aanmelden
Numark TTi
DJ Gear & VJ 03-10-2008
door:
De reputatie van Numark is al lang gemaakt. Ze hebben reeds een mooi gamma aan oude en nieuwe modellen op hun actief staan. Zelf heb ik een kleine voorkeur voor hun scratch console, die trouwens ook werd gebruikt op sommige officiële contests, wat toch getuigt van betrouwbaarheid. Het toestel waar ik het vandaag over zal hebben is misschien iets minder prestigieus dan die scratch console, maar is daarom niet minder belangrijk. Vandaag de dag bergen immers we al onze albums op op een harde schijf of iets dergelijks, bijvoorbeeld de iPod.

VOORSTELLING De Numark TTi is een vinyl platenspeler die voorzien is van een USB-aansluiting en een iPod-dock zodat je vinyl platen kunt archiveren op je computer of rechtstreeks op je iPod. Hij wordt geleverd met alle kabels, de handleiding (in zes talen waaronder Nederlands, Engels en Frans) en ook alle toebehoren, met name: het tegengewicht, het dopje voor 45 toeren plaatjes, de naald en het slipmatje. Je krijgt ook nog een cd waarop nuttige software te vinden valt: EZ Vinyl Converter 2 en EZ Audio Converter, programma's die het onder andere ook mogelijk maken om op te nemen (en zelfs een complete leek heel eenvoudig goede opnames bezorgen!). Ik zou ten zeerste aanraden om de handleiding te lezen want die bevat enkele nuttige tips in verband met het regelen van de arm enz.

BESCHRIJVING De Numark TTi heeft min of meer dezelfde afmetingen als een standaard vinyl platenspeler. Hij is hoofdzakelijk metaalgrijs van kleur, zoals je kunt zien op de foto's. Rechts zie je de arm in S-vorm die voorzien is van een tegengewicht en die zorgt voor een goede stabiliteit van de stylus. Daar net onder zien we de controls voor het afspelen en het opnemen op de iPod, namelijk een scroll waarmee je door de menu's kunt surfen, maar ook alle traditionele controls zoals je die op elke audiospeler terugvindt. Het is ook hier dat we de pitch regelaar terugvinden, net als de twee drukknoppen om van 45 naar 33 toeren te schakelen en omgekeerd. Helemaal aan de andere kant van dit alles bevindt zich de enorme start/stop-knop. In de linker bovenhoek is er een dock voorzien waarin je iPod past. Aan de onderkant van het toestel zijn er ook nog een aantal functies, waaronder een gainregelaar (en hoed af voor wie op dat idee gekomen is!), een schakelaar voor de keuze tussen ‘line' en ‘phono' (want beide zijn beschikbaar) en de USB-connector.

MOGELIJKHEDEN Het is uiteraard mogelijk om te mixen of zelfs gewoon naar muziek te luistern met de TTi. Met de pitch functie kun je tot plus of min 100% van de snelheid gaan. 33 en 45 toeren vormen geen probleem, maar 78 toeren lukt niet met de TTi. Je kunt deze laatste wel opnemen en achteraf op de juiste snelheid terug afspelen, want dat is ook het hoofddoel van de TTI: opnemen en archiveren van vinyl platen. Hiervoor zijn zoals eerder gezegd enkele handige software programma's meegeleverd, waaronder Audacity recording (voor pc en mac), waarmee je eveneens het grootste deel ruis, clicks en plops kunt verwijderen.

ERGONOMIE De TTi is nu niet meteen de platenspeler die ik zou aanraden als je een knotsgekke scratcher bent of indien je houdt van technisch mixen. Maar daarvoor dient de TTi dan ook niet. In feite staat de ergonomie goed in verhouding met wat ermee gedaan zal worden, namelijk vinyl platen afpelen en opnemen. Alle functies liggen binnen handbereik en de iPod pronkt van op zijn troon. De arm heeft een goede stabiliteit dankzij de ‘S' vorm. Toch een klein minpuntje in verband met de lengte van de pitch fader. Het is namelijk erg moeilijk om heel precies te zijn met zo'n korte fader.

KLANKKWALITEIT De klankkwaliteit van de TTi is, gezien de prijs, zeker aanvaardbaar. De klank is misschien niet 100% vrij van vervorming, maar niets om je zorgen over te maken. De meegeleverde software daarentegen kan tot 32 bit-float en 96 kHz gaan, wat een professioneel formaat is. En uiteraard is het ook mogelijk om dit alles te converteren naar het formaat dat je wenst, zoals bijvoorbeeld mp3.

BUDGET EN BESLUIT Voor de leuke som van 229 euro (bruto adviesprijs, exclusief btw) is de Numark TTi, samen met het softwarepakket, van jou. Dit is een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Met deze aanschaf wordt het kinderspel om je vinyls (of die van je familie en vrienden) in een mum van tijd te archiveren. Het geheel van toestel en programma's is erg eenvoudig te gebruiken en zijn dan ook snel en makkelijk in gebruik te nemen. Toch wil ik ‘PAS GOED OP!!!' roepen want bestanden comprimeren zodat ze minder ruimte innemen op je harde schijf is ok, maar niet wanneer je zover gaat dat de klankkwaliteit en de sfeer van de muziek verloren gaan. Die keuze heb je zelf in handen bij het opnemen.