.

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

Plug & play, of beter gezegd: shine, dat moet zowat het concept zijn. Ongeveer 5 sec nadat de stroom werd voorzien, begint deze Victory Scan automatisch de vooraf ingestelde lichtshow af te spelen en dat geluidsgestuurd. De gevoeligheid van de respons op het geluid kan apart ingesteld worden. De lichtbundels zijn zeer fel en hel en de geprojecteerde gobos zijn zeer mooi afgelijnd, zonder enig strooilicht. De stappenmotor op de spiegel doet zijn werk voortreffelijk en zorgt ervoor dat je geen stotterende bewegingen krijgt. In totaal heb je de keuze uit 8 gobos + open en 8 kleuren + open. De kleuren zijn heel mooi. De vroegere Winner kan hier zeker niet aan tippen, een duidelijke overwinning voor de Victory Scan! Daarenboven verbruikt deze scan maar een 105 Watt, slechts een fractie van het verbruik van vroeger. Warmte wordt ook zo goed als niet geproduceerd. De koeling is meer voor de motors van de wielen en de spiegel. Via het menu kan je naar de verschillende modi. Je kan deze Victory Scan in master/slave-functie gebruiken en zo tot 16 verschillende toestellen met elkaar linken. De LED Victory Scan beschikt over 12 verschillende, voorgeprogrammeerde shows. Je kan ook kiezen voor de split color modus. In deze modus krijg je telkens 2 naast elkaar liggende kleuren samen geprojecteerd. De spiegel zorgt er trouwens voor dat de 17° lichtbundel zowat naar overal kan worden gestuurd, zelfs tot achter de scan. Natuurlijk kan je deze Victory Scan ook in DMX-modus gebruiken. Je hebt dan de keuze uit 1, 7 of 8 kanalen, waarin je de pan en tilt zelf kan bepalen, alsook het dimmen van 0 tot 100%. Het kiezen van kleur en gobo kan je hiermee ook. Als je in master/slave DMX wilt aansturen via 1 tot 4 kanalen, moet je gebruik maken van de optionele mini DMX splitter, waardoor de gehele keten aanzien wordt als één enkel virtueel effect. Het moet gezegd, ik was niet weinig onder de indruk van de geleverde prestaties! Vooral de mooie omranding van het geprojecteerde en de felle lichtbundels konden me echt wel plezieren.

 

BUDGET & BESLUIT

Deze LED Victory Scan heb je reeds voor 369 euro (bruto adviesprijs, inclusief btw) en dat is echt geen geld voor een professioneel lichteffect. Met deze prijs zul je snel geneigd zijn om er meer dan één van aan te kopen, zeker als je weet dat je ze nu ook in master/slave modus kunt aansturen. Zeer goede lichtopbrengst en heldere figuren maken het plaatje compleet. Ideaal voor de mobiele, professionele dj of voor in de kleinere clubs en discotheken. Deze LED Scan heeft zijn naam echt niet gestolen!

 

www.jbsystems.be