aanmelden
Showtec Infinity iB-2R
Live Sound & PA 24-12-2014
door:

MOVING HEAD


 

 
Deze maand zijn we toe aan het serieuzere werk! Showtec stuurt ons hun allernieuwste moving head, uitgerust met een 132W Osram Sirius gasontladingslamp. Allen al afgaande op het gewicht, lijkt het hier om kwaliteit te zullen gaan. Ik heb hoge verwachtingen van deze Infinity iB-2R en heb regelmatig gewerkt met zijn veel duurdere concurrenten.

 

 

BOUW

De Infinity iB-2R is volledig door Highlite ontworpen en heeft geen bijzondere verrassingen qua uiterlijk. De basis meet 30 bij 35 cm en hierin zijn de aansluitingen, de voeding en een deel van de elektronica te vinden. Ook tref je hier het full color LCD-scherm aan waarin je de instellingen overzichtelijk en uitgebreid kunt aanpassen. Een mooie en praktische ontwikkeling is dat het scherm automatisch roteert met behulp van een zwaartekrachtsensor. Je hoeft je nek dus niet meer in onmogelijke bochten te wringen als de moving head met de kop naar beneden hangt. De Infinity iB-2R is ook voorzien van een accu, waardoor het mogelijk is de basisfuncties in te stellen zonder netspanning. Uiteraard voedt de accu enkel het display - om de kop te laten bewegen en de lamp te ontsteken is netstroom nodig.
De kop is ongeveer 50 cm hoog. Hierin zijn alle mechanische onderdelen ondergebracht, zoals de kleurenwielen en de shutter, maar ook de 132W Osram Sirius HRI-lamp en de lenzen voor de optiek.
De Infinity iB-2R heeft een kleurenwiel met 14 kleuren + open. Verder is er een gobowiel met 17 verwisselbare gobo’s, die je kunt laten roteren of shaken. Ten slotte is er nog een rond, 8-voudig prisma en een lineair prisma aanwezig, waarvan de rotatie en snelheid te regelen zijn. De prisma’s zijn ook over elkaar te gebruiken. De focus is geautomatiseerd en de mechanische dimmer kan van 0 tot 20 Hz stroben. Het pan-bereik is 540° en het tilt-bereik 270°. Vooral de hoge snelheid waarmee de kop beweegt is indrukwekkend voor een machine in deze prijsklasse. De Infinity iB-2R is onder andere op automatische modus of master-slave te gebruiken, maar het meest interessant is natuurlijk om de bewegingen via DMX aan te sturen (15 of 19 kanalen).

 

OUTPUT

Zodra de gobo scherp gesteld is krijg je een geconcentreerde, krachtige lichtbundel te zien. Met een openingshoek van 3° is de straal altijd even breed als de lens, ongeacht de lengte van de straal. De gobo’s zijn goed bruikbaar en scherp te projecteren, hoewel dat natuurlijk niet het primaire doel is van een beam: het gaat om de krachtige, parallelle stralen. Ook de mooie kleuren zijn goed bruikbaar en zitten in de juiste volgorde. Het valt positief op dat de kleuren- en gobowissels in de Infinity iB-2R razendsnel zijn. Dat verliep jaren geleden bij moving heads in deze prijsklasse toch wel wat moeizamer.
Het toestel is perfect geschikt voor electro, disco, rock’n’roll en moderne shows. Je kunt er zowel snelle als langzame, vloeiende bewegingen mee maken. Het 8-voudige ronde prisma geeft 8 stralen uit de moving head in plaats van 1. Ook het lineaire prisma werkt volgens dit principe, maar dan met de lichtpunten op één rechte lijn. Beide prisma’s kun je laten roteren, wat zeker één van de gaafste effecten is!

 


HANDLEIDING EN ACCESSOIRES

Het toestel komt in een kartonnen doos met voorgevormd piepschuim – goed beschermd voor transport dus. Ook zitten er een handleiding, een voedingskabel en twee brackets om haken mee te bevestigen. De brackets zijn snel en zonder extra gereedschap te demonteren, dus in de flightcase is geen extra hoogte nodig voor de trussklemmen. Ook zijn de brackets in meerdere richtingen te bevestigen, zodat de Infinity iB-2R’s altijd in de goede richting hangen. Iedereen die met truss heeft gewerkt zal weten dat dit een welkome eigenschap is.

 

 

PRIJS

Voor het bedrag van €2038.85 (incl BTW) is de iB-2R van jou. Dat is niet weinig, maar toch veel goedkoper dan bij concurrerende merken. Reken gerust op het drievoudige voor een gelijkwaardige machine van een ander merk!

 

BESLUIT

Het gaat hier om een kwaliteitsmachine die nauwelijks wat te wensen overlaat ten opzichte van de veel duurdere merken. Ik was overigens behoorlijk verbaasd over het afwerkingsniveau. Wil je echt iets vinden om aan te merken, dan zal je het moeten zoeken in de allerkleinste details zoals het geluidsniveau van de ventilatoren, die toch een lichte ruis produceren. Misschien zal je er geen ballet met lange stille passages mee belichten, maar in alle andere gevallen zal deze Infinity iB-2R fantastische diensten verlenen.