aanmelden
Cameo Flat Pro Series
DJ Gear & VJ 01-10-2014
door:

INDOOR & OUTDOOR LED PARS

 

De LED PAR, dat is zowat de lichtstandaard van het moment. Ze bestaan in alle maten, prijzen en kwaliteiten. Maar de reeks die Cameo hier voorstelt, hoort in de bovenste lade thuis. Alleen al het gewicht van deze modellen is een goede indicatie!

 

 

BOUW

Ik ben bij het uitpakken al positief verrast door de bouwkwaliteit van deze spots, die behoren tot Flat Pro Series. We testen drie modellen uit deze reeks: de Flat Pro PAR CAN 7 IP65 (een outdoormodel) en twee indoormodellen, nl. de Flat Pro PAR CAN 12 en de Flat Pro PAR CAN 18.
Hun ronde behuizing is gemaakt van staal en heeft koelribben. Ze hebben alle drie een beugel om u tegen te zeggen, uit dik staal gesneden en voldoende breed om zelfstandig op de grond te staan. Ze zullen niet zomaar verbuigen. Aan beide zijden van de beugel zitten de spanschroeven, niet op de draai-as, maar iets uit het midden. Ze drukken dus tegen de beugel, niet tegen het toestel. Op de achterzijde staan alle knopjes en aansluitingen, evenals het LCD-schermpje waarop je alle gegevens en parameters kunt terugvinden. Op de foto’s zie je dat het hier om drie erg verschillende modellen gaat, hoewel ze dezelfde LED-types bevatten. Het gaat om een RGB + White + Amber van elk 10W. De Flat Pro 7 IP65, de kleinste met 7 LEDs, weegt 5kg en meet 18 x 18 x 13cm. De grotere broer Flat Pro 12 heeft 12 LEDs, weegt 7,5kg en meet 23 x 23 x 16cm. En de grootste van het trio, de Flat Pro 18, straalt met niet minder dan 18 LEDs, is 28 x 28 x 16cm groot en zet 8,5kg op de weegschaal.
 


Aansluitingen

De modellen binnen de Flat Pro reeks bestaan zowel in indoor als in outdoor uitvoeringen. De versies voor binnengebruik zijn uitgevoerd met 3- en 5- pins XLR-connectoren voor de DMX-verbinding en met Powercons voor de voeding en voedingsdoorlusaansluitingen om meerdere toestellen met elkaar te kunnen verbinden. De toestellen voor buitengebruik hebben andere aansluitingen in verband met de regelgeving en om beter aan de soms natte omstandigheden te kunnen weerstaan.
 

 

Handleiding en accessoires

De Flat Pro modellen worden geleverd in een verpakking waarin ze veilig vervoerd kunnen worden. In de doos vind je een zestalige handleiding, een voedingskabel en, voor de buitenversies, een DMX-adapter. Omdat de aansluitingen van de outdoor modellen waterbestendig moeten zijn, heb je uiteraard aangepaste kabels nodig. De kabels om één model aan te sluiten zijn dus reeds inbegrepen. Wil je echter meerdere modellen in serie met elkaar linken, dan kun je (door de specifieke aansluiting) geen standaard kabel gebruiken - waarover je wellicht al beschikt. In dit geval moet je een specifieke kabel voor deze aansluiting kopen. Op de website van Cameo, www.cameolight.com, vind je hiervoor los leverbare verlengkabels in alle maten.
 

Mogelijkheden

Hoewel hun toepassingen verschillend zijn, werken onze drie testmodellen op dezelfde manier, hebben ze dezelfde menu’s en gebruiken ze dezelfde RGB- verhoudingen om identieke kleuren te bekomen. Natuurlijk kan je ze alledrie besturen via DMX, maar ze kunnen ook zelfstandig werken. Je kan de PARs dan hun eigen gang laten gaan op het ritme van de muziek, of de kleuren instellen. Dit laatste gebeurt via geprogrammeerde macro's, waarbij je kleuren kan oproepen die je vaak enkel met een DMX mixer of software kan maken. Deze werkwijze is enorm eenvoudig en wordt duidelijk uitgelegd in de handleiding. Via het menu kan je dan kiezen uit 15 verschillende kleuren, zoals amber, lavender, pink, light green, etc.

Output

Alle modellen hebben een vrij identieke weergave, op het vermogen en de openingshoek na. Het kleurenpalet is erg breed geschakeerd, dankzij het gebruik van de witte en amber LEDs, die een groot aantal witvariaties toelaten en waarmee je erg dicht in de buurt komt van halogeenverlichting. Ongeacht de mengverhouding, zijn de stralen homogeen en slechts lichtjes onscherp. Ook de stroboscoopfuncties vind ik erg geslaagd.

 

PRIJS

Voor de Flat Pro 7, 12 en 18 betaal je respectievelijk €298, €398 en €498. De Flat Pro 7 IP65, 12 IP65 en 18 IP65 (de outdoor modellen) kosten respectievelijk €378, €478 en €578. Alle bedragen zijn inclusief BTW. Sommigen zullen denken dat deze prijzen nogal hoog liggen, maar je krijgt er wel kwaliteit voor in de plaats! En gezien dit zuinige modellen zijn, zullen ze ook een gunstig effect hebben op je elektriciteitsrekening...
 

 

BESLUIT

De Flat Pro modellen horen veruit tot beste LED PARs die we hier al getest hebben. De bouw is zeer degelijk, ze zullen het ruige leven onderweg zeker weerstaan. Ze kunnen in veel situaties dienst doen, zowel binnen als buiten. Door het gebruik van de amber LEDs is het kleurenpalet erg uitgebreid in vergelijking met de klassiekere RGBW modellen.