aanmelden
Gemini CDMP-1500
DJ Gear & VJ 24-12-2014
door:

CD/MP3 PLAYER

 

De CDMP-1500 is een professionele cd-speler die design, eenvoud in gebruik en geluidskwaliteit met elkaar verzoent. Ontwikkeld om audio-cd’s, cd-R’s en mp3-cd’s af te spelen, maar ook om andere audiobestanden weer te geven via USB-aansluiting, is dit een geraffineerd apparaat, zonder fiorituren. Hij is eenvoudig aan te sluiten en makkelijk te bedienen. Zowel het aansluiten van randapparatuur als het samenstellen van muzieklijsten gebeurt zeer intuïtief. Kortom, deze cd-speler werk zeer efficiënt. De gebruikers, zowel barmannen en restauranthouders als eigenaars van professionele mobiele klankinstallaties, weten hem te appreciëren. Laten we eens kijken wat de pluspunten en eventuele minpunten zijn.

 

SPECIFICATIES

- afspelen van audio-cd, cd-R, mp3-cd
- afspelen van mp3-bestanden vanaf usb-apparaten (geformatteerd in FAT - FAT32 - NTFS)
- slot-in (insert)
- display met tekstinformatie (TAG ID3) voor mp3-bestanden
- selectie en mp3-bestandsbeheer via multifunctionele draaiknop
- wordt geleverd met IR afstandsbediening (volume, snelheid, play/pause, playlist, time)
- mic ingang (6,35 mm jack) met volumeregeling aan de voorzijde, idem achteraan maar dan over XLR/jack
- shock proof memory (RAM)
- instant start

 

 

 

BASISFUNCTIES

Een constante en goede toegankelijkheid van de basisfuncties zijn essentiële eigenschappen voor dit soort apparaten, die de CDMP-1500 absoluut tot de zijne mag rekenen. Laten we eens enkele van deze basisfuncties bekijken:
- play/pause-knop: hiermee kan je, zoals de naam al doet vermoeden, een track op elk ogenblik stoppen of opnieuw starten
- stop-knop: hiermee stop je het afspelen van de track
- Track skip: hiermee skip je van de ene track naar de andere, zowel voor- als achterwaards
- Search (fwd en rev): ingedrukt houden om voorwaarts of achterwaarts te zoeken in een track
- Simple play: hiermee speel je de cd’s of playlist één keer. Een tweede keer indrukken schakelt over naar continu afspelen.
- Repeat: hiermee herhaal je één keer het afspelen van de track. Als je er twee keer op drukt, wordt niet de track, maar de volledige cd herhaald.
- Time: hiermee verander je de tijdsweergave. Er zijn twee types beschikbaar: verstreken tijd en resterende tijd van het huidige nummer
 


BIJKOMENDE FUNCTIES

Pitch en Pitch Bende 
Om de toonhoogte te regelen is de CDMP-1500 uitgerust met een knop en een modulator. Om de speelsnelheid van de track aan te passen, ga je eerst de functie activeren door op de pitch knop te drukken. Door de modulator naar links of naar rechts te draaien, ga je dan effectief de speelsnelheid van de track moduleren. Je kan de toonhoogte instellen volgens drie schalen (+8, +16, +24%).
De afstandsbediening is uitgerust met de functie “Pitch Bend”, te regelen door op + of - te drukken. Druk je eenmaal op de - dan gaat hij 1% trager (en vice versa met de +). Deze Pitch Bend modus werkt onafhankelijk van de pitch control op het voorpaneel van het toestel en kan de afspeelsnelheid alleen veranderen als de Pitch functie niet op staat.

Cue-knop 
Standaard, als er geen “cue” is opgeslagen, keer je automatisch terug naar het begin van de track als je op cue drukt, en zet het apparaat zich in pauze. Om een referentiepunt in te stellen in een stuk dat aan het spelen is, moet je eerst op pauze drukken. Dan kan je via de search-knoppen het referentiepunt zoeken. Dat gebeurt erg precies. Zodra een cuepunt is geplaatst, wordt de track gewoon verder afgespeeld door op play te drukken. Het “cue” punt is dan opgeslagen.
 

Loop 
De loopfunctie kan alleen geactiveerd worden via de afstandsbediening. Met de “loop in” knop kan je het begin van de loop aangeven. Omgekeerd, met de “loop out”, markeer je het einde van de lus. Eenmaal ingesteld, wordt de loop automatisch herhaald. Druk nogmaals op de knop en de lus wordt verwijderd en speelt de track gewoon verder. Met de knop “reloop” ga je meteen weer naar de loop die je vooraf hebt ingesteld.
 


USB 
De CDMP-1500 is uitgerust met een USB-poort waarmee je een USB-opslagapparaat kan aansluiten. Dankzij de USB/CD-knop aan de linkerkant van het toestel kan je desgewenst het bestandstype kiezen dat je wil lezen. De mogelijkheden zijn: audio-cd, cd-R, mp3-cd of audiobestanden op een extern apparaat dat is aangesloten via USB.
 


Volume-instellingen 
Er zitten verschillende volume-instellingen op het toestel. Naast de draaiknop die het “Master Volume” regelt is er ook een “Mic Vol” die het volume van de aangesloten microfoon bedient. Een “Cue Level” knop regelt het volume van de hoofdtelefoon.
 


Display 
Rechts op het toestel vinden we een digitale display die de belangrijkste afspeelgegevens weergeeft. Zo zie je bijvoorbeeld de voortgang van het huidige nummer. Wanneer het apparaat mp3’s afspeelt zie je er de ID3-tags.
 


Programmeren van een afspeellijst 
PGM is een interessante functie als je een afspeellijst wil programmeren. In de cd-modus kan je tot 20 tracks programmeren in een zelf gekozen volgorde. In de mp3-modus heeft de knop een andere functie. Hier gebruik je hem om alfabetisch naar het volgende bestand te gaan.
 


Uitgangen 
Op het vlak van de uitgangen is de CDMP-1500 uitgerust met een RCA-uitgang, twee XLR-uitgangen (links en rechts, gebalanceerd) en een REC-uitgang. Er zijn eveneens twee microfooningangen beschikbaar: één op de achterkant (XLR), en één op de voorzijde (jack).
 


Bedrading 
De CDMP-1500 heeft een schakelende voeding die zich automatisch aanpast aan de spanning, in welk land je hem ook gebruikt. Deze technologie voorkomt spanningspieken. De kwaliteit van de bekabeling (met een betere elektromagnetische isolatie) reduceert ruis.    


BESLUIT

Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding!
De CDMP-1500 heeft alles in huis wat je van een goede cd-speler verwacht. Geweldige geluidskwaliteit, mooie afwerking en verschillende moderne functies (zoals de “loop”). Alles is er en werkt perfect! Voor een redelijke prijs (vanaf 222 euro)  haal je een betrouwbare en robuuste speler in huis. Door z’n betrouwbaarheid zal hij zowel amateurs als professionals plezieren. Geen onnodige toeters en bellen, gewoon een goeie basisspeler. Dat is wat deze CDMP-1500 zo aantrekkelijk maakt. Plug and play!