aanmelden
Reloop Neon
DJ Gear & VJ 01-10-2014
door:

PAD CONTROLLER FOR SERATO DJ

 

Er verschijnen steeds meer controllers op de markt die zich toespitsen op gebruik met Serato DJ. Recente ontwikkelingen bij Serato zorgen ervoor dat steeds meer merken willen genieten van de voordelen die deze software biedt. Reloop lanceerde onlangs de Neon, een compacte controller die speciaal werd ontworpen voor gebruik met Serato Flip. Wat heeft deze kleine, kleurrijke vriend ons te bieden? We zoeken het uit!

 

 


BOUW & ERGONOMIE

Wat ons meteen opvalt, zijn de acht aanslaggevoelige, RGB-verlichte triggerpads. Deze bevinden zich centraal op de controller en zijn erg groot voor de compacte afmetingen van het toestel. Hun kleur verandert naargelang de functie waarin ze worden gebruikt. Je krijgt beschikking over vier decks. Anders dan bij gelijkaardige drumpads, is dat de indicatoren voor de Serato SP-6 sample player mooi geplaatst zijn naast elke pad. Zo wordt de Neon een handige en complete SP-6 player! Dankzij de grote pads en de ruimte die er werd gelaten tussen de andere controletoetsen, is het erg aangenaam werken met de Neon. De aanwezige knoppen hebben toewijsbare functies, wat ervoor zorgt dat je niet meer door ellenlange menu’s hoeft te scrollen om een bepaalde functie op te roepen. Parameters kan je aanpassen via twee endless rotary encoders. Met diezelfde knoppen kan je ook scrollen door je muziekbibliotheek.
Reloop heeft dus duidelijk werk gemaakt van een compacte, overzichtelijke look. Dit hebbeding weegt slechts 359 gram en meet 223 x 16.1 x 123 mm. De behuizing is van zwart, aan elkaar geschroefd plastiek en voelt stevig aan. Vier rubberen voetjes houden de controller op z’n plaats. De Neon wordt gevoed via een USB-kabel (3.5mm Jack TRS), aan te sluiten op je pc. Maar je kan ook twee Neon’s met elkaar verbinden. Er is een statief beschikbaar dat je apart kan aankopen.

 

 


MOGELIJKHEDEN

De drumpads van de Neon zijn erg handig voor het triggeren van samples, cues, loops en effecten. Zoals we hierboven reeds hebben vermeld, is dit een uitzonderlijk uitgebreide sample controller voor Serato SP-6, meer dan vergelijkbare producten op de markt. Er zijn vijf verschillende triggers per sample: one shot, toggle, hold, repeat mode en sync). Verder zijn er in totaal acht functies (modi), toegankelijk via 4 decks: Sampler, Pad FX, Slicer, Looped Slicer, Cue, Flip, Hot Loop en Manual Loop. Al deze functies zijn makkelijk toewijsbaar. Het is even zoeken hoe het juist moet, maar eens je dit onder de knie hebt, is het in een handomdraai gebeurd! Wanneer je alles naar wens hebt ingesteld, kan je intuïtief werken met de triggerpads. Die reageren overigens heel accuraat op mijn aanrakingen, wat zorgt voor een aangename speelervaring.
Een voorbeeld: bij de Pad FX functie registreren de pads hoe hard je duwt. Dit wordt geïnterpreteerd als het draaien aan een parameterknop in een normale FX-sectie. Bij de Hot Cues kan je de RGB-kleuren van de pads laten overeenstemmen met de kleuren binnen de Serato software op je computerscherm. Extra handig! Er zijn bovendien acht cues beschikbaar, terwijl dit er meestal minder zijn bij goedkopere controllers.
Goed om weten, is dat de Neon de eerste controller is die knoppen biedt voor Serato Flip, nieuw binnen Serato 1.7. Deze modus stelt je in staat om op een eenvoudige manier beat sketches te creëren. Werkt zeer intuïtief en handig, en dankzij de knoppen op de Neon hardware hoef je niet telkens naar je toetsenbord te grijpen om gebruik te maken van  Serato Flip.
Er zijn vijf verschillende triggers per sample: one shot, toggle, hold, repeat mode en sync). Verder beschikt deze controller nog over andere handige controletoetsen, zoals Censor, Slip mode, library browse/load en standaard looping.
 


BUDGET & BESLUIT

De Reloop Neon kost je slechts €129 (incl. BTW). Voor de extra’s die je krijgt met deze Neon - en dan doel ik vooral op de functies binnen Serato DJ, met extra aandacht voor Serato Flip - is dit een heel mooie prijs! Uiteraard bestaan er al controllers op de markt die gelijkaardige functies bieden, maar de combinatie van de triggerpads en de sampler functies zorgt ervoor dat Reloop hoge punten scoort. Ze zijn er in geslaagd van veel functies in een compacte controller te stoppen, zonder teveel controletoetsen te integreren. Hierdoor, en mede dankzij de verlichte pads, kan je makkelijker het overzicht bewaren. De Neon is een gebruiksvriendelijke en compacte plug-and-play controller. Goed gedaan, Reloop!