aanmelden
Master Audio JK46A
Live Sound & PA 24-12-2014
door:

COLUMN ARRAY

 

 

Master Audio is zo één van die toonaangevende merken die de industrie rijk is. Master Audio heeft door de jaren een uitgebreid en interessant gamma ontwikkeld, doorspekt met betaalbare kwaliteitsproducten. Een hele ruime keuze, gebouwd op 40 jaar ervaring. Het resultaat van die ervaring brengt Master Audio nu ten berde in een complete nieuwe serie speakers, genaamd ‘Joker’. De serie is zo uitgebreid en biedt zo veel mogelijkheden, dat we eigenlijk al eerder over een ‘platform’ kunnen spreken… Wij kregen van de importeur twee exemplaren van de JK46A toegestuurd en gaan met plezier aan de slag!

 

 

 

 

Doelgroep / Toepassing 

Master Audio is erg ambitieus en meldt onder meer dat de JK46A klaar is voor alles. Dat maakt het voor ons meteen makkelijk om een doelgroep te specificeren natuurlijk… Met onze testspeaker, en al zeker met de Joker serie over het algemeen, kunnen we letterlijk alle richtingen uit. De producten kunnen zowel mobiel worden gebruikt als in vaste installaties. Voor alle muziekgenres en voor ieder soort gebruik/gebruiker (muzikant, FOH, monitor, verhuurfirma’s…) is er een geschikte oplossing uit het gamma. De prijzen blijven haalbaar, de kwaliteit zit goed, over de afwerking hebben we ook geen klagen en het design is zonder meer geslaagd. Wat heeft een mens nog meer nodig? Jokers zijn effectief alleskunners!

 

 

BOUW

Afwerking
De Joker serie oogt bijzonder fraai! Klassieke ontwerpen in een modern jasje, met duidelijk herkenbare designelementen. Vooral de subs pakken uit met gedurfde aanzichten. Onze testspeaker houdt het wat klassieker, maar weet wel te overtuigen met moderne lijnen. Ik heb het gevoel dat de kasten massief en volledig roadproof zijn, wat een serieus gewicht doet vermoeden. Maar niets is minder waar! Master Audio heeft het voor elkaar gekregen om een stoer en robuust ogende kast te ontwerpen, die bijzonder goed hanteerbaar is. Een slank design, zoals dat bij een column speaker uiteraard gewenst is, zorgt er voor dat de JK46A op een relatief klein plekje kan worden opgesteld. Met de speaker kan je alle kanten uit. Je kan hem op statief zetten, maar er zijn evengoed verschillende accessoires verkrijgbaar waarmee je de kast bijvoorbeeld ook kan vliegen, of kan ophangen aan een truss of aan de muur.
Om het mobiele gebruik te benadrukken werd er op de achterzijde een handige handgreep geplaatst. Dat handvat is op zich wel goed geplaatst, maar aangezien het aan de achterzijde staat, leg je de speaker iedere keer neer op zijn grille, wat niet meteen een schoolvoorbeeld van duurzaamheid is. Je wil immers toch dat je materiaal er na verloop van tijd nog als nieuw uitziet… Op voorwaarde dat de gebruiker zijn lichaamslengte mee heeft, laat de JK46A zich vlot op een statief hijsen. Kleinere medemensen doen dat makkelijker met twee. Het aansluitpaneel is in kunststof uitgevoerd, wat een beetje in contrast staat met de robuuste bouw van de kasten zelf. Bovenaan prijkt een metalen plaatje met vermelding van de naam ‘Joker’ en met een blauwe LED (die we overigens via het menu verschillende functies kunnen geven). Knap hoor!
 


Bediening en aansluitingen 
Op vlak van aansluitingen zijn we behoorlijk snel rond! Signaal breng je binnen via XLR en kan je doorlinken of breng je buiten via XLR. De netvoeding gebeurt door middel van een Powercon chassis. De bediening? Dat is een ander verhaal… De JK46A is voorzien van een uitgebreide interface. Een processor die heel wat instelmogelijkheden biedt. Voor de bediening werd gekozen voor een menustructuur die je middels drie knopjes kan doorlopen. Het zijn geen echte drukknoppen; een knop indrukken doe je door ze voorzichtig aan te raken. Min of meer zoals op een touchscreen, als het ware. De gain laat zich met aparte knoppen regelen, volgens hetzelfde principe. Op zich een interessante manier van werken, maar in de praktijk blijken de knopjes niet altijd even goed te reageren. Wanneer je dan iets te lang wacht, moet je de bediening terug ‘unlocken’ door twee knopjes gelijktijdig in te duwen, en moet je de menustructuur opnieuw doorlopen. Dat werkt dus niet zo vlot als verwacht, maar anderzijds is het natuurlijk wel zo, dat je weinig of niets aan de instellingen zal moeten veranderen op het moment dat de speakers in gebruik zijn. Gewoon vooraf even de tijd nemen om alle parameters op elkaar af te stemmen, en klaar is kees!
Je kan je ook afvragen of die vergevorderde processorinstellingen zich niet enkel zullen richten op de professionele gebruiker, terwijl de leek misschien een beetje uit de boot valt. Maar dat valt best mee hoor… Eens je de menustructuur een paar keer hebt doorlopen, wijst alles eigenlijk een beetje zichzelf uit. Neem nu bijvoorbeeld de presets. Ook een leek kan lezen, en kan dus eenvoudigweg de juiste preset selecteren voor ‘speech’ of ‘longthrow’, of ‘nearfield’, of misschien gewoon ‘flat’. Overige functies, zoals het instellen van een delaytijd of het muten van de hoogdriver of de woofertjes, kan je als gebruiker ook gewoon links laten liggen natuurlijk… Op die manier kan zowat iedereen plezier beleven aan deze speakers! En in dat opzicht vind ik het wel tof dat de kasten zo veel mogelijkheden bieden. Het blijft leuk om met de knopjes te spelen! Bijzonder interessant is het ‘self amplifier diagnostics’ systeem dat in de JK46A werd voorzien. Noem het gerust een ver gevorderd controlesysteem, een uitgebreide limiter. Op het display kan je onder meer de temperatuur van de amp, het input level en de output levels aflezen. Wanneer je iets te hard gaat en de amp dreigt te doen clippen, wordt dat ook allemaal mooi weergegeven. De blauwe frontled kan als extra controle worden geschakeld zodat ze oplicht wanneer de limiter ingrijpt. We kunnen nog wel een tijdje doorgaan over de bediening, maar ik denk dat jullie het vooral zelf moeten ontdekken… Niets is zo leuk als op een intuïtieve manier ontdekken welke features er werden voorzien. Het is alleszins knap speelgoed, dat kan ik al wel meegeven.
 

 

KLANK

Kwaliteit en weergave 
Hoe klinken deze jongens nu? Wel, behoorlijk goed! Ook hier merken we meteen het professionele karakter op. Een zeer gedetailleerd hoog dat de ruimte meteen vult. Soms net iets te agressief en té prominent aanwezig, maar dat is ook wel een beetje eigen aan een stevige column speaker. Het feit is dat je dat meestal allemaal vrij vlot kan corrigeren. In dat opzicht heb ik liever net dat ietsje te veel dan te weinig. Het laag ‘voel’ ik niet direct zoals ik het graag heb. In mijn oren is dit geen volwaardige fullrange speaker. We spreken dan over muziekweergave, want voor speech applicaties is onze Joker wél uitermate geschikt. De woofertjes geven perfect het nodige laag-mid voor de stem weer. Enkel de kick moeten we toch uit een extra sub halen. En dat hebben we uiteraard ook gedaan, met een stevige 18”-er. Je hebt al gauw een stevig exemplaar nodig om het geheel een beetje in verhouding te brengen. En dan moet je volgens de handleiding goed opletten dat je de polariteit van de sub correct schakelt, want dat is niet gelijk voor alle presets van de JK46A.
Het geheel klinkt aangenaam. De kasten dragen relatief ver. Ik heb de longthrow preset geselecteerd, en dan gooit het systeem alle remmen los! Ik kon vrij snel het limiterledje zien oplichten, maar merkte dat het volume achteraan in de luisterruimte quasi gelijk was aan het volume vooraan. En dat is een hele positieve eigenschap! Soms neem ik een nogal kenmerkende hoornsound waar, maar het voordeel van deze speakers is dat je zo veel instelmogelijkheden hebt, dat het klankbeeld heel goed aan je persoonlijke smaak kan worden aangepast! Je moet er gewoon de tijd voor nemen om alles rustig uit te zoeken, en dan ga je ontzettend veel plezier beleven aan deze jongens!

 

 

BUDGET

De JK46A zit bomvol technologie en ontwikkeling. Dat het geen goedkoop product is, zal dan hoogstwaarschijnlijk logisch klinken. Een prijs van €1845 per stuk (er wordt niet aangegeven of dit al dan niet inclusief BTW is) zal misschien aan de hoge kant lijken, maar vind ik persoonlijk zeer realistisch voor dit product. Ik had hem iets lager ingeschat, maar vind genoeg argumenten om het met de prijs eens te worden.

 

 

BESLUIT

Een hele mooie column speaker die op zijn manier weet te overtuigen! De gebruikersinterface (bediening) vraagt wat oefenwerk, maar wijst uiteindelijk wel zichzelf uit. De kast oogt bijzonder professioneel en mag op vlak van de looks zeker en vast worden gezien! Op de klank valt niet veel aan te merken, behalve dat er af en toe wat werk is om een tikkeltje agressie te verdoezelen. Het hoog klinkt zeer gedetailleerd en draagt relatief ver. Het laag klinkt kwalitatief niet slecht, maar een extra subwoofer is zeker aan te raden. Master Audio spreekt voor deze speaker over een ‘unbeatable low end’. Doorgaans kan ik me goed aansluiten bij de productomschrijvingen, maar dat laatste moet ik toch een beetje in twijfel trekken. Om van een echte full range kast te spreken, mis ik een portie punch. Wat overigens perfect normaal is voor een kast waarin vier woofertjes van 6” werken! Kort samengevat? Een knappe speaker met een enorme diversiteit aan mogelijkheden. Een uitgebreid pallet van instellingen, mooi ogend en eerlijk geprijsd. Altijd fijn om een joker achter de hand te hebben!