aanmelden
Gemini CDMP-7000
DJ Gear & VJ 27-08-2014
door:

DJ CONTROLLER

 

“Al sinds 1974 probeert Gemini de behoeften van zijn klanten te begrijpen en de trends in de markt te volgen.” Met deze zin vat CEO Artie Cabasso het parcours van Gemini samen. Want het is inderdaad zo dat de merken die de afgelopen tien jaar hebben standgehouden, de merken zijn die hebben geluisterd naar dj’s, zelfs al moesten ze daar risico’s voor nemen. Platenspelers, cd-spelers, controllers,… En dan nu een “media controller”. De evolutie gaat snel en binnen de technologische strijd tussen de verschillende merken heeft Gemini zijn plekje gevonden, in tegenstelling tot sommige andere merken.
Wees getuige van de laatste innovaties van het merk, waaronder ook de CDMP-7000 media controller. Deze zullen wij nu even op de testbank leggen. Hij wordt omschreven als een van de meest complete combo’s die momenteel op de markt te vinden zijn. Hij is uniek door de veelzijdigheid van bronnen die hij ondersteunt. Maar dat niet alleen, hij is erg compleet door het volledige scala van “moderne” effecten dat hij in huis heeft, de automatische loops, het touch screen van 3,5 inch, zijn wheel van 5,5 inch, de crossfader met verstelbare koers, de inverter en nog vele andere voordelen die je dadelijk zal ontdekken.
 


KENMERKEN

 

- dubbele CD-speler voor audio-CD, CD-R, CD-RW MP3-CD met geïntegreerde driekanaalsmixer
- twee USB-poorten (voor stick en harde schijf)
- twee SD-sleuven (SDHC / 32 GB)
- geschikt voor gebruik met MIDI-software (Virtual DJ)
- geluidskaart I/O compatibel met mac en PC (16bit/48kHz tot 24 bit/192kHZ)
- stereo RCA- uitgang en S/PDIF digitale uitgang
- ondersteunde formaten: MP3, AAC, WAV, AIFF, M4A
- groot kleuren TFT-touchscreen van 3,5 inch met directe toegang de verschillende functies
- zoekbar AV/AR
- effectenmanagement (selecteren en instellen)
- song management
- beheer van de tijd-display (resterend/verstreken)
- tekst display (ID3 TAG)
- weergave van de Waveform
- activering: BPM, pitch, pitchregeling, master tempo
- drie standen wheel: AV/AR zoeken, pitch bend en scratch
- reverse mode
- DSP met zes ingebouwde effecten + volumeregeling: filter, flanger, echo, wah, trance en bubble
- mastercue en drie Hot Cue punten die je kan programmeren
- seamless loop met reloopfunctie en de mogelijkheid om de loop out te bewerken
- groot touch wheel met geïntegreerd gevoelig LCD-scherm
- slipmode-functie
- start- en stoptijd instellen
- BPM-functie: auto (sync), manual (tap), BPM (lock)
- zoeken op frame (tot 1/75ste van een seconde)
- shockproof memory (RAM)
- regelbare afspeelsnelheid: +/- 4%, 8%, 16%, 24%, 50%, 100%
- mastertempo
- comptabiliteit met USB-apparaten
- driewegmixer
- gain en tripple correctie
- instelbare crossfader (X-fader)
- voorbeluisteren regelbaar (Cue/PGM) en gecombineerd
- VU-meter per kanaal en VU-meter op de master
- twee hoofdtelefoonaansluitingen (3,5mm en 6,35mm)
- uitgangen: master (XLR en RCA), AUX (RCA) en opnemen (RCA)
- universele voeding (110-240 V)
- nettogewicht: 3,9kg


  

DE CDMP-7000 in detail

De console en de spelers

Compact en licht. Hij weegt slechts 3,9 kg. De CDMP-7000 is een hybride console die twee spelers en een driekanaalsmixer combineert. Wat de spelers betreft, biedt deze nieuweling alle voordelen die je ook al had bij de CDJ-700 van Gemini. Aan beide kanten van de console is elke speler uitgerust met een SDHC-kaartlezer. De geïntegreerde geluidskaart is voorzien van een MIDI-uitgang om software aan te sturen op PC of Mac. Aan de voorkant zit een mechanisme om CD’s te plaatsen. Je kan gewone CD’s gebruiken, maar ook CD-R of CD-RW. Verder hebben deze twee spelers ook de mogelijkheid om geluid te uploaden via USB-stick of externe harde schijf. Of je kan vanaf een computer MP3- , WAV-, AAC-, AIFF- of M4A-bestanden afspelen. Een veelzijdigheid om u tegen te zeggen en die zeker gewaardeerd wordt door de gebruiker!
 

Het touchscreen

Naast de enorme mogelijkheden in geluidsbronnen is de belangrijkste innovatie te vinden in het aanraakscherm van 3,5 inch. Het bevindt zich aan de bovenkant van de speler. Het wordt gebruikt om de vele functies van de speler te bedienen. Zo kan je via het scherm snelzoeken in een geüpload stuk muziek, je kan de tijd weergeven en de BPM-teller activeren, in drie standen (handmatig, automatisch of BPM-log). De BPM-functie is interessant omdat ze het mogelijk maakt om bijvoorbeeld een specifieke BPM toe te wijzen aan een lijst geuploade nummers. Als je bijvoorbeeld 128 BPM kiest, krijg je automatisch alle nummers met die BPM. Wat je nog via het aanraakscherm kan regelen is de pitch, het mastertempo, het aanpassen van de snelheid, de weergave van de nummergegevens, en de grootte van de golf (groot of klein, van 3, 6, 12 tot 24 seconden). Dit is een enorme hulp voor dj’s die graag “zien” wat ze doen. Op de onderkant van het touchscreen kan je de nummers selecteren. De songselectie is vergelijkbaar met die op een smartphone. Zoals bij de meeste spelers van dit type kies je het nummer door op de ronde selectbutton te drukken.

Wheels met instelbare gevoeligheid
 

Zoals de meeste spelers van dit type kunnen de nummers gestart worden door te drukken op een knop of door te scratchen op een scratch wheel met instelbare gevoeligheid in het midden van het toestel. De CDMP-7000 beschikt over een wieltje van 5,5 inch voor een betere nauwkeurigheid.


Cue punten en slip mode

 

De twee spelers zijn uitgerust met drie hot cues. Duw op een van de hot cues op het punt waar je een startpunt wil markeren. Om de opgeslagen punten te wissen, volstaat het om op de knop “memo” te drukken en vervolgens het punt te kiezen dat je wil wissen. Onder de cue punten vind je de slip mode. Als deze functie geactiveerd is, zal het nummer gewoon verder spelen, ongeacht wat de gebruiker ondertussen doet. Een voorbeeld: als de dj gedurende 30 seconden scratcht en daarmee uiteindelijk stopt, zal het nummer gewoon verder spelen, alsof de dj het stuk niet gestopt heeft door te scratchen. Aan de linkerkant zitten enkele elementaire functies zoals reverse en zoekmogelijkheden.
veelzijdigheid om u tegen te zeggen en die zeker gewaardeerd wordt door de gebruiker!

 

De loops
Onder het aanraakscherm zitten knoppen om loops te creëren. Twee toetsen zijn bedoeld voor het handmatig maken van loops (voor het aangeven van start- en eindpunt) en een derde dient voor het automatisch aanmaken ervan. Van zodra je het eindpunt markeert, kan je met een omgekeerde beweging van het wiel de lus verkorten. Dit is een functie die op verschillende spelers aanwezig is en door gebruikers erg gewaardeerd wordt.


 

Effecten
Aan de drie knoppen onder het aanraakscherm kan je zes effecten toewijzen. Drie effecten kan je permanent gebruiken, los van de vinylmodus (filter, flanger en echo). Drie andere effecten kan je gebruiken als je de vinylmodus gebruikt (wah, trance en bubble). De intensiteit van de effecten is instelbaar via het aanraakscherm of via de rand van het wiel wanneer de gebruiker werkt in de vinylmodus.
 

Selectie van de bronnen

 

Aan de rechterzijde zitten de knoppen voor de bronselectie (CD, USB, SD-kaart of MIDI) en voor het instellen van de start- en eindtijd.

 

 

Mixer en uitgangen

 

De driekanaalsmixer beschikt over een driewegs-EQ: bass, mid, treble en een gain op elk kanaal. Een schakelaar op elk van de drie kanalen maakt het mogelijk om extra apparaten aan te sluiten zoals een CD- speler, vinyl of zelfs een MP3-speler. De crossfader met instelbare curve en de inverter zijn afneembaar. De faders hebben nog een extra optie: “Fader Start”. Wanneer deze is geactiveerd, start je een vooraf ingesteld nummer gewoon door de fader open te schuiven. Aan de voorkant van de mixer vinden we de ingangen en regelknoppen voor microfoon. Hier zitten tevens uitgangen (jack en minijack) voor hoofdtelefoon. Verder zien we aan de achterkant een masteruitgang (XLR en RCA), een AUX-uitgang en een uitgang om op te nemen (RCA).

BUDGET
 

De prijs van de CDMP-7000 bedraagt €1070 (inclusief BTW).

 

 

BESLUIT
 

De CDMP-7000 van Gemini is een compleet en betaalbaar toestel voor alle soorten dj’s. Hij werkt makkelijk en intuïtief en is erg eenvoudig aan te sluiten. Deze all-in-one is dus uitermate geschikt voor de beginnende dj. Deze compacte en lichte controller voldoet volledig aan de verwachtingen van de beoogde doelgroep. Als je gaat vergelijken met andere toestellen op de markt, zeggen sommigen dat het jammer is dat hij geen pads heeft of onvoldoende cue points kan instellen. Dit gezegde zijnde, voor die prijs heb je een uitmuntend en veelzijdig toestel. De CDMP-7000 is een mooi product waar de gebruiker veel plezier aan zal beleven.