aanmelden
QSC GX5
DJ Gear & VJ 03-10-2008
door:
Je hebt enerzijds de ‘enfants terribles', en anderzijds de meer discrete personen. Zangers en muzikanten die op een podium springen behoren tot de eerste groep. De technici behoren eerder tot de tweede groep. Bij audio apparatuur heb je hetzelfde fenomeen. Je hebt de mengtafels die vol staan met lichtjes en die erg opvallen, de ‘enfants terribles' dus, en dan heb je de eindtrapversterkers die ergens in een hoekje staan te zoemen en die er niet al te sexy uitzien. En toch zijn er voorbeelden van merken die dat wel proberen, het bewijs levert deze QSC.

VOORSTELLING Deze Amerikaanse constructeur stelt een nieuwe reeks voor: de GX-reeks. Deze bestaat uit twee modellen (de GX3 en de GX5), en heeft als doel om echte werkpaarden te bieden voor een schappelijke prijs. Het gewicht kan tellen: 12 kilogram, dat is niet niks. Meteen vallen de ventilatieroosters op die je zowel op het front al op de zijkanten terug vindt. In het midden staan de aan/uit-schakelaar en de twee gekartelde volumeknoppen. Vijf leds maken het geheel compleet. Langs achteren vind je al wat je nodig hebt om de versterker te verbinden met de rest van het audiowereldje: ingangen op XLR, op gebalanceerde en op niet-gebalanceerde jacks, en zelfs RCA (cinch) pluggen. Je vindt er ook de crossover regelaar, maar daarover verder meer. Qua uitgangen krijg je drie keuzes: jack, speakon en zelfs connectoren waar je een kabel kan tussen vastschroeven. Je snapt het al, weinig kans dat je een toestel vindt dat meer compatibiliteit biedt. Kleine handigheid: uiterst rechts, boven de IEC-stekker, is er een zekering aanwezig. Niets nieuws zul je denken, zij het dat hij kan terug ingeschakeld worden. Als hij springt, wacht je gewoon dertig seconden, een druk op de knop en hop! De versterker werkt weer. Handig!

GEBRUIK Wanneer je de GX5 aanzet, hoor je het stil gezoem van de ventilator. Ook gaan alle leds even aan en dan weer uit: twee rode voor het clippen (oversturen), twee groene die de aanwezigheid van signaal aangeven, en een blauwe die aangeeft of het toestel aan of uit staat. Deze laatste blijft uiteraard aan staan. De handleiding die de versterker vergezelt, telt een tiental bladzijden die uitsluitend in het Engels geschreven zijn. Ze is wel helder, goed opgesteld, en aangevuld met schema's die helpen om de verschillende aansluitmogelijkheden te begrijpen. En nu we het over aansluiten hebben, de meegeleverde IEC kabel is voldoende lang, en vooral, hij heeft een rechte stekker. Als dat geen goed idee is! Nee, serieus, een rechte stekker is toch veel makkelijker in gebruik dan een haakse.
Laat ons overgaan naar de bijzondere eigenschap die mij wist te bekoren op deze versterker. Wanneer je met een min of meer grote PA werkt, worden er vaak baskasten (subwoofers) gebruikt. Deze worden meestal versterkt door andere versterkers dan die van de tops (de speakers die het midden en hoog weergeven). En voor de klank bij de versterkers komt, wordt ie door een actieve filter (een crossover zoals de Engelstaligen dat noemen) gestuurd, om het signaal te verdelen tussen de versterkers (het laag en het hoog worden dus gescheiden). Maar dit is vrij duur (één crossover, twee versterkers). Voor grote systemen is dat geen probleem want de investering is toch al groot. Maar soms wil men genieten van de voordelen van een actief systeem op kleinere PA's, zonder daardoor geruïneerd te worden. Zo zou je één kanaal van de versterker kunnen gebruiken voor het laag, en één voor het hoog. Aangezien het stereobeeld van ondergeschikt belang is voor middelmatige optredens, is dit een perfect mogelijke oplossing, op voorwaarde dat je over een actieve filter beschikt. Wel, in de GX5 zit er zo'n filter ingebouwd, je hoeft je er dus geen aan te schaffen. Als je de filter aanzet, dan versterkt kanaal 1 de lage frequenties (20 tot 100Hz) en kanaal 2 al wat daar boven ligt. Zo bekom je een actief systeem voor een schappelijke prijs. Uiteraard verbiedt niemand je om een tweede versterker te gebruiken om toch in stereo te kunnen werken.

KLANK Geen ruis en geen bijgeluiden. Maar dat is wel het minste wat je kunt verwachten als je professioneel uit de hoek wil komen, en op dat vlak hoeft niemand QSC de les te spellen. Het vermogen is hier relatief beperkt: 2 x 500 watt op 4 Ohm en 2 x 700 watt op 4 Ohm. Qua klank heeft deze versterker alvast wat reserve, en vraagt hij niet om het volume te pushen bij de eerste basdrum aanslag. De klank is vol, rond, niet agressief, met heel wat headroom. Voor wie minder vermogen nodig heeft is de GX3 met 300 watt per kanaal een goed alternatief. De klankkwaliteit leek me uitstekend, en deze versterker zal zich het best voelen bij kleine PA-jobs, voor het versterken van podiummonitors of voor dj's. Misschien is deze laatste doelgroep degene die het meest nut zal ervaren van de ingebouwde crossover.

BUDGET Vandaag hoeven we ons alvast niet kwaad te maken: de GX5 wordt verkocht voor 329,75 euro en de GX3 voor 247,11 euro (bruto adviesprijs exclusief btw). Dit is gewoon ongelooflijk! Ok, de dollar staat misschien wel laag, maar toch is het voor de koper een superdeal. En op die manier kun je al meteen overwegen om er meerdere te kopen. Maar alle gekheid op een stokje, sommige filters kosten al meer dan deze versterker.

BESLUIT QSC is niet aan haar proefstuk toe. Dit merk heeft een goed imago, is betrouwbaar en biedt hier een kwaliteit die duidelijk boven het gemiddelde ligt, maar voor een zeer scherpe prijs (de dollar staat laag, profiteer ervan). De prijs, de klank, en het idee van een ingebouwde filter maken van deze versterker een kandidaat voor een success story.