aanmelden
Stanton STR8.150
DJ Gear & VJ 31-01-2015
door:

TURNTABLE

 

Vinyladepten hebben reden tot glimlachen. Ruim een jaar geleden hebben de meeste grote merken hun gamma uitgebreid met nieuwe draaitafels, voorzien van de recentste technologieën.
Dat komt ongetwijfeld omdat, ondanks het succes van controllers en andere cd-spelers in de wereld van de digitale dj, het verhaal van vinyl toch nog lang niet uitverteld is. Ondanks dj-wedstrijden of festivals waar we vaak software als
 dj of Traktor zien, heeft vinyl zijn plaatsje toch opnieuw weten te veroveren.
Bij Stanton is vinyl echter nooit weggeweest. Draaitafels hebben altijd een prominente plaats gehad in de productenwaaier van dit merk. Ziehier de STR8 150, een high-end draaitafel met rechte arm - één van de “Rolls Royces” uit het Stanton gamma, die we hier aan u gaan voorstellen.


Design en ergonomie

Robuust is het eerste woord dat in me opkomt bij het uitpakken van deze Stanton Str8 150. Hij weegt maar liefst 18 kg! Dat zorgt er ongetwijfeld voor dat hij beter bestand is tegen trillingen van bassen, maar het bemoeilijkt wel enigzins het transport.
Het zware plateau, zijn statige uiterlijk, zijn toonarm waarvan test heeft uitgewezen dat de naald niet verspringt… al deze elementen verzekeren de betrouwbaarheid van het product. We zien geen plastic, maar wel een versterkt stalen frame, mechanische isolatie om “rumble” te voorkomen, een zware arm voor een betere grip op het vinyl. We zitten zonder enige twijfel in het hogere gamma.
Vanuit ergonomisch oogpunt is het ontwerp van de draaitafel goed doordacht, zonder franjes. We vinden enkel de essentiële functies terug, puur voor het plezier van de gebruiker. Er is niet veel uitleg nodig. Dit is helemaal plug and play.

 

 

 

EIGENSCHAPPEN

• het motorkoppel  is één van de krachtigste op de markt (>4,5 kgf-cm)
• zwaar metalen versterkt chassis (gewicht: 18 kg)
• hertekend plateau in aluminium
• de nieuwe arm verzekert precisie en stabiliteit
• instelbare start/stopsnelheid. Reverse- en Motor Off-functies
• digitale uitgang S/PDIF, wordt rechtstreeks aangelsoten op de geluidskaart van uw computer of op een CD-R
• schakelbare uitgang (phono/line)
• Key Correction: hiermee verander je het tempo, zonder dat de toonhoogte wijzigt
• twee start-stopschakelaar voor standaardinstallatie of voor “hip hop”
• instelbare pitch (+/- 8%, +/- 25 %, +/- 50%)
• Lock Quartz en Target Light (uitschuifbare backlite stang)
• instelbare hoogte van arm en voeten
• drie snelheden: 78/45/33 toeren
• geleverd met kabel, vilt en 680 cel, gemonteerd op H4-S (STR8.150)
• gewicht: 18 kg

 

 


Functionaliteit

Motor

Met een motorkoppel van 4,5 kgf-cm, is de STR8 150 uitgerust met één van de krachtigste motoren met drie snelheden (33, 45 en 78 toeren) op de markt. Zowel tijdens het gewone mixen als bij scratchen komt deze power goed van pas bij het lanceren van de plaat. Geen vertraging, en dus geen noodzaak tot anticiperen. Bij elke manipulatie is het resultaat uitermate precies, een garantie van grootse kwaliteit.

Het frame en het plateau 
Het versterkte stalen frame zorgt voor een enorme stabiliteit. Het belangrijkste gevolg daarvan is dat het instrument totaal niet beweegt, zelfs niet bij extreme scratch fases of bij krachtige rewinds. Het aluminium plateau is zeer soepel met het oog op een aangename en vloeiende touché.
 

De rechte arm 
Robuust en in de hoogte regelbaar - de rechte arm van de STR8 150 zorgt voor een goede stabiliteit van de naald. Anders dan de S-arm is de rechte arm beter bestand tegen oscillator-bewegingen van de plaat en zorgt hij dus voor een betere grip van de naald.
 

De Start/Stop-knop 
De start/stop-knop vinden we op twee hoeken van het frame. Dit vergemakkelijkt het gebruik, zowel bij standaardgebruik als in “battle”-modus (wanneer de speler wordt gedraaid met de arm bovenaan, zoals hiphoppers doorgaans verkiezen). Twee draaiknoppen laten u toe om de start- en stopsnelheid in te stellen. Het is een minder gebruikte functie, maar ze maakt toch leuke effecten mogelijk, vooral bij begin en einde van de mix, einde van de loop en zelfs, voor wie wat meer techniek in huis heeft, bij beat jungling.
 

Pitch 
Deze Stanton is uitgerust met een “ultra pitch” regelbare toonhoogte (+/- 8%, +/- 25% en +/- 50%). Hiermee kan je een beat of een sample tot in het extreme vertragen of versnellen. Deze functie zal vooral in de smaak vallen van scratchers die ervan houden om de snelheid van een sample te denatureren om zodoende elk moment en elke sonoriteit ervan volledig te benutten. Door z’n grote precisie en stabiliteit, vertoont de pitch ook een zeer grote standvastigheid bij beatmatching. Nog een bewijs van kwaliteit, die in de smaak zal vallen van dj’s die gek zijn van dit soort mix.
We zouden hier wel kunnen aanmerken dat de Str8 150 over geen gedetailleerde pitchgradatie of een digitale pitch beschikt, die je wel op andere high-end draaitafels vindt.

Reverse 
Zoals de naam al doet vermoeden, speel je de plaat achterwaarts, wanneer je deze functie inschakelt. De kracht van deze speler verklaar het quasi ogenblikkelijke omschakelen en de grote consistentie in het achteruit afspelen van een nummer.
 

Key Lock 
Hiermee kun je het afspeeltempo wijzigen, zonder dat de toonhoogte verandert. Met andere woorden, de Key Lock behoudt de toonhoogte van een stem of een muzieknoot vast, ongeacht de draaisnelheid (variatie in BPM). Een gesmaakte functie, ter aanvulling van de ultra pitch (tot +/- 50%) die een sample of een stem significant verandert. Merk toch wel op dat het overgrote deel van de softwarepakketten (Serato dj of Traktor om er maar twee te noemen) deze functie al jaren hebben. Bij de software is de kwaliteit van de corrector zelfs erkend als referentie. Bij de Str8 150 is deze optie dus vooral handig voor dj’s die geen laptop gebruiken als aanvulling. De Str8 150 is niet voorzien van functies die je kan gebruiken in combinatie met software als Serato dj (voor het beheer van effecten en loops).
 

Digitale uitgang 
DitDe Str8 150 is uitgerust met een digitale S/PDIF-uitgang om direct aan te sluiten op de geluidskaart van uw computer, een CD-R of en een andere digitale recorder. Een zeldzamere functie, maar bruikbaar voor het opnemen van samples of songs.

 

Geluidskwaliteit

Mixen of scratchen, podium of studio… De Str8 150 doet het goed in eender welke omgeving, past bij eender welk profiel, en dit steeds met een geweldige geluidskwaliteit. Door zijn mechanische isolatie, kan hij zowat overal worden geïnstalleerd zonder last te hebben van rumble. Hier knelt bij lager gepositioneerde draaitafels maar al te vaak het schoentje. Dus in dit geval: taak volbracht.
Bovendien zijn de rechte arm en de cel van uitstekende kwaliteit, wat op zich al een indicatie is van de te verwachten lange levensduur van deze speler.
 

 

Prijs/kwaliteitsverhouding

Met een aangekondigde prijs van 550 euro valt de Str8 150 in de prijsklasse van high-end draaitafels. Maar rekening houdend met alle kwaliteiten is deze prijs meer dan gerechtvaardigd.
 

 

BESLUIT

Met z’n zowel klassieke als moderne karakter, past de Stanton STR8 150 bij alle types van dj’s. Zowel professionals als amateurszullen gecharmeerd zijn door z’n uitgepuurde look, robuust chassis, zeer krachtige motor, ultra pitch en moderne functies zoals de digitale uitgang.
Onder de belangrijkste voordelen noteren we de grote polyvalentie en de goede geluidskwaliteit van deze speler uit de topklasse, die door geen enkele  concurrent het schaamrood op de wangen hoeft te krijgen.
Houden we rekening met de doelstelling die Stanton had, bij de ontwikkeling van deze speler - een solide, betrouwbare en precieze draaitafel op de markt brengen voor een goede prijs - dan mogen we stellen dat de weddenschap gewonnen is. Proficiat Stanton!