aanmelden
Synq SMD-2
DJ Gear & VJ 02-09-2011
door:

2 channel dj mixer

 

Goed genoten van een welverdiende vakantie en bij thuiskomen wat materiaal op de stoep vinden om eens goed uit te testen, leuk. Deze tweekanaals mengtafel of battlemixer van Synq, de SMD-2, bezit twee USB-ingangen en een ingebouwde geluidskaart en ziet op het eerste zicht echt wel degelijk uit, eens zien hoe het zich verhoudt in de mix!

 

BOUW

Deze mengtafel is een recht-toe-recht-aan no nonsense model. Geen extraatje teveel en zeer solide. De behuizing is donkergrijs gekleurd en bestaat uit metaal dat bovenaan voorzien is van een krasvrije toplaag. Vier rubberen pootjes liften deze mengtafel op, zodat de SMD-2 ook wat afkoeling kan bekomen via de onderkant, waar extra koelgaatjes zijn gemaakt. Deze SMD-2 is, hoe kan het ook anders, voorzien van 2 kanalen die uitgerust zijn met de VCA-technologie en de professionele dual-rail 45 mm studio-faders van zeer goede kwaliteit. Onderaan heb je de vlot toewijsbare 45mm hi-grade dual rail crossfader. Ieder kanaal is voorzien van een 3-traps equalizer en een gain regelknop. De zilveren draaiknoppen bestaan uit geharde kunststof en zijn zeer degelijk. Elk kanaal, alsook de master, is voorzien van LED VU-meters. De 4 zilveren, rechthoekige drukknopjes zijn voorzien van een rood LED-lampje. Deze mengtafel is niet echt licht te noemen. Met zijn 2,7 kg op 240 x 290 x 104mm is deze SMD-2 op zijn ideale gewicht.

 

AANSLUITINGEN

Laten we gewoon even vooraan beginnen met de aansluiting van de hoofdtelefoon. Hier hebben we 2 uitgangen voor zowel de 6,3mm als 3,5mm stereo jack aansluitingen. Als we dan verder kijken naar de achterzijde, dan hebben we daar al de overige aansluitingen. Het meest in het oog springende zijn de 2 USB-poorten waarvan er eentje bidirectioneel is en de andere enkel een ingang. De microfooningang is zowel mogelijk voor XLR of jack. Per kanaal heb je zowel line of phono ingangen van het RCA-type. Ook de master- en de recorduitgang is van dit type. De andere masteruitgang is van het XLR-type. Hier hebben we ook de netsnoeraansluiting, waar de 20mm glaszekering van 250v 1A slow in bevestigd is. Verder hebben we achteraan nog 2 aardingen en 4 toewijzingsknoppen om de 2 kanalen te voorzien van line,draaitafel of USB en, heel belangrijk, de aan/uit- schakelaar.

 

HANDLEIDING

In de doos zit de Engelstalige handleiding in A5-formaat met klein lettertype, 5 paginas vol tekst en afbeeldingen. De Nederlandse en Franse handleiding kan je downloaden via www.synq-audio.com. De inhoud van deze handleiding is vooral gewijd aan de functies en mogelijkheden van deze SMD-2. Kort, eenvoudig maar toch erg nuttig.

 

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Dan eens zien wat je zoal kan doen met deze tweekanaals mengtafel. Dit is echt een instapmodel, heel eenvoudig opgebouwd, zonder toeters en bellen. Ideaal om te gebruiken met de DMC-1000 cd/MIDI-speler om zo de ideale digitale setup te bekomen met toch nog analoge invloed. Andere digitale controllers kan je eveneens aansluiten dankzij de ingebouwde geluidskaart. De 2 USB-poorten spelen hierin een belangrijke rol. De ene is bidirectioneel, wat wil zeggen dat je via deze poort kan communiceren met de computer naar de geluidskaart en terug. Je kan dus via deze poort je eigen mix opnemen, ook al mix je met analoge middelen, zoals cd of vinyl. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Je hebt hiervoor de aparte Audacity-software nodig, deze kan je gratis downloaden (nvdr: oorspronkelijk ontbrak deze link, de importeur zette hem, na onze opmerking, sneller online dan wij koffie konden halen). Verder is de equalizer zeer goed, niet volledig kill, maar voldoende (-26dB tot +12dB). Je kan een microfoon aansluiten en de crossfader uitwisselen. De extra aan/uit-schakelaar voor de microfoon is leuk, zo moet je niet steeds opnieuw het uitgangsniveau wegdraaien of opnieuw instellen. Met de split/blend-toets bij de hoofdtelefoon sectie splits je het stereosignaal van één kanaal naar twee monosignalen van beide kanalen, de ene links de andere rechts. De cue mixing knop moet hiervoor wel in het midden staan.

 

KLANK

Deze mengtafel klinkt zuiver en warm en dat voor zowel de analoge als de digitale omzetting. De frequentierespons ligt tussen de 20 en 22.000 Hz (+/-3dB) met een THD ruisonderdrukking kleiner dan 0,1% @ 1kHz, 0dB en een S/N-ratio groter dan 80dB @ 1kHz. Er zijn geen storende nevengeluiden te horen, ook niet bij aansluiting van draaitafels of computers.

 

ERGONOMIE

Deze SMD-2 is mooi opgedeeld in 3 secties: microfoon, kanalen en master, en de hoofdtelefoonsectie. De VU-meters en de LED-verkliklichtjes op de drukknoppen maken waar je mee bezig ben overzichtelijk. De crossfader is zeer soepel en betrouwbaar, zo ook de twee regelschuiven die de juiste stroefheid bezitten om het nodige vertrouwen te geven. De draaiknoppen zijn robuust en de aansluiting van de hoofdtelefoon is mooi weggewerkt aan de voorzijde. Het ziet er heel professioneel uit en dat is het ook.

 

BUDGET & BESLUIT

Het is duidelijk dat dit een instapmodel is voor zowel de gewone analoge dj als de digitale dj die via deze SMD-2 voor weinig geld reeds digitaal kan spelen zonder al teveel draadjes en andere onnodigheden. In dezelfde reeks is er ook nog de SMD-5. Deze SMD-2 kost je amper 199 euro, en dat is echt geen geld voor deze zeer betrouwbare tweekanaals mengtafel. www.synq-audio.com