aanmelden
Schippmann ebbe und flut
DJ Gear & VJ 03-10-2008
door:
Hier is een toestel zoals we er maar weinig tegenkomen in ‘DeeJay Gear'. De wereld van de dj's is goed geëvolueerd de laatste jaren, en voor sommigen is het zelfs een echte artistieke discipline geworden. Dj's nemen vandaag de dag geen voldoening meer met het draaien van iemand anders z'n plaatjes. Tegenwoordig componeren vele dj's zelf hun muziek, en het huidige niveau is verre van amateuristisch. Vandaar dat ik het erg interessant vind om eens zo'n toestel te mogen testen. De vraag die men zich vaak stelt wanneer men muziek componeert op de computer is: ‘waarom klinkt het niet even goed als bij mijn favoriete artisten?'. Eén van de antwoorden op deze vraag is - naast het talent natuurlijk - dat pro's gebruik maken van hardware bovenop de computer. En wat voor hardware!!! Dus als je een vet geluid wilt, dan ben je hier aan het juiste adres.

VOORSTELLING Velen vragen zich waarschijnlijk af wat de ‘Ebbe und flut' is. Het betreft een filterbank waarbij de makers geen enkele toegeving gedaan hebben op het vlak van de kwaliteit, of het nu over de constructie of over de klankkwaliteit gaat. De ‘Ebbe und flut' is helemaal analoog en telt twee vierpolige filters met elk twaalf verschillende types filtering. Daarbij hoort de bediening voor modulatie, die je helemaal autonoom kunt gebruiken. Zo kun je hem dus ook integreren in een modulair systeem zoals een Doepfer of een Macbeth om enkel mijn favorieten te noemen. De handleiding is enkel beschikbaar in het Duits en in het Engels. Ze is erg compleet en geeft ook meer informatie dan het noodzakelijke aansluiten en in bedrijf stellen van het toestel. Zo zul je essentiële informatie vinden zoals schema's met reeksen van modules en hun varianten, of voorbeelden van curves van de verschillende types filters.

BESCHRIJVING De ‘Ebbe und flut' is bijzonder robuust. Ik heb het toestel niet door het raam gegooid om er zeker van te zijn, maar de enorme staalplaat die tevens het frontpaneel vormt, verraadt veel over de stevigheid van het apparaat. Hetzelfde geldt ongeveer voor de potentiometers die van erg goede kwaliteit zijn en die je naar believen zult kunnen ronddraaien, en draaien zullen ze, geloof me maar. De afmetingen zijn standaard, namelijk 19" breed en twee rackunits hoog. Je kunt hem dus in een rack monteren, op een statief of in een studiomeubel indien je je dit kan permitteren. Hij is helemaal zwart, op de lettertjes na. Deze zijn geel om voor een groot contrast te zorgen. Het toestel is in twee delen opgesplitst om een duidelijk onderscheid te maken tussen de twee filters. Je kunt ook niet naast de twee grote draaiknoppen kijken (één aan weerszijde van het toestel). Dit zijn in feite grote keuzeknoppen waarmee je de verschillende types filters kunt kiezen. Rechts ervan is er een reeks kleinere potentiometers. Het gaat hier om de ‘cutoff', de ‘resonance' en alle regelaars voor de modulatie zoals bijvoorbeeld de ‘envelope'. In het midden van het toestel bevindt zich het gedeelte van de LFO en uiterst links is er nog het volume, compressie en distortion, maar hierover verder meer, in het hoofdstuk over de mogelijkheden. Achteraan is er een reeks aansluitingen waarmee je kunt patchen van en naar de verschillende functies van de ‘Ebbe und flut'. De aanduidingen werden gewoon en ook ondersteboven aangebracht. Zo merk je dat ook de ontwerper uren heeft gesleten aan de achterkant van z'n toestel om toch maar die verdraaide jack te kunnen inpluggen.

MOGELIJKHEDEN Het zal moeilijk zijn om alle mogelijkheden van de ‘Ebbe und flut' te beschrijven, want ook al bekom je vrij snel goede resultaten, toch zal deze machine je minstens één keer per week blijven verbazen en dit gedurende op z'n minst tien jaar. Je snapt me wel zeker... Het eerste waar ik de aandacht op zou willen vestigen zijn de TWAALF types filters. Dit is enorm veel! Hier een opsomming: LP 24dB, LP1 12dB, LP2 12dB, LP1 6dB, LP2 6dB, BP1 6/6dB, BP1 6/6dB, HP 6dB, HP 12dB, notch, All pass en All pass invers. Uiteraard biedt elk van deze filters z'n eigen envelopes die bestaan uit drie parameters: attack, hold en release. Eén van de belangrijkste functies van de ‘Ebbe und flut' is zonder twijfel de LFO sectie met haar verschillende modi waarmee je de filters kunt doen moduleren. Eerst is er de traditionele LFO modus die kan moduleren tussen 0.008 Hz en 2 kHz met driehoekige of blokvormige golven. Met zaagtandgolven is dat van 0.016 Hz tot 3.2 kHz. Volgt dan de dynamische modus. Deze reageert op het ingangssignaal en geeft deze weer op lineaire of logaritmische wijze. Dit is in feite hetzelfde als een audio trigger. De S&H modus (sample and hold) is een beetje complexer en moduleert niet enkel op basis van een oscillatie. Ook deze telt nog eens twee modi: dynamisch en random. De compressor van de ‘Ebbe und flut' is een beetje bijzonder. Er is namelijk slechts één knop en hij werkt tegelijk op de ratio, de treshold en de gain. Er zijn wel twee envelope presets met verschillende attack en release tijden (20ms / 130ms in fast modus en 40ms / 260ms in slow modus). Ook de oversturing (distortion) valt niet te onderschatten. Ik heb er enkele 707 en 808 drumklanken doorgejaagd en het resultaat was meer dan bevredigend. Hier komt het schakelaartje naast de volume goed van pas want hiermee regel je de positie van het distortion effect in de keten. Om af te ronden is er nog een extraatje, namelijk de gate die kan geregeld worden met de treshold of met één van de vaste envelope presets.

ERGONOMIE Over de ergonomie van de ‘Ebbe und flut' werd er goed nagedacht. Dit toestel zullen we zowel op podia als in studio's tegenkomen. In studio's zal hij perfect in een rack passen. Ik zou enkel aanraden om ook voor een patch bay te zorgen zodat je niet telkens naar de achterkant van je rack moet gaan om aansluitingen te veranderen, vooral als je hem in een modulair systeem gebruikt. Voor het gebruik op een podium valt vooral de ruimte op tussen de potmeters en het feit dat alles perfect leesbaar is. Ik zou wel afraden om te veranderen van aansluitingen tijdens een live optreden want elke poging die ik live heb gezien draaide uit op een mislukking of toch minstens op een kleine chaos. Maar goed, soms vinden we dat net het leuke.

KLANKKWALITEIT

 

Als ik nu maar recht had op één enkel woord om de klankkwaliteit van de ‘Ebbe und flut' te beschrijven, dan zou ik zeggen: FAT!!! Ik heb alle mogelijke signalen erdoor gestuurd, gaande van witte ruis tot elektronische drumstellen, van mijn Doepfer module tot mijn MS-10, en dit terwijl ik ze naar believen deed moduleren. Ik heb heel mijn delirium opgenomen, en bij het beluisteren van de twee uur en twintig minuten durende opname (die tijd leek in realiteit uiteraard veel korter te zijn) kwam ik tot de volgende vaststelling: ik ben verliefd! Een ontwapenende ‘niet-agressiviteit', zelfs bij gebruik van oversturing of heel hoge resonantie effecten. De klank is zo vol en diep dat je bijna de indruk hebt dat je naar stereo luistert wanneer je in mono werkt. Ronde, warme basklanken zoals je die enkel op de grootste producties terug hoort. Na deze vaststellingen ben ik beginnen spelen met volledige tracks die ik door het toestel stuurde als was het een equalizer. Wie houdt van een zuivere weergave blijft nu beter thuis want de kleur en de korrel die door de ‘Ebbe und flut' worden toegevoegd zullen niet onopgemerkt voorbij gaan, geloof me vrij. Na dit apparaat getest te hebben zul je eindelijk weten wat ‘een analoge sound' betekent zoals die telkens opnieuw wordt omschreven: warm, present, levendig... Tegenwoordig is er misschien maar weinig verschil meer in kwaliteit tussen analoog en digitaal, maar qua timbre bestaat er wel degelijk een verschil. Op hun website www.schippmann-music.com wordt uitgelegd dat het verschil zou komen door de manier waarop het signaal wordt bewerkt. Digitaal werkt - zoals uit de naam kan worden afgeleid – met complexe mathematische structuren, maar deze blijven erg stug. Analoog werkt op een totaal andere manier. Hier laten we de natuur en de fysica hun werk doen, wat in zekere zin ook ruimte laat voor wat willekeur.

BUDGET EN BESLUIT En nu begint het pijn te doen want ja, high end hardware kost veel geld: 1499 euro (bruto adviesprijs, exclusief btw). Maar dat is ook volkomen verantwoord. Om te beginnen is de onberispelijke klankkwaliteit alleen al de moeite waard. Maar het gaat ook vooral om een uitstekende Duitse machine, en dus niet om één of ander Chinese gadget die na zes maanden goed is voor de vuilnisbak. Trouwens, na zes maanden met de ‘Ebbe und flut' zul je nog de helft van een kwart niet hebben ontdekt van wat dit apparaat allemaal kan. Ik had dit beestje nog graag wat langer getest, de mogelijkheden zijn enkel beperkt door onze verbeelding. Tot slot wil ik nog een hint geven: ook al is mijn verjaardag reeds twee weken achter de rug op het moment dat jullie dit lezen, zou ik toch wel erg blij zou zijn mocht ik hem als een laattijdig cadeau ontvangen (hihi!!!).