aanmelden
Synq SMI-84
DJ Gear & VJ 29-12-2012
door:

INSTALL ZONE MIXER

 

De SMI-84 zou de perfecte all-round zone mengtafel moeten zijn. Ideaal voor feestzalen, pubs, clubs, hotels en gelegenheden waar je meer dan één zaal van muziek moet voorzien, maar waar je toch nog voldoende controle wil behouden over de maximale geluidssterkte en bepaalde instellingen. We konden er tijdens de Musikmesse in Frankfurt al uitgebreid kennis mee maken, maar nu staat deze zeskanaals zone mengtafel hier bij mij in de woonkamer!

BOUW

Met de SMI-84 verkrijg je een 19” rack model om in een vaste of mobiele installatie te plaatsen. Deze Synq SMI-84 heeft een dubbele persoonlijkheid en daarvoor ook een dubbele bediening en aanpak. De frontzijde is een eenvoudig easy-to-play model van een zeskanaals mengtafel. De behuizing bestaat uit metaal met zowel de voorzijde als de afneembare oren in een antracietgrijze kleur met antikras coating. Onderaan zitten vier rubberen voetjes en werden er verluchtingsopeningen voorzien. De draaiknoppen en toetsen hebben een zilvergrijze kleur en zijn vervaardigd uit robuuste harde kunststof. De vierkantige toetsen zijn voorzien van LED verlichting. De zes kanalen hebben individuele piek- en signaal- LED’s en hebben nauwkeurige 45mm PRO-regelschuiven die lekker smooth te bedienen zijn. Een crossfader moet je hier niet gaan zoeken, daarvoor dient deze mengtafel niet. Wel heb je nog drie mono-zones en een master stereo zone, voorzien van LED 2x 10-segments niveaumeters. De mono-zones moeten het doen met een enkele 5-segments niveaumeter. Achter het frontpaneel heb je dan een rechthoekige zwarte doos met aan de achterzijde ook nog heel wat toeters en bellen. Aan deze zijde zie je fijne zwarte instellingsdraaiknopjes die je kan bedienen met behulp van een schroevendraaier. Ook heb je hier nog enkele kleine, vierkante, zwarte keuzetoetsen. Deze SMI-84 meet 483 x 134 x 184mm en weegt een kleine 4,2kg.

 

AANSLUITINGEN

Deze zone-mixer heeft zes stereo ingangen (RCA) die verdeeld kunnen worden over vier zones. Daarnaast zijn er ook nog twee mono ingangen, waarvan één een 3,5mm aansluiting is aan de voorkant van kanaal 1. De andere mono-ingang zit zowel aan de voor-en achterzijde en is een gebalanceerde PA-mixeringang (jack). Om je PC of laptop aan te sluiten, heb je twee USB aansluitingen ter beschikking. Aan de voorzijde zit ook nog een microfoon-ingang met jack/XLR adapter. Aan de achterzijde heb je dan nog eens een microfoon 1- en 2-ingang, deze keer enkel jack. De uitgangen zijn voor alle zones gebalanceerde XLR en Euroblock aansluitingen. De stereo uitgang heeft ook nog een ongebalanceerde RCA aansluiting als extraatje. Verder hebben we ook nog een uitgangsdemping-ingang op Euroblock-connector (gesloten contact = dempen) en een ingang voor noodgevallen met niveauregeling, eveneens op een Euroblock-connector. Je kan ook opnemen via de RCA opname aansluitingen. Vooraan heb je dan ook nog een hoofdtelefoonaansluiting van het jack-type.

HANDLEIDING

De 44 pagina’s tellende handleiding kan je downloaden via www.synq-audio.com . De inhoud is vooral gewijd aan de functies en mogelijkheden van deze zeskanaals zone mengtafel. Je hebt de keuze tussen de gemakkelijke gebruikershandleiding of de ietwat moeilijkere installateur/eigenaarshandleiding, in een en dezelfde tekst. Alles is zeer duidelijk, al lijkt het op het eerste zicht wel heel veel informatie. De 44 pagina’s worden dan nog eens onderverdeeld in zes talen, waaronder Frans en Nederlands. In de doos vind je eveneens de handleiding terug in een handig A5 formaat.

 

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Een zonemixer heeft als bedoeling om meerdere zones/ruimtes van geluid/muziek te voorzien en dit te bedienen vanuit één mengtafel. De muziek hoeft niet dezelfde te zijn in iedere ruimte, maar kan ook verschillen van ruimte tot ruimte. De bedoeling van deze SMI-84 zonemengtafel van Synq is om de bediening zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken aan de front en de pre-instellingen via de achterzijde. Hierdoor kan je als installateur of uitbater de gewenste instellingen qua geluidssterkte en toonhoogtes vast bepalen en is oversturing van het uitgangssignaal per zone zo goed als uitgesloten. Er zijn drie mono-uitgangen voor drie zones en dan heb je nog de stereo master uitgang voor de vierde zone. Je merkt onmiddellijk op dat er vooraan geen toonregeling voor de kanalen is, maar wel achteraan voor iedere zone, waarbij de stereozone een drietraps EQ bezit en de andere drie zones een tweetraps EQ. De enige toonregeling aan de voorzijde is de regeling voor de twee microfoons, waarbij één microfoon enkel aansluitbaar is via de achterzijde. Als je de SMI-84 wil inbouwen, moet je daar dus rekening mee houden. Als je de microfoon wil gebruiken, kan je voor iedere zone de talkover demping regelen en bij de stereo zone ook de gevoeligheid. Dit gebeurt aan de achterzijde. De microfoon aan een zone toevoegen is voor de mono- zones achteraan mogelijk via een drukschakelaar. Wanneer je een microfoon niet hoorbaar maakt in een bepaalde zone door de schakelaar uit te zetten, moet je er zeker op letten dat ook de talkover demping volledig op nul staat. Anders wordt het volume nog steeds gedempt bij gebruik van de microfoon, ook als deze niet wordt gebruikt in de bewuste zone. Denk dus goed na vooraleer je bepaalde instellingen vastlegt. Het is niet de bedoeling dat je de mengtafel constant uitbouwt om weer een instelling te veranderen. De stereo zone met masteruitgang (voor alle zes kanalen in de mix) heeft schakelaars om de talkover per microfoon in en uit te schakelen aan de voorzijde. Deze zone wordt best gebruikt als de zone waar je, als je wil, alle kanalen kan laten horen. Je kan hier ieder kanaal in de mix brengen zonder dat het volume in de andere zones wordt beïnvloed. Zo kan je ook in de andere drie zones één van de zes kanalen of de mix kiezen om muziek af te spelen, dit via de keuzedraaischakelaar vooraan. Het volume bepaal je zelf in de zone en is volledig onafhankelijk van hoe de regelschuiven staan per kanaal. Dat is natuurlijk heel leuk. Het maximale uitgangssignaal kan je dan weer achteraan vastleggen. Indien nodig, kan je ook de 100Hz High-Pass filter voor de mono-zone uitgangen inschakelen. Dit kan nuttig zijn als je achtergrondmuziekinstallatie geen lage frequenties ondersteunt. Als je deze filter inschakelt, zal de energie van de lage-frequentie op de uitgangen verminderd worden.

Zo verkrijg je toch nog een mooi, vol geluid. Je kan ook het uitgangssignaal van de stereo zone opnemen zonder dat de master volumeregeling hier invloed op heeft. Als ik wil, kan ik nog twee zones toevoegen, de zone die je kan aansluiten op de ongebalanceerde uitgang van de stereozone. Deze heeft wel dezelfde muziek- en volumeregeling als de eigenlijke zone. En dan kan je de gebalanceerde opname-uitgang ook nog gebruiken om een zone met muziek aan te sturen, maar misschien is dit wat te ver gezocht? Je kan zowel twee draaitafels als USB gerelateerde apparaten aansluiten, zoals een externe geluidskaart die je als dj misschien wel graag wil gebruiken met je dj software vanaf laptop of PC. Vooraan zit zelfs een mini-jack ingang waar je bij kanaal 1 ook een mp3 speler of iets dergelijks kan aansluiten. Handig als je eens wat andere muziek wil horen tijdens de opkuis. Nu zijn er ook twee USB poorten voorzien, maar deze zijn niet bedoeld om er USB flash disks of andere externe harde schijven vol met audio files op aan te sluiten, maar wel PC’s of laptops. De verbinding is bi-directioneel, dus opname via computer is mogelijk. Het opgenomen uitgangssignaal komt overeen met het uitgangssignaal van de opname uitgang (RCA). Voor uitbaters van clubs, restaurants e.d. heeft deze zone mengtafel ook nog een emergency input met volumeregeling. Deze filtert alle muziek weg in geval van nood. Ook kan je dan vooraf ingesproken berichten doorsturen via de zes kanalen of de microfoon gebruiken om alles vlotjes te laten verlopen. Deze mogelijkheid kan je niet alleen gebruiken bij noodsituaties, maar ook om bepaalde boodschappen door te sturen die belangrijk zijn voor alle zones. Naar gelang de veiligheid, kan je ook intern de microfoons uitschakelen, doch slechts via een installateur of technicus. Dan is er tijdens een noodsituatie geen hinder voor het noodbericht dat binnenkomt en vallen muziek en microfoons weg. Deze instelling heeft zijn voor-en nadelen. Op deze manier kan je zelf niet meer door de microfoon tussenkomen. De aansluiting voor de PA-mixer zit vast aan kanaal 6 en die heb je zowel voor- als achteraan. Zo maakt het de aansluiting van PA op het zone systeem van live bands wel heel gemakkelijk.

 

KLANK

Deze mengtafel klinkt zuiver neutraal en dat voor zowel de analoge als de digitale omzetting. De frequentierespons ligt tussen de 20 en 20.000 Hz (+/-1dBu) met een THD ruisonderdrukking kleiner dan 0,07% @ 1kHz, 0dB en een S/N ratio groter dan 82dB @ 1kHz. Er zijn geen storende nevengeluiden te horen, ook niet bij aansluiting van draaitafels of computers.

 

ERGONOMIE

Zoals reeds hierboven vermeld, heeft deze zone mengtafel twee gezichten en dat vertaalt zich ook in de gebruiksvriendelijkheid. De voorzijde is bedoeld om iedereen mee te kunnen laten werken zonder dat er veel kan mislopen. Het paneel is van het type KIS (keep it simple). Zes regelschuiven, wat draaischakelaars en hier en daar wat toetsen met duidelijke omschrijving. Hier kan je weinig fout doen. De knoppen zijn goed gespreid. Eén toetsje vond ik wat minder: de aan/uit schakelaar van de PA mixer aansluiting. Deze is te klein en ligt te diep. Met mijn dikke vingers was dit moeilijk te manipuleren, of is dit de bedoeling? Zo kan je natuurlijk niet per ongeluk de live band zonder klank zetten. (Volgens de fabrikant is dit inderdaad de bedoeling. nvdr) De bediening aan de achterzijde is al heel wat moeilijker hanteerbaar. Toch is ook dit logisch. Hier zal de uitbater of installateur de instelling voorprogrammeren en moet er in principe niemand meer aankomen, ook niet zo eventjes met de hand achter de mengtafel.

BUDGET

De Synq SMI-84 kan je al krijgen voor €419 inclusief BTW en daar krijg je echt wel heel wat voor terug. De prijs klopt volledig met de kwaliteiten en de capaciteiten van deze zone mengtafel.

 

BESLUIT

Is deze SMI-84 nu echt wel de ideale zone mengtafel? Daar kan ik volmondig “JA” op antwoorden. Een Jeckyl en Hyde onder de mengtafels in dit genre, voor dagdagelijks gebruik, waarbij je muziek kan brengen in verschillende vooraf bepaalde zones of ruimtes. De SMI-84 is zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig in bediening. Als uitbater/installateur kan je op voorhand de instellingen van b.v. het geluidsniveau zelf bepalen en vastzetten. Op die manier voorkom je mogelijke schade aan je geluidsinstallaties en klachten door geluidsoverlast. Deze zone mengtafel is dankzij de emergency input ook handig bij noodsituaties. Dit is een zeskanaals, vier zone mengtafel van de bovenste plank. Geschikt voor alle muzikale toepassingen waar je in zones wil werken en toch de bediening op één centraal punt wil houden.