aanmelden
Musikmesse / Prolight + Sound
DJ Gear & VJ 31-05-2008
door:
We zijn nog maar net terug van de Namm of we zijn alweer op weg naar de volgende beurs, de Frankfurter ‘Musikmesse', dit jaar van 12 tot 15 maart. Na de Namm zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen omdat er toch heel wat nieuwigheden in de lucht hingen. We kregen ook heel wat nieuws te verwerken dat reeds in ons Namm-verslag ter sprake kwam, maar er waren toch ook heel wat merken met nieuwe toestellen en softwarepakketten.

 

American Audio

 

De lichtafdeling kwam nog niet aan bod in ons Namm-verslag, dus hier een kleine greep uit het nieuwe LED-verlichting aanbod. De Accu LED MH is een LED movinghead met zeer felle LEDs om dezelfde lichtintensiteit te bekomen als de klassieke moving heads. De LED moonflower van AA is de Mystic LED bestaande uit 224 rode, groen en blauwe LEDs, de LED Messenger is dan weer een leuk gadget omdat je hiermee LED-boodschappen onmiddellijk DMX-gestuurd kan zenden naar waar je maar wil. De LED Vision is het helderste LED lichteffect in zijn soort. Met een lichtopbrengst vergelijkbaar met een EVD (36V/400W) lamp. En dan nog de Flash Shot DMX, een LED-stroboscoop bestaande uit 234 helle LEDs waarvan de optimale opbrengst gelijk is aan die van een klassieke 70 Watt strobo.

 

Antari

 

De HZ 500 is een rookmachine, of beter gezegd een optimale Hazer. Mooi ingepakt in een flightcase met de opening van de Hazer naar boven. Een vloeistoftank van 2,5 liter zorgt voor meer dan 22 uur rookplezier om je licht zo optimaal mogelijk te visualiseren. Dit kleine hebbeding weegt wel zo'n 31kg, maar kan makkelijk weggedragen en opgeborgen worden.

 

Beglec

 

Vele spelers gegroepeerd onder één naam. Een greep uit het lichtassortiment brengt ons de Cyclope, een zeer eye-catchy effect, opgebouwd uit 7 LED-clusters met 392 gepowerde LEDs. Zijn tegenhanger is de Calypso, eigenlijk een LED-moonflower opgebouwd uit 156 gepowerde LEDs. Nog enkele lichteffecten zijn de Andromeda, een dubbele LED-moonflower met mooi afgelijnde lichtbundels en de Apollo, eveneens een dubbele LED-moonflower, maar uitgerust met twee scanspiegels.
Op gebied van geluid en dj-consoles hadden we het geluk om een prototype uit te testen dat even voordien pas het daglicht zag en zelfs de doorwinterde Beglec-verkopers nog maar net te zien hadden gekregen: de Synq PCM-1. Een zelf ontwikkelde controller uit de Beglec-stal met ingebouwde geluidskaart, werkend op de Dekadance software en compatibel met Windows XP en MAC OS X. Een mooie, grijze, robuuste verschijning in het plastic controller landschap. Twee kleine jogwielen dienen om te scratchen en onder de vele toetsen en knoppen zijn er verborgen functies. Dekadance reageert onmiddellijk op de bewegingen van de controller en het visuele op de pc komt overeen met datgene waar je mee bezig bent. De laptop die aangesloten was, was jammer genoeg eentje van de trage soort zodat deze gewoonweg niet snel genoeg de nummers per deck kon inladen waardoor het geluid soms haperde, maar met de juiste pc mag dit geen probleem geven. (Ableton Live, Cubase, FL studio,… geen probleem!). Achteraan nog lijningangen zodat je deze mengtafel ook nog met cd kan gebruiken of met timecodeplaten of -cd. Deze toffe en betrouwbare controller zou einde mei/begin juni leverbaar zijn.

 

Behringer

 

Waarschijnlijk betreft het hier iets ouder nieuws, maar ik zag voor het eerst de nieuwste dj-mixer van Behringer op de Musikmesse, de DDM4000 met de Traktor 3 LE software. Persoonlijk vind ik de opstelling redelijk druk, maar ik weet dat ik daarin niet de mening van pro-Behringer gebruikers deel. Natuurlijk bezit deze DDM4000 al de technologie van zijn voorgangers en hij zit dan ook volgestouwd met allerlei effecten, waarvan je er zelfs een 4-tal volledig zelf kan programmeren.

 

Dap Audio

 

Twee clubmengtafels, DS-CM-4 en 6, met crossfader; deze is op de DS-CM-6 zelfs instelbaar. Eenvoudig te bedienen, met 5-bands equalizer voor de master. De DS-2680DMP3 is dan weer een gitzwarte dubbele cd/mp3- speler met slotlader. Een enkelvoudige cd/mp3 speler is de DS-380TL MP3, uitgerust met een USB-ingang. Een zeer eenvoudige speler in dit genre. Een combi is de DS-CDJ250, een echt dj-werkstation met dubbele cd-speler en een 3-kanaals mengtafel met 3-traps eq en crossfader.

 

Dateq

 

Op de stand van Dateq vond ik één belangrijke nieuwigheid: de XTCII. Dit is een mooie, zwarte 4+1-kanaals dansmengtafel met een 3-traps E-kill-izer (mooi gevonden!), een software gecontroleerde limiter en een VCA gecontroleerde crossfader. Er is tevens een fx-send en return aansluiting aanwezig zodat je eventueel effectprocessors kan aansluiten. Mooi en eenvoudig, maar ookvrij robuust gebouwd met een ergonomische opbouw.

 

Disco Designer

 

De nieuwste licht of designer trend vond ik hier. Waar een paar jaar geleden de lintjes voor het eerst werden voorgesteld zijn nu de Bubbles in. Je moet je eigenlijk zo een bubble voorstellen als een plexi uitstalraam waardoor je naar de rondzwemmende visjes kijkt in Aquatopia, of als de ramen van een onderzeeboot van kapitein Nemo. Ik kreeg er in ieder geval een retrogevoel van en voelde me plots terug in de jaren ‘70. Achter deze bubbles zitten leds die alles dan nog eens zo mooi laten oplichten in de kleuren die je maar wenst. De hippe trend voor later en zeker snel te zien in de trendy loungeclubs of wie weet laat je zo een bubblepaneel wel installeren op je kamer…

 

DJ-Tech

 

Een stand waar ik even kon verademen, niet echt door veel vernieuwende producten, maar door de inventiviteit van de designers. DJ-Tech maakt indruk en is aan een inhaalbeweging begonnen om de grote merken bij te halen en wie weet zelfs voorbij te gaan. Oranje, ja je leest het goed, flashy oranje blijkt de kleurenslogan te zijn bij hun nieuwe productenreeks en het moet gezegd, opvallen deden ze wel! Verder op de stand waren ook andere vrouwelijke kleuren te ontdekken als zalmroze en lichtblauw.
IMix Club Edition en de iMix Reload zijn zo twee oranje USB-midicontrollers (ook verkrijgbaar in het zwart), de één met gewone de andere met uiterst gevoelige wielen. De zwarte ‘standaard' editie werkt samen met Mix Vibes LE en de oranje versie werkt met Traktor LE en Dekadance LE. De iScratch 303 is dan weer een professionele dubbele cd/mp3-speler met DSP-effecten, ook weer in de twee kleuren te verkrijgen. Het betreft een 19" rack model met scratchfunctie en vele bpm-gesynchroniseerde DSP-effecten zoals filter, echo, trans, skid, phaser, flanger, pan en reverb. Het paradepaardje vind ik persoonlijk de iScratch 101, een enkelvoudige cd/mp3-speler met USB-controle. Speciaal voor de MIX Vibes software controle is er een USB-output voorzien. Je krijgt er bovendien ook een timecode cd bij en de bijbehorende dj-software. De riemaangedreven, oranje Vinyl USB 5MKII draaitafel lijkt wel weggehaald uit de jaren ‘70 en lijkt sterk op de eerste Lenco's. Deze draaitafel heeft een USB-uitgang en is pc en mac-compatibel. De benodigde software is bijgeleverd en is van het plug ‘n play principe. De DJM-404 is dan weer een 2-kanaals battlemixer met 2 USB-ingangen en ingebouwde DSP-effecten, ook hier is de Mix Vibes software bijgeleverd. Verder vond ik ook nog de iMIX-10FXn, een kleine, zwart-grijze 2-kanaals dj-mengtafel met iPOD audio- en videospeler dock. 16 bpm-gesynchroniseerde fx zijn ingebouwd met killers en tap tempo. De MX10-UFX is ook zo'n 2- kanaals mengtafel met USB-aansluiting voor mp3-speler. De S-1 is dan weer een dubbele mp3-speler met pitchcontrole, eigenlijk is dit een dubbele SD card-speler waarmee je vanuit één kaartlezer de twee controllers kan voeden en zelfs hetzelfde nummer op beide decks kan afspelen. Telkens is MIXvibes zeer attent aanwezig is en dit is zeker het geval bij de DIGI-MIX 2020. Hier krijg je een echt dj-pakket met hoofdtelefoon, USB-geluidskaart en de dj-software MIX VIBES HOME LE MP3 mixing software kit.

 

Denon

 

Eindelijk weer een grote, klassevolle zwart/grijswitte stand voor Denon, die vorig jaar gewoon aanwezig was zonder veel poeha, maar er dit jaar duidelijk weer staat. Op de Namm waren ze ook al duidelijk aanwezig, hier in Frankfurt doen ze dat nog eens over met hun nieuwe paradepaardjes: de HS5500 (nieuw), DN-X050 en de DN-S1200, maar tja, je kan op één maand tijd ook weer niet zoveel nieuws bedenken.

 

ECLER

 

De EVO4, een eigenwijze 4-kanaals mengtafel, voorzien van een dubbele effectunit, is het allernieuwste van Ecler. Je hebt de beschikking over twee kleine schermpjes bovenaan voor alle nodige effecteninformatie en een zeer uitgebreide loop sampler. Het eigen Ecler design doet het hem weer. Je smelt weg bij de eerste blik. En dit gevoel neemt verre van af eenmaal je ermee aan de slag gaat. Goed aanvoelende smooth faders en goede draaiknoppen waar ook ik eens goed kan aan draaien. Een zeer goede prijs/kwaliteit wordt verwacht.
Ecler heeft ook de Nuo 2.0, 3.0, 4.0 modellen op een positieve wijze geupdate. Niet alleen aan de buitenzijde heeft Ecler zijn best gedaan maar ook het binnenwerk werd hier en daar grondig veranderd. Zo beleef je nog meer plezier met de toch al zeer leuke en vooral professionele NUO toestellen. Zo zijn de Nuo 2.0, 3.0 en 4.0 mixers voorzien van een eternal fader en kan men de cross fader als ook de line fader shape naar eigen believen instellen . Ook de knoppen voor de PFL zijn veranderd en werden voorzien van een veel betere switch. De Nuo 3.0 en 4.0 hebben er zelfs een VU-meter per kanaal bijgekregen, als dat niet mooi meegenomen is.

 

EKS

 

Na het succes van de XP10 hebben ze nu de OTUS uitgebracht. Een vet design, gerelateerd aan de floats van Tiësto, met in het midden een niet te missen 7,5" controle jogwiel voor zowel mechanische als optische feedback. In elk van de poten heb je nog eens extra controlefuncties die je weer zelf kan optimaliseren naar eigen oordeel. De pootjes zelf kan je ook veranderen naar smaak. Geen plastic gedoe met deze OTUS, maar een robuust, aluminium gestel. Zo is deze Otus een dj-controller die ook het harde, zware werk aankan van menig battle-dj en ook tegen een stootje kan bij transport. Een zeer groot aanbod aan controlemogelijkheden maken een muis en toetsenbord zo goed als overbodig. Alles is zeer ergonomisch opgesteld, toetsen kunnen aan nieuwe functies worden toebedeeld. Het effectgedeelte is een beetje naar de achtergrond verhuisd, maar nog steeds goed bespeelbaar. Alle controle elementen kunnen dubbel gebruikt worden en dit wordt aangeduid met verschillende LED-kleuren en kan met een shiftknopje worden omgewisseld. Zo kan je de Otus gebruiken als twee los van elkaar staande virtuele decks of gewoonweg in verschillende software omgevingen MIDI aansturen. Deze Otus is compatibel met elke software die een MIDI-leerfunctie bezit (ASIO, Cora Audio, USB 2.0/USB1.1). De Otus heeft een geïntegreerd 24 Bit 4-kanaals Audio interface en is toch een lichtgewicht met zijn 1,5 kg.

 

Eurolite

 

Alweer een lichteffect om bij stil te staan omdat hier ook weer LEDs aanwezig zijn. De LED SCY-7 RGB is een klassiek gegroepeerd straaleffect, maar nu met LEDs. 7 glaslenzen zorgen voor een verspreiding van het effect waarin 5mm helle LEDs het licht uitmaken.

 

4 Acoustic

 

Eén mengtafel die we ook onder een andere vorm bij Hous gezien hebben. De DJ-333-BMP is een 19" dj-mengtafel met 3 phono, 3 lijn en 3 mic-ingangen, DSP-effecten met bpm-synchronisatie.

 

Futurelight

 

De LIS-69 RGB LED-Head effect is een LED movinghead met 48 voorgeprogrammeerde scenes en ingebouwde microfoon. Uitgerust met 69 helle RGB LEDs. Geen gobo's meer, maar LED motieven zorgen voor de effecten.

 

Hous Professional

 

Ergens in een klein hoekje op de beurs vind ik ook nog wat interessant dj-gear bij een Chinese exposant. Hij heeft er een dj-combi staan, de MUSIC Container met hierin een CDD 25, een eenvoudige, dubbele cd-speler, bijgestaan door de DJM800 MK2D, een 8-kanaals mengtafel met effecten echo en reverb. De opbouw is me bijgebleven want deze was totaal anders dan wat ge doorgaans tegenkomen. In het midden krijg je het effectengedeelte, boven de crossfader en daarnaast telkens 4 kanalen. Een uitstekende beginsetup voor de huiskamer-dj.

 

HQ Power

 

PROMIX22U is een 5-kanaals mixing paneel met een USB 2.0 in en out, ideaal voor microfoonmixing, karaoke en live bands. Op gebied van LEDlicht hebben ze de VDPLPS36BP, een Par 36, DMX-gestuurd met een Luminous Flux van 270lm @ 1M. Een multipar, VDPLP240IRGB, met 24 1W LEDs zit ook in hun gamma, met een stralingshoek van 15° en energieconsumptie van 32 W. Verder ook een compact LED wash effect (VDPLW108) en een kleine rechthoekige washdoos (108 x 10mm LEDS). Ook grotere LED wash effecten zijn verkrijgbaar, zelfs eentje dat speciaal ontworpen werd voor buitengebruik (VDPLOW890). Er bestaat ook een bar met 4 LED Par 36 en eentje met Amber leds. Voor de thuis-dj's heeft HQ Power nog twee dj-sets uitgedokterd: de dj-set V-400 W – VDSPROM5, een ideale starterskit met dubbele cd-speler, 2 x 100 W-versterker, een 3-kanaals mengtafel, 2 luidsprekers en een microfoon. De dj- set VI-550 bevat initieel dezelfde configuratie, maar zit in een hogere klasse met een 2x 350 W versterker.

 

IMG Stage Line

 

Vanuit de Monacor groep hebben we de CDMP-700 USB als nieuwigheid. Het is een vette mp3/USB-mediacontroller met een zeer gevoelig jogwiel dat zowel cd's, mp3 alsook HD's, Sticks, iPods en mp3-spelers ondersteunt. Op de stand was er enkel nog maar een eerste werkzame testversie. Een videouitgang maakt dat je het kleine display op een monitor kan overbrengen, zodat het aflezen van tracks en albums makkelijker gaat voor vermoeide ogen. Momenteel moet je nog over de muis gaan om de tweede speler op je pc aan te duiden, maar misschien wordt deze functie ook nog in het uiteindelijke werkende product verwerkt, zodat je vanuit de controller zelf de twee digitale decks kan bedienen. Het inlezen van bijvoorbeeld een USB-stick van 4 GB duurde welgeteld 2 seconden en dat is, op zijn zachts gezegd, redelijk snel. Een nieuw effect werd hier geïntroduceerd, de ‘dump'. Wanneer je deze indrukt blijft de track lopen, maar wordt tegelijkertijd de reversebeat afgespeeld.
Ook twee 4-kanaals mengtafels voor de semiprofessionele dj nieuw op de markt: de MPX-300USB en de MPX-44/SW. De ene is uitgerust met HQ-faders en twee bidirectionele USB-aansluitingen, de andere is eigenlijk een eenvoudige 6-kanaals met toevoeging van de 2 microkanalen met een extra zone uitgang. Een grijs/zwart tafelmodel en een gitzwart 19" model.
Op gebied van licht kwam ik te weten dat de warm witte Ledlichtjes eraan komen en dat deze gecombineerd zullen worden ingebouwd met de 3RGB LEDs of geheel alleen, zodat je toch weer kleurenfilters zal nodig hebben. Andere LED-toepassingen die nieuw zijn, is de Scan-12 LED, een LED-DMX Scanner met de 3 hoofdkleuren en wit met kleurenmenging. De Wash-36 LED is dan weer een professionele LED Moving Head kleurenwisselaar, bestaande uit 36 (raar hé!) extreme helle High Power RGB LEDs, wat dus felle kleuren met zich meebrengt; is DMX-aanstuurbaar. De RGBL-40MX is dan weer een LED-DMX flower effect waar een grote bolle lens voorkomt dat je de kleine RGB LEDS duidelijk ziet en dus mooi afgelijnde kleureneffecten krijgt. De Parl-30 spot is de vervanging van de puntspot en kan dus ingezet worden bij verlichting van de spiegelbol, een stralingshoek van 20° zorgt voor een compacte lichtbundel, de PARL-30 wash heeft een heel ander doel en heeft een stralingshoek van 120° om zoveel mogelijk oppervlak te bestrijken.

 

Koolsound

 

De CDJ-200 is een pareltje in design en volgt de trend aangaande USB-poorten om mp3-bestanden rechtstreeks af te spelen vanaf je mp3-speler of stick. Hij bezit vier onafhankelijke cuepunten (on the fly). Het grote jogwiel doet me denken aan dat van een ander merk en ook de keuzetoetsjes voor USB en cd doen me in diezelfde richting denken. De grotere broer is dan de CDJ-600 mp3, identiek aan bovenstaand toestel, maar deze kan ook mp3's aflezen van een cd afspelen en ondersteunt deze ook. De MPX-300 is dan weer een ander paar mouwen. Hij heeft een andere opbouw en lijkt minder ergonomisch, maar kan geen cd's afspelen en is dus enkel een mp3-controller met USB-ingang. Verder kan je met deze controller alles wat je ook kon met de vorige spelers. Het inlezen gebeurt wel supersnel en zou ik maar al te graag eens willen uittesten.
Op gebied van draaitafels hebben ze ook hier eentje met USB-aansluiting: de TDJ-10 USB. Dit is een riemaangedreven draaitafel met S-arm en voorzien van de nieuwste snufjes. De software hiervoor kan je gratis krijgen op de website van AUDACITY. Nu we toch alles met USB besproken hebben, ontbreekt enkel nog de clubmengtafel CLUB 05 USB, een 19" 9-kanaals mengtafel met USB-ingang (bidirectioneel) een uitwisselbare crossfader en 3-traps eq.

 

Mackie

 

Geen echte dj-zaken ontdekt, wel twee nieuwe productiemengtafels uit het U-serie gamma. De U.420 bevat 4 stereo line ingangen en een phono voorversterker, plus 3 traps ‘Full Kill' eq, AUXS sends, DI en zeker en vast niet te vergeten de Traktor 3 production software. Een verdere ontwikkeling is de U.420d heeft nog als extra twee premium Makie mic-kanalen met de 3-traps en MID-sweep actieve eq en ook de Traktor software erbij. Ook nog een tweede phono voorversterker en een crossfader. Het design is zeer apart en het is overduidelijk waar de serie zijn naam haalt met de hoefijzervorm en centrale, grote mastervolume draaiknop.

 

Mixvibes

 

Het DVS Pack MK2 is een digitaal vinyl dj-software controlepakket, een compact plug ‘n play digitaal vinylsysteem, speciefiek ontwikkeld voor laptop-dj's die nog steeds draaitafels, cd-decks en/of MIDI-interfaces gebruiken. De nieuwigheden bij de 7 DVS software zijn: nieuw Stylish en makkelijke Carbon Gui, 16 pad sampler van de vorige PRO-edition, zeer intuïtieve mediabase en 15 instelbare effecten.

 

Numark

 

Op de Namm reeds uitdrukkelijk aanwezig en toch weer een kleine nieuwigheid, de DDS80, een upgrade van de D2 director. Deze keer mét een kleurenscherm en een zeer krachtige processor. De iDJ2 stond garant voor het scherm (PSP scherm). Dvd's en uiteraard ook cd's kunnen worden afgespeeld via de ingebouwde lader. Opnemen van hieruit gaat nog niet, daar zijn de inleestijden nog te lang voor en wordt er nog te veel geheugen gebruikt, maar men werkt eraan, zo werd me verzekerd! Een 80GB harde schijf kan je nog steeds uitwisselen, de drive unit is eveneens compatibel met de iDJ2 en de D2 director. De NS7 is voorlopig nog steeds een lege doos en dus niet werkzaam, dit zou wél het geval moeten zijn tegen het einde van dit jaar.

 

Omnitronic

 

Twee eenvoudige 2- en 3-kanaals battle mixers, de PM-404 en PM-408. Zij zijn voorzien van Kill-schakelaars, maar verder niet echt vernieuwend. Ik vond op de stand ook nog de SPD-1 SD card Player 2HE, een dubbele SD card speler dus die je ook al bij JB Systems kan krijgen. Naadloze loops en instelbare pitch tot 16 %. Ook hier hebben ze een USB-draaitafel, de DD-USB met zelfs een phono voorversterker aan boord, USB 1.1 ondersteuning compatibel voor Windows XP en MAC OSX.

 

PCDJ

 

Even het vermelden waard is deze leverancier van vele dj-software die een perfecte mix tussen muziek en technologie garanderen. De softwarepakketten zijn gericht op specifieke doelgroepen: de Blue VRM voor de beginnende dj, de RED VRM voor de pro dj en voor de geavanceerde dj is er de FX VRM. Alle producten zijn DAC-3 compatibel. Voor de vj's heeft dit merk de PCDJ VJ, ondersteunt volgende video en karaokeformats: DVD,VOB,DIVX, MPG (1 2 4), AVI, WMV en karaoke (CDG- MP3+G). PCDJ ontwikkelde eveneens de software voor de Denon HC4500. Interesse? Bezoek dan zeker eens de website www.PCDJ.com .

 

Pioneer

 

De producten die werden voorgesteld waren er ook al bij op de Namm-show en meer informatie vind je dus in ons lijvig Namm-overzicht.

 

Prodigy

 

De Prodigy B-52 is een zeer goed uitgeruste combispeler en een vereenvoudiging van het vlaggeschip, de Prodigy fx B-52, die uitgerust was met een effectenprocessor, kanaal leduitlezing en killswitches. Verder heeft de prodigy B-52 twee zeer goede cd-spelers die je apart kan resetten wanneer er een probleem is, zo hoef je het hele apparaat niet af te zetten en kan je gewoon verder spelen terwijl je het euvel met die ene cd oplost. Scratchen kan je nog steeds en beide displays kan je aanpassen aan je eigen wensen. De mengtafel is een 4-kanaals mengtafel met 3-traps eq, een crossfader en alle andere standaard benodigdheden voor een zeer goede mengtafel.

 

Rane

 

Hier werd ook op de Namm reeds het belangrijkste getoond, toch kunnen we nog kleine tools, hulpmiddeltjes toevoegen aan de nieuwigheden hier gezien in Frankfurt. Het hulpmiddel van het jaar zou de driepikkel moeten zijn, ideaal voor je notebook van 12" tot 17". Een snelle en eenvoudige montage, plaatsbesparend in vervoer en niet al te zwaar (1350gr). Met de iSkin Pro Touch control heb je alle Scratch live Keyboard schortcuts direct op je toetsenbord en dit zorgt er zelfs voor dat mogelijke vuiligheid niet in je toetsenbord kan dringen, gewoon erover leggen en klaar. En dan hebben we nog de keuze uit de verschillende kleuren voor je timecode vinyl, zodat je echt wel hip bent.

 

Reloop

 

Héél interessant aan deze booth was de wondermooie, zwartharige, vrouwelijke dj die de Reloop Spin! voorstelde. Ook Reloop volgt de massa naar de digitale software dj met dit digitaal vinyl systeem. Met behulp van timecodeplaten of ook cd's kan je naar hartelust je digitale tracks scratchen en behandelen zoals je ook zou doen met draaitafels of wanneer je een gig speelt met cd's. Allemaal al wel eens gehoord en gezien, maar dit kleine, witte, trendy bakje had niet echt deze dj nodig om in de kijker te staan. Dit alles wordt mogelijk gemaakt dank zij Advanced, het softwarepakket van Reloop. Op de monitor zijn twee waveform displays te zien waar de tracks overzichtelijk en gedetailleerd worden voorgesteld. Daaronder hebben we de labelmonitor waar je de naaldpositie in één oogopslag kan bepalen. Dankzij de USB 2.0 technologie en ASIO-drivers zijn datatransfers en latency van de Spin! interface up to date. De Reloop Digital Jockey is dan weer een dubbele professionele USB/MIDI-controller voor dj's zoals we ze zien verschijnen als paddestoelen op een vochtige herfstavond. Deze controller werkt met de zelf ontwikkelde professionele mixing software, Attack. Ook voor de software van Traktor 3 LE is deze controller geconfigureerd. Door de aanwezigheid van een 4-kanaals USB-audiointerface met 16 BIT/48 kHz, kan de Digital Jockey direct verbonden worden met de PA, hoofdtelefoons en een microfoon. Een andere line bron, zoals een cd-speler of draaitafel kan eveneen worden geïntegreerd in de set-up. Een blitse, kleine controller met hoogwaardig materiaal en gemaakt met liefde voor digitale muziek.

 

Stanton

 

Geen nieuwigheden bij Stanton, maar wel een speelbaar SC-systeem waarvan het prototype nog niet helemaal af is (vooral bij de stabiliteit van de platter) maar er wel in slaagt de verwachtingen sinds de Namm nog eens te overstijgen, want je kan verschillende SCS.1d decks aan elkaar koppelen en zo ongelofelijk veel meer mogelijkheden creëren om je gig tot in de puntjes af te werken. Reggaeman himself heeft ons deze configuratie even voorgesteld en dit is echt wel vernieuwend en toch zeer gebruiksvriendelijk. Doordat je op ieder moment kan zien welke knoppen en toetsen in gebruik zijn op je controller, en dus niet steeds aangewezen bent op je pc-schermpje, kan je ook vlugger ingrijpen of toevoegen. Het geeft je meer vertrouwen. Je kan ook je controller personaliseren door toevoeging van functies onder verschillende toetsen. Gewoonweg super en nogmaals het vermelden waard in deze editie.

 

Studio Due

 

Weer wat nieuws gezien bij de lichtafdeling van de Musikmesse. De D Color is een RGB + amber Moving LED. Het verschil met een moving head is dat hier een flexibele hals wordt gebruikt en dat de bewegingen van de D Color lijken op die van een worm die net boven de grond komt kijken. Zet er een aantal op een rij of hang ze in de lucht en je hebt zeker bekijks. Geven ze nu ook wel wat licht? Jawel hoor, ze zijn namelijk voorzien van Hi power 3W leds + 8 bit lineaire correctie (Amber). Dat ze dan ook nog eens DMX-aanstuurbaar zijn is des te leuker.

 

Yoga

 

Wanneer je zo door de verschillende hallen loopt op deze beurs kan het zijn dat je hier en daar aangenaam verrast wordt, ook al zijn het kleinigheidjes. Dit was ook het geval met Yoga. Geen Oosterse relaxatieleer, maar hoogwaardige, Taiwanese hoofdtelefoons, waar vooral de dj-reeks mij opviel aan kleuren en personalisatie. We hebben hierin de keuze tussen de CD-52, CD-54,CD-210, CD-220, CD-230,CD-310, CD-320 en de CD-330. Mooi gestroomlijnde designs met afneembare oorschelpen die je van verschillende kleuren kan voorzien.