aanmelden
Korg Mini Kaoss Pad 2S
DJ Gear & VJ 27-11-2014
door:

DYNAMIC EFFECTS PROCESSOR

 

De meesten onder jullie kennen Korg zonder twijfel van de high end piano’s die overal ter wereld door professionele muzikanten worden gebruikt. Maar, Korg maakt niet alleen klavieren. Het zou te eenvoudig zijn om het assortiment op deze manier te beperken. Naast synthesizers en andere MIDI-controllers is Korg ook gespecialiseerd in effecten en andere dj-tools. Het is in dit kader dat de Mini Kaoss Pad 2 het levenslicht zag. We laten u kennismaken met de geupgrade versie: de 2S.

 

CONCEPT

 

De “S” in de naam staat voor sampler. Deze nieuweling is dus de opvolger van de Mini Kaoss Pad 2 en beschikt over niet minder dan 100 ingebouwde effecten. Hij is ongeveer even groot als een iPod, weegt evenveel als een veertje, is compact, modern en… intrigerend. Diegenen onder jullie die al hebben mogen kennismaken met zijn voorganger, weten waarover ik het heb. Dit model zit qua design namelijk redelijk dicht bij zijn oudere broertje. Het is pas wanneer we naar de mogelijkheden gaan kijken, dat het verschil tussen beide modellen echt duidelijk wordt.
In tegenstelling tot de Mini Kaoss Pad, is de Mini Kaoss Pad 2S uitgerust met bepaalde samplingfuncties via de ingebouwde microfoon of via de line-ingang. Korg biedt de gebruiker de mogelijkheid om zijn eigen samples (WAV/MP3) op te slaan op een microSD- of een microSDHC-kaart en om ze af te spelen met behulp van de playknop aan de linkerkant van het toestel. Samples die je via deze kaartingangen upload, kan je afspelen in drie standen: one shot, gate of loop.
 

 

EIGENSCHAPPEN

- dynamische effectenprocessor
- geïntegreerde sampler
- bediening met touchpads
- helder scherm
- compact, ongeveer de grootte van je handpalm
- goede geluidskwaliteit
- 100 preset effecten
- signaalkwaliteit van de sampler: 48 kHz / 24 bit
- input: 3,5 mm stereo mini-jack
- output: 3,5 mm mini-jack
- ingebouwde microfoon
- interne luidspreker
- opslag van data: microSD (512Mb - 2 Gb), microSDHC (tot 16 Gb)
- voeding: AA-batterijen (twee inbegrepen) of optionele AC-adapter (DS 4.5V)
- levensduur batterijen: ongeveer 5 uur in zuinige modus
- afmetingen: 76 x 128 x 25 mm
- gewicht: 100 gram (zonder batterijen)
 

 

ERGONOMIE

Zo ergonomisch en toch zo krachtig, hij blinkt gewoon uit in eenvoud! Naast het touch trackpad zitten op de voorkant twee knoppen: de eerste is “Play” (om een sample af te spelen). Aan de bovenkant vinden we een verlicht scherm waarop het gekozen type effect te lezen staat. Rechts daarvan vinden we de tweede belangrijke knop: “BPM”, die mee knippert op het ritme van de sample die aan het spelen is.

 

100 GEINTEGREERDE EFFECTEN

De Kaoss Mini Pad 2S heeft in totaal maar liefst 100 effecten in huis, onderverdeeld in zeven verschillende categorieën: filters, modulatie-effecten, delays, reverbs, loopers, vocoders en zelfs synths. Deze effecten selecteer je in een handomdraai door op de “FX”-knop aan de linkerkant van het scherm te drukken. Door te schuiven over trackpad selecteer je het gewenste effect. Aan de rechterkant van het scherm zit een “hold”-knop. Daarmee “bevries” je het effect afhankelijk van de huidige positie van je vinger op de trackpad. De touch slider “+ / -” onder het scherm zorgt voor het versnellen of vertragen van een sample. Het startpunt van een sample kan je ook kiezen met behulp van deze trackpad.
 

 

OPNAMEFUNCTIE

Met de opnamefunctie van de Mini Kaoss Pad 2S kan je opnemen in WAV. Dit via de functie “Master Recorder”. Eenmaal opgenomen, kan je het meteen afspelen via de ingebouwde luidspreker of je kan de track exporteren naar Ableton Live.

 

GEINTEGREERD GEHEUGEN

Het basisgeheugen bevat zes voorgeprogrammeerde audioloops: house (120 BPM), hiphop (100 BPM), electro (127 BPM), breaks (130 BPM), dubstep (140 BPM), D&B (170 BPM).

 

BUDGET & BESLUIT

Klein maar fijn, eenvoudig en toch compleet. De Mini Kaoss Pad 2S is een uitstekend accessoire voor muzikanten, producers of dj’s. Voor een betaalbare prijs van €180 (incl. BTW) biedt het enorm veel mogelijkheden om je sound te kruiden. Met batterijen of adapter gebruik je hem in de studio of onderweg. Door het gebruiksgemak is het een verslavend toestelletje. Een mooi product dat je live- of studiosessies zal oppeppen.