aanmelden
Showtec Expression 5000
Light Gear 06-10-2011
door:

MOVING HEAD

 

Steeds meer wordt de LED-technologie verbeterd en steeds worden de toepassingen beter. In dat rijtje vernieuwingen vinden we ook de nieuwste moving head van Showtec, de Expression 5000. Een zeer mooi design en heel hoge verwachtingen van mijn kant, laten we maar hopen dat deze worden ingelost.

 

BOUW

Zoals hierboven reeds aangegeven getuigt deze Expression 5000 van een mooi design. De behuizing is vooral opgebouwd uit zwarte, geharde kunststof, vlamwerend zelfs, met hier en daar wat metaal. Dit allemaal om het zo licht mogelijk te houden en daar is men, met slechts 6,5kg, duidelijk in geslaagd. Deze moving head zou de tegenhanger moeten zijn van de Martin Mac 101 en het moet gezegd dat ze daar aardig in geslaagd zijn. Echt heel groot is deze moving head niet. De Expression 5000 meet 296 x 334 x 190mm. De grote, brede beugel met daarin zwarte gatenkaas is zowat het meest kenmerkend. Een 17 cm ronde schijf van 12 cm dikte met in de front 37 ronde gaten van elk 2 cm doormeter en elk voorzien van een bolle lens met daarachter 13 rode, 12 groene en 12 blauwe 3W LED’s. Aan de achterzijde heb je dan een zo goed als geruisloze koelventilator. Deze Expression is voorzien van een servomotor in plaats van een stappenmotor en dat scheelt hem in de reactiesnelheid. De voet is voorzien van mooie koeluitsparingen met koelventilatoren. Aan de andere kanten zijn enerzijds de aansluitingen terug te vinden en anderzijds het display met 4 blauwe druktoetsen. Aan de onderkant 4 rubberen voetjes en de bevestigingspunten voor de meegeleverde beugels om zo clamps of een g-haak aan te bevestigen voor trussing. Hier heb je ook de opening voor het bevestigen van de veiligheidskabel.

 

AANSLUITINGEN

Zoals reeds gezegd zitten deze aan de zijkant van de voet. Je hebt daar een DMX in- en uitgang en een blauwe IEC netsnoer aansluiting met aan/uit-schakelaar. Het bijgeleverde netsnoer is voorzien van een knopje, zodat het snoer niet uit de aansluiting kan getrokken worden. Achter deze aansluiting zit ook de zekering verborgen (T3.15A/250V)

 

HANDLEIDING

Een zeer mooie handleiding in een mooi A4-mapje is voorzien van functionele kleurenafbeeldingen en al de nodige uitleg, waaronder ook schema’s om DMX-adressen in te voeren en een zeer uigebreide functiebeschrijving van alle DMX-kanalen, Basic en Advanced. Ook de schema’s om de voorgeprogrammeerde shows op te roepen vind je hier terug. En zoals altijd bij Showtec vind je deze handleiding enkel in het Engels.

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

Een LED moving head met een pan beweging (horizontaal) van 540° en een tilt beweging (verticaal) tot 270°. De lichtbundels die gegenereerd worden door deze Expression zijn zeer strak en hebben een afstralingshoek van 6 graden. De 37 W LED’s hebben een lichtopbrengst van 2800+ lumen en 28000+ lux op 2 meter afstand. Op zijn volledige capaciteit is het opgenomen vermogen 130W. Deze moving head is uitgerust met een 0-10Hz strobo- functie en kan gedimd worden van 0 tot 100% door middel van DIM4 techniek. Dankzij de servomotor zijn de tilt- en pan-bewegingen supersnel en kan je vliegensvlug inspelen op bepaalde situaties, als je DMX aanstuurt natuurlijk. De bewegingen in Tilt en Pan zijn zelfcorrigerend, dus bij het per ongeluk aanraken van de moving head in beweging zal dat niet ten koste gaan van de algemene beweging. Scheelt er echt wat, dan zal de Expression 5000 ophouden te bewegen. Deze moving head is zeer eenvoudig via het DMX-protocol te bedienen. Er zijn 2 modussen waarin je kan werken: een 9 of 12 kanaals versie. Je kan ook verschillende Expression 5000 aan elkaar linken door de master/slave-functie. Het hele RGB kleurenpallet kan worden gemaakt, toch is het wit nog steeds omringd door vervelend gekleurd strooilicht. Staat deze Expression te dicht bij een muur of ander obstakel, dan zijn de 37 afzonderlijke lichtbundels te zien en de projectie is dan wel per bundel mooi afgelijnd.

 

BUDGET & BESLUIT

Als je weet dat de Martinversie het dubbele kost, dan ben je met 679 euro voor deze Expression 5000 van Showtec zeer goed gesteld. Een lichte versie met mooie, felle lichtbundels, ideaal voor de mobiele dj, in discotheken of kleinere clubs. www.showtec.info