aanmelden
Native Instruments Traktor Kontrol S8
DJ Gear & VJ 27-02-2015
door:

DJ CONTROLLER

 


Controllers zijn onontbeerlijk geworden in het dj-wereldje. De dag van vandaag vind je er naar ieders smaak. Elke fabrikant heeft zijn doelgroep en zijn product met exclusieve gadgets om dj’s over de streep trekken. Die zijn immers dol op technologie.
Bepaalde merken ontwikkelen zelfs een volledig gamma controllers. Denk maar aan Native Instruments. Zij zijn heel actief op dit domein en in 2014 brachten ze hun Traktor Kontrol S8 uit.
De nieuwe Traktor Kontrol S8 is een complete MIDI-controller met geïntegreerde audio-interface en viersporenmixtafel, die ook standalone te gebruiken is. Hij werkt met de softwarepaketten van Traktor van Native Instruments en met de meegeleverde Traktor Scratch Pro 2.
In tegenstelling tot andere controllers van Native Instruments, zoals bijvoorbeeld de S4, pakt de Traktor Kontrol S8 uit met een gedurfde innovatie: de jog wheels zijn vervangen door touch strips om de pitch bend te controleren, om door de tracks te browsen en om te scratchen. We komen er dadelijk op terug. Laten we eerst eens naar de ergonomie van de Traktor Kontrol S8 kijken.


Design en ergonomie 8/10

Met zijn 58,5 cm breedte, 38,7 cm diepte en zijn redelijke gewicht van slechts 5 kg is de Traktor S8 zeer handig om mee te werken en te transporteren.
Van zodra je hem uitpakt, vallen zijn compacte design, robuuste afwerking en zijn aangename gewicht meteen op.
De knoppen en de pads voelen aangenaam aan, de functies en mogelijkheden liggen mooi verspreid over de tafel. Om kort te gaan, de gebruiker vindt er makkelijk zijn weg op. En dat is belangrijk.
Waar we ook blij van worden, is de grootte van de schermen. Dat zien we nu al als een voordeel en we hebben de S8 nog niet eens ingeplugd.
 


mogelijkheden 8/10

Basismogelijkheden

omdat de Traktor Kontrol S8 een mengeling is van hardware en software biedt hij de mogelijkheid om alle opties van de Traktor software aan te sturen zonder een laptop te gebruiken. Zelfs als Traktor niet gekoppeld is aan de controller blijft het mogelijk om de S8 te gebruiken als onafhankelijke mengtafel. Op die manier kan je hem gebruiken met randapparatuur als draaitafels, CD-speler, enzovoort.
In dit verband vinden we ook een knop op de mengtafel die het mogelijk maakt om per kanaal de Traktormodus in te schakelen voor “back-2-back” sets, waarbij de eerste dj speelt met Traktor, terwijl de tweede draaitafels of CD-spelers gebruikt die op de controller zijn aangesloten. 

Mengtafel 
De Traktor Kontrol 8 is uitgerust met een viersporenmengtafel met voor elk kanaal een fader, een voorbeluistering, een effectfilter en regelingen voor bas, mid en treble. Alle basismogelijkheden van mengtafel zijn aanwezig en zijn makkelijk te gebruiken: monitorregeling, master, Cue om te luisteren naar een spoor of naar de master. De crossfader heeft een instelbare curve en is per spoor toewijsbaar. Hij kan ook uitgezet worden. 

Remix Decks 
de twee remix decks die we aan elke kant van de mengtafel vinden, stellen ons in staat om geluiden te uploaden in of af te spelen uit het softwarepakket Traktor. De meeste controllerfuncties (zoals hot cues, loops en pads) vinden we ook hier terug. We komen hier dadelijk meer gedetailleerd op terug.

Schermen 
de twee spelers hebben elk een groot hoge resolutie kleurenscherm waarop de gebruiker makkelijk info over de tracks, effecten en filters, de vector golfvorm of de beat grid kan aflezen. Met deze schermen kan de gebruiker ook browsen in de bibliotheek en heeft hij toegang tot de Remix Decks in integraal modus. 

De draaiknop “browse” 
deze knop maakt het mogelijk om makkelijk te browsen door de tracks in de Traktor software, zonder gebruik te maken van het toetsenbord van de laptop. De knop “back” die we onder de draaiknop zien, dient om terug te gaan in de mappenstructuur. Om een track te uploaden, drukt u gewoon op de knop “browse”.

Outputs en geluidskaart: 
 
de S8 heeft een professionele geluidskaart van 24 bits/48 kHz in huis. En wat de uitgangen betreft: twee hoofdtelefoonuitgangen (jack en minijack) zitten aan de voorkant van het toestel. Aan de achterzijde vinden we een masteruitgang in RCA en XLR (gebalanceerd) en een boothuitgang (gebalanceerde jack). 

Opnemen 
zoals bij elke zichzelf respecterende controller kan je ook hiermee opnemen in de Traktor software. 

Touch Strip 
de decks zijn uitgerust met een touch strip. Dat zijn aanraakstroken waarmee je de pitch regelt, binnen tracks zoekt en scratcht. Als je op de shift-toets drukt naast deze strips, kan je door de ingeladen track scrollen. Op het S8 scherm zie je waar je precies zit in de track. Ook de ledlampjes boven deze touch srips visualiseren de richting waarin je beweegt en de positie in de track. Door op shift en cue tegelijk te drukken, ga je weer naar het begin van de track.
De touch strips kan je ook gebruiken om een verschoven mix weer juist te zetten. Om een track te versnellen of een lichte vertraging toe te voegen, volstaat het om je vinger van links naar rechts te verzetten (of omgekeerd). De blauwe leds boven de touch strip geven de vertraging of versnelling aan terwijl de gebruiker aan het mixen is. Deze bijkomende functie heet “Phase Meter”. Ze berekent de beat matching tussen twee tracks. Met andere woorden de gebruiker ziet wanneer de fase en het tempo van twee tracks gelijk lopen.
 

Cue 
deze knop maakt het mogelijk om zeer precieze cues te plaatsen. Van zodra het cuepunt is ingesteld, druk je op “cue” om naar het punt terug te keren. 

Play 
deze zit vlak naast de cue en dient uiteraard om een track te starten.
 

Tempo 
in het midden van de mixtafel vinden we de knop “tempo”. Als je hieraan draait versnelt of vertraagt de track. Er is per deck ook een tempoknop. Samen met shift regel je in hele bpm’s.
  

Toon 
aan de linkerkant van de S8 schermen vinden we de knop “key”. Deze maakt het mogelijk om de toon van de track te veranderen door aan de “browse”-knop te draaien.
 

Sync 
 
de knop “sync” dient om automatisch de BPM (tempo) van de tracks tussen de A-speler en B-speler op elkaar af te stemmen. Om deze functie optimaal te laten werken, moet de gebruiker ervoor zorgen dat Traktor elk ingeladen nummer analyseert in een correct digitale grid (Beat Grid). Deze analyse is nodig om de sync functie te gebruiken.
 

Hot Cues 
Als je op de Hot Cue-knop drukt, lichten de acht pads op in verschillende kleuren. Het eerste pad brandt wit. Als je deze aanraakt krijg je direct toegang tot de track vanaf het punt waar de beatmarker is geplaatst. Als je op een welbepaald moment op een niet oplichtende pad drukt, zal je een hot cue punt in het geheugen brengen. De pad zal dan blauw oplichten. Druk je op een blauw oplichtende pad, dan zal de track naar het opgeslagen hot cue punt springen.
Cue-punten zijn erg handig om een mix te kruiden omdat je op gelijk welk moment een stuk kan hernemen of het te superposeren op een aan de gang zijnd stuk. 

Loop 
zoals elke goede controller heeft de Traktor Kontrol S8 een looper waarmee je een lustrack kan maken. Het volstaat om op deze knop te drukken om direct een lus te creëren. Net zoals bij browse is ook de loop een draaiknop. Draai je hem naar links, dan wordt de lengte van de loop korter, naar rechts langer. Om de loop te starten, druk je erop.
Opdat de lus altijd perfect wordt ingesteld kan de gebruiker op de “snap”-knop drukken. Deze zorgt ervoor dat de loops perfect zijn. Dat voorkomt onnauwkeurigheden zoals je die soms hebt bij manueel gemaakte loops.
Om een loop op te slaan, tik je gewoon op een pad terwijl de loop wordt uitgevoerd. Op die manier wordt hij opgeslagen als een hot loop. Elke keer je nu op deze pad tikt, gaat de track naar de eerst maat van de lus.


 

Flux Mode 
de Flux Mode maakt het mogelijk om loops te maken op een deel van de track of naar een hot cue te springen, terwijl het stuk toch z’n normale gang zal vervolgen. Dit betekent dat, wanneer je de lus verwijdert, het stuk verder zal spelen alsof er geen lus is geweest. En als je de hot cue knop los laat zal de track verder gaan op de positie waar de track zou geweest zijn als je niet op de hot cue knop had gedrukt. Dit effect is vergelijkbaar met de “Roll” die we op andere toestellen zien. Het is een functie die meer en meer gebruikt wordt, waardoor ze stilaan tot de standaardmogelijkheden behoort.
 

Freeze Mode 
de Traktor Kontrol S8 heeft ook een Freeze Mode om snapshots te maken in tracks. Elke gemaakte loop kan nog eens in stukken geknipt worden met de pads om bijvoorbeeld een sample te maken van opvallende stukken in een track.

Specs

Afmetingen
diepte: 38,7 cm, hoogte: 6,6 cm, breedte: 58,5 cm, gewicht: 5 kg
Audioformaten en aansluitingen
MP3, WAV, AIFF, audio CD, FLAC, Ogg Vorbis, WMA without DRM, AAC without DRM
Systeemvereisten
Mac OS X 10.8, 10.9 of 10.10 (laatste update), Intel Core i5, 4Gb RAM
Windows 7 of 8 (laatste Service Pack, 32/64 bits), Intel Core i5 of AMD A-Series 2GHz, 4 GB RAM
Monitor
monitor met schermresolutie 1024 x 768, USB 2.0 of hoger
Audio-ingangen
mixtafel met vier Traktor deck + 4 standalone kanalen
audioresolutie: 24 bit
samplefrequentie: 48 kHz
Line-ingangen
verzadigingsniveau: +13 dBu
DNR (gewogen): 113 dB
frequentierespons: 20 Hz - 20 kHz, +/- 0,1 dB
2 Microfooningangen
verzadigingsniveau @ 1 kHz: -7,2 dBu
frequentierespons: 20 Hz - 20 kHz, +/- 0,6 dB
Phono-ingangen
ingangsimpendantie: 47 kOhms
verzadigingsniveau @ 1 kHz: 23,8 dBu
DNR (gewogen) @ 1 kHz: 84 dB
Line-uitgangen (XLR en 1/4” cabine)
maximale uitgangsniveau: +20 dBu
frequentierespons: 20 Hz - 20 kHz, +/- 0,2 dB
Line-uitgangen (RCA)
maximale uitgangsniveau: +14 dBu
frequentierespons: 20 Hz + 20 kHz, +/- 0,1 dB
2 hoofdtelefoonuitgangen (jack+minijack)
uitgang in minijack
lastimpendantie: 16 Ohm - 600 Ohm
maximale uitgangsniveau (32 Ohm): +7,2 dBu
Besluit en prijs/kwaliteitsverhouding 7,5/10

Met een concurrentiële prijs van 1.199 euro staat de Traktor Kontrol S8 goed in de markt. Native Instruments heeft echt geprobeerd om te innoveren en om dj’s enkele nieuwigheden te bieden. De afwezigheid van de jog wheels vraagt misschien enige aanpassing, vooral voor dj’s die gewend zijn om met vinyl of CD’s te werken. Maar Native Instruments heeft hier enkele nieuwe benaderingen verkent. Benaderingen die veel nauwer aansluiten bij de nieuwe generatie digitale dj’s.
De aanraakgevoelige knoppen zijn zonder twijfel prachtig en bieden de mogelijkheid om echt op een hoog niveau te werken.
De touchknoppen, touch strips, de full color hi-res displays en prachtige kleurweergave op de pads zorgen ervoor dat je eenvoudig alle functies van Traktor kan gebruiken, zonder dat je een laptop nodig hebt. De gebruiker kan zich daardoor volledig concentreren op zijn show. Het is vooral hier waar Native Intstruments het verschil wilde maken: z’n controller de prestaties van de dj weer in het middelpunt van de aandacht zetten.
De Traktor Kontrol S8 is een mooi product, bruikbaar voor elk type dj, compact, robuust en makkelijk te vervoeren. Een toestel dat helemaal mee is met de tijd en dat het gamma van Native Instruments mooi aanvult.