aanmelden
JB Systems SUPER Quadra Beam & SUPER Orion
DJ Gear & VJ 30-10-2014
door:

LED SCANNING EFFECT & LED MOONFLOWER

 

JB Systems… Toen ik 13 jaar oud was, was het merk onderwerp van mijn wildste fantasieën. Hun catalogus was mijn favoriete boek. Ik heb dus heel wat fijne herinneringen aan deze fabrikant!

 

BOUW

De twee testmodellen zien er op het eerste zich heel verschillende uit, vooral qua afmetingen. De Super Quadra Beam is 83 cm lang en zo’n 20 cm hoog en breed. Daardoor doet hij op het eerste zicht denken aan een “Sun Stripp” of “Led Stripp”. Zijn sidekick daarentegen, de Super Orion, is veel kleiner en heeft een heel andere vorm. Van bovenaf gezien doet hij me denken aan een schelp. Op zijn breedste punt meet hij 43 cm en hij is 17 hoog en 26 cm diep.
De toestellen zijn uitgerust met vier lenzen met 36 leds van 1 Watt: 8 x rood, 8 x groen, 8 x blauw en 12 x wit. Ze verbruiken 66 Watt en wegen 5 kg. Beide toestellen kunnen volledig autonoom gebruikt worden, zonder console of afstandsbediening. Deze manier van werken is het handigst. Ze zijn uitgerust met een LCD-scherm aan de achterzijde van het apparaat. Via dit scherm heb je toegang tot alle menu’s en modi. De wet voorziet dat dit type toestellen wordt voorzien van een veilige fixatie. Je kan ze natuurlijk ook aan een conventionele sling bevestigen.

 

AANSLUITINGEN

Zowel de Quadra Beam als de Super Orion zijn uitgerust met dezelfde aansluitingen: twee keer IEC voor de voeding (de tweede dient om door te linken naar een tweede toestel), twee XLR-aansluitingen voor DMX data, zodat je de toestellen kan bedienen op afstand, of ze in master/slave kan laten werken. Tot slot hebben we een jack-aansluiting voor een kleine afstandsbediening van JB  Systems (die niet is meegeleverd).

 

HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

De twee modellen worden geleverd met eenvoudige handleidingen in vijf verschillende talen, en een voedingskabel.

 

MOGELIJKHEDEN

Beide toestellen hebben exact dezelfde menu’s en modi. Ze reageren autonoom op muzieksignalen die de microfoon (geplaatst boven het LCD-scherm) opvangt. Ze zijn ook regelbaar via DMX. De controle over de parameters is wel een beetje beperkt. De toestellen hebben maar drie DMX-kanalen, die toegang geven tot voorgeprogrammeerde effecten. Bij gebruik van de drie DMX-kanalen kan je de show selecteren, de toestellen aansturen op snelheid of geluid, en de stroboscoop regelen. JB Systems koos hier bewust voor een simpele DMX-setup zodat er geen dure controllers nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat deze apparaten juist toegankelijk zijn in dit marktsegment.
Een interessante functie die we op wel meer toestellen terugvinden, is de testfunctie. Die functie kijkt naar de status van alle leds. Op deze manier is het heel makkelijk om een defect op te sporen zonder het toestel te moeten openen. De “black out” modus houdt de Quadra Beam en Orion uitgeschakeld tot ze DMX-informatie ontvangen. Een ander positief punt is dat deze toestellen zijn uitgerust met leds i.p.v. gloeilampen, wat ervoor zorgt dat deze niet opwarmen. Erg handig wanneer je ze snel moet demonteren.

 

OUTPUT

Hoe werkt het nu? Heel eenvoudig! Achter elke lens zitten platen met 9 leds. Nadat het licht van deze leds is weerspiegeld door de lens, worden er verschillende strakke  en heldere lichtstralen gevormd, in diverse hoeken. Hierbij wordt de ene na de andere lichtstraal geprojecteerd, al dan niet tegelijkertijd, per kleurgroep, of per uitlijningscategorie. Op die manier reproduceren ze de beweging van de muziek die het toestel opvangt via de microfoon. Het resultaat is een mooie show die gebaseerd is op lichtbundels i.p.v. vormen en kleuren die worden geprojecteerd op de muren of vloer.

 

PRIJS

Voor een bedrag van €269 (bruto adviesprijs) zijn de Super Quadra Beam en de Super Orion jouw nieuwe bondgenoten op zaterdagavond. Aan jouw de keuze welke van de twee je aanschaft (of allebei...), afhankelijk van de plaats en context waarin je ze wil gebruiken!

 

BESLUIT

De Super Quadra Beam en de Super Orion zijn twee volledig autonome, lichte toestellen die heel weinig energie verbruiken en niet opwarmen. Ze belichten een betrekkelijk groot werkgebied, maar voor het complete effect, raad ik je aan om er meerdere tegelijkertijd in te zetten. Ik was wel helemaal verrast door de lichtopbrengst van deze twee modellen, want laten we zeker niet vergeten dat we hier te maken hebben met leds van slechts 1 Watt!!