aanmelden
Stagg HeadBanger 10
DJ Gear & VJ 05-09-2013
door:

LED MOVING HEAD

Dit is het laatste lichteffect dat ikzelf review, alvorens de fakkel door te geven aan mijn opvolger voor light gear. Stagg staat bekend om haar muziekinstrumenten en toebehoren en zit nu ook al een tijdje in het lichtsegment. Dat men tegenwoordig zeer breed moet gaan in het assortiment, bewijst het merk hier met de Headbanger 10, een mooie, kleine LED movinghead uit het low-budget segment. Ik kreeg er twee toegestuurd om zo het effect nog beter tot z’n recht te laten komen. Stekker in het stopcontact, DMX kabeltje aansluiten en nu maar wachten tot het donker wordt!

 

 

 

BOUW & DESIGN

De Stagg HB10 is een kleine, zwarte movinghead voorzien van 7 keer 10W RGBW 4-in-1 LED’s met een lichtopbrengst van 6.100 Lux @ 1m en een stralingshoek van 25°. De LED’s zitten achter de zeven ronde openingen in de spot en worden beschermd door een frostfiltertje. Deze filters zitten los. De behuizing van beugel, spot en voet is opgebouwd uit geharde kunststof en nog een rubberachtig aanvoelende kunststof met antislipcoating. De beugel zelf is smal en de metalen beschermplaat met verluchtingsgaten waarop de beugel is gemonteerd, is flinterdun. Dit maakt dat het binnenwerk zichtbaar is. Het is zeker niet waterbestendig, waardoor deze movinghead dan ook niet geschikt is voor buitengebruik. De spot is extra geruisloos dankzij de voorziene Delta Electronic fans. De pan/tilt verhouding is 540°/270° met 16 bit controle. De voet is breed en achteraan voorzien van koelribben waartussen de aansluitingen zitten. Aan de voorzijde is er plaats voorzien voor een klein LCD-schermpje en vier bijhorende kleine zwarte toetsen. Onderaan zitten vier rubberen voetjes, nog een fan, de ingebouwde microfoon en enkele gaten om een ophangbeugel (die bijgeleverd is) te bevestigen of andere ophangsystemen vast te maken. De afmetingen voor deze movinghead zijn 210 x 210 x 140mm met een gewicht van 2,75kg.

 

 

 

AANSLUITINGEN

Achteraan heb je een IEC-aansluiting voor de bijgeleverde stroomdraad. Ook is er een DMX 3-pins in- en uitgang.

 

 

HANDLEIDING

De handleiding die bij in de doos zat, was niet volledig en bevatte enkel en alleen de DMX-tabellen. Je vindt evenwel een uitgebreidere handleiding op de website van www.staggmusic.com onder “support”. Die is zo goed als volledig en bevat een twaalftal pagina’s in het Engels en het Frans. De informatie is vrij volledig en voldoende om aan de slag te kunnen. Het enige dat een beetje ontbrak, was een afbeelding van de movinghead en de benoeming van de verschillende onderdelen, zoals gebruikelijk bij andere handleidingen.

 

 

MOGELIJKHEDEN & ERGONOMIE

De HeadBanger 10 kan je op vier verschillende manieren laten werken: via DMX-controle (DMX512), op geluid, vooraf ingestelde programma’s automatisch afspelen, of in master/slave. Bij die master/slave instelling zijn er twee slave modussen (SL1 en SL2). Door deze te gebruiken kan je het toestel met SL1 synchroon laten lopen met de master en met SL2 lichtjes asynchroon, zodat de dynamiek van de automatische lichtshow groter wordt. Je maakt dan een automatisch waaiereffect zonder te moeten programmeren. Ik moet zeggen dat het design er mooi uitziet en dat, buiten het berschermplaatje, alles redelijk robuust is. In de trage pan-tilt bewegingen zitten er echter toch nog iets te veel kleine schokjes die storend zijn. De bewegingen zijn niet helemaal vloeiend en bij de pan beweging naar beneden lijkt het er zelfs op dat deze nog verder wil gaan, maar niet kan omdat het einde van de beweging al is bereikt. Dit met wat geratel van de motor als gevolg. Deze schokjes zijn wel amper zichtbaar wanneer je de movinghead snel laat bewegen. De lichtbundels zijn erg mooi en kleurrijk. Geen kleurenschaduwen, maar mooi afgelijnde projecties. De kleuren vloeien mooi in elkaar over. Je kan deze HB10 dimmen van 0 tot 100% en er is een strobefunctie van 0-10Hz. Als je in stand alone wil werken, controleer dan steeds even de instelling STBY (standby) op je controlepaneeltje. Die moet gedeactiveerd zijn, anders zullen de autoprogramma’s niet werken op omgevingsgeluid en muziek.
 


 

BUDGET

De Headbanger 10 kost €265 (adviesprijs inclusief BTW), best wel goedkoop dus! Cela s’explique par l’utilisation de ventilateurs de très bonne qualité, qui vous offrent un movinghead entièrement silencieux pour un prix convenable. On pourraît gommer les à- coups lors des mouvements, ce serait idéal.

 

 

BESLUIT

Mits enkele kleine aanpassingen is deze Stagg Headbanger 10 een leuk hebbeding! Dankzij z’n compactheid is hij ideaal voor de mobiele dj/lj. De HB10 heeft heel wat mogelijkheden en uitstekende prestaties op vlak van lichtopbrengst en lichtbundels. Ook de uiterst geruisloze fans zijn een dikke plus.