aanmelden
Beyerdynamic TG 100
Live Sound & PA 24-12-2014
door:

WIRELESS SYSTEM

 

 

Beyerdynamic is in microfoonland en in hoofdtelefoonland een warme bakker. Sinds mensenheugenis - lees sinds 1924 - fabriceren de nazaten van elektro-ingenieur Eugen Beyer in Heilbronn hun legendarische microfoons en hoofdtelefoons. Verschillende producten van Beyerdynamic worden door kenners nog steeds tot de beste in hun genre gerekend. Ook wat betreft zendmicrofoons was Beyerdynamic samen met een erg select groepje van zijn concullega’s een van de pioniers op dit gebied. We krijgen vandaag van de importeur een instapmodel uit de TG reeks. Eigenlijk krijgen we meteen twee sets voor de test: een set met een handmicrofoon en een set met een zakzendertje en bijhorend headsetmicrofoontje (TG-H34c). De verwachtingen zijn dus hooggespannen. Kan een instapmodel onze sterke ervaringen met de grote broertjes waarmaken?

 

 

CONCEPT

De code ‘TG’ dook bij Beyerdynamic al vroeger op. Oorspronkelijk was dat de afkorting van Tour Group’, maar tegenwoordig heet het ‘Touring Gear’. Waarmee Beyerdynamic duidelijk maakt dat de TG-microfoons bedoeld zijn voor gebruik op podia en on the road. De TG 100 is een zender/ontvanger systeem dat in de VHF-band werkt, dat wil zeggen zo in de buurt van 200 MHz. Oei, horen we sommigen al meteen denken, want de dag van vandaag lijkt het soms alsof er nog maar alleen een UHF-band gebruikt wordt voor dit soort dingen. Die gedachte getuigt echter van weinig technisch inzicht.

Het klopt, dat er in de VHF-band door de wetgever niet zo heel veel spectrumruimte vrijgegeven wordt voor onze zendmicrofoons, en we kunnen dus, zonder ‘illegaal’ te werken ook geen massa kanalen gelijktijdig gebruiken. De TG 100 heeft bijvoorbeeld acht kanalen die we kunnen instellen in de geleverde (en wettelijk toegelaten) frequentieband. Wie geen nood heeft aan méér, profiteert dan echter wel van het aangename feit dat we behoorlijk storingsvrij kunnen zenden en ontvangen in de VHF-band, mits het materiaal goed gebouwd is uiteraard. Dat is namelijk een gewone technische aangelegenheid: de golflengte die bij een frequentie hoort, wordt nu eenmaal berekend door de golfsnelheid (3.108 m/s) te delen door de frequentie, en daardoor horen bij de lagere HF-frequenties in de VHF-band dus langere golflengtes dan bij de hogere UHF-frequenties. En langere golflengtes laten zich niet zo snel absorberen door voorwerpen en mensen die zich in de zichtlijn tussen de zender en de ontvanger bevinden.

Wij hebben al vaak ondervonden dat een 20 jaar oud VHF systeem (toevallig ook van Beyerdynamic) op dat vlak betrouwbaarder werkte met een behoorlijke groep toehoorders ‘in de weg’ dan enkele veel jongere UHF systemen. Hiermee willen we geen pleidooi houden om alleen maar naar VHF-systemen te kijken, maar we ruimen graag een oud en op lucht steunend vooroordeel uit de weg jegens deze frequentieband. Bedenk ook dat met de digitale switchover en de uitrol van het 4G-netwerk de providers met grof geld een flinke hap uit ons oude vertrouwde UHF-gebied hebben weggegomd, waardoor het behoorlijk druk wordt in de nog toegelaten klassieke UHF-banden, en waardoor een aantal leidende fabrikanten met hun duurdere systemen stilaan wegvluchten naar steeds hogere frequenties. De keuze van VHF voor een budgetvriendelijk instapmodel is bijgevolg niet zo vreemd.

 

CONCREET

De handzender TG 100 H ziet er mooi uit. Netjes afgewerkt, stevig, en met een typisch herkenbare Beyerdynamic microfoonkop. Hij lijkt geknipt voor spraak en zang, door zijn unidirectionele werking. De voeding gebeurt door twee gewone AA-batterijtjes, wat door vele gebruikers in deze klasse positief ervaren wordt.  9 V-blokjes vinden deze gebruikers vaak te duur, of ‘ze hebben die niet in huis’ (scholen bijvoorbeeld). Toch claimt Beyerdynamic een tiental uur betrouwbaar gebruik met een stelletje nieuwe batterijen. De zendmicrofoon laat zich gemakkelijk inschakelen door even op het ‘lampje’ achteraan naast de antenne te drukken. Dit licht dan groen op. Uitschakelen doe je door op hetzelfde lichtje iets langer te blijven drukken. Dat is wel een handig systeem, waarmee je niet zo snel per ongeluk tijdens de act de zender zal uitschakelen door een of ander knopje onbedoeld te verschuiven of in te drukken. Hetzelfde drukknopje dient ook als indicator voor ‘low battery’: dan gaat het rood oplichten.
Binnenin het batterijvakje vinden we verder de keuzeschakelaar waarmee we het transmissiekanaal tussen ‘kanaal 0’ en ‘kanaal 7’ kunnen kiezen (zeg maar de HF frequentie dus) en een gevoeligheidsregelaar met twee standen, die de versterking van de ingebouwde voorversterker optimaal aanpast aan je stemkracht en/of je manier van gebruik van de microfoon. De zakzender TG 100 B heeft bovenaan een mini-XLR aansluiting voor een opsteekmicrofoon of voor de bijgeleverde headset. De aan/uit schakelaar wordt langs beide zijden geflankeerd door een LEDje: eentje als indicator dat de zender ‘aan’ staat en eentje die oversturingen signaliseert. Dat is wel handig, aangezien er natuurlijk een groot verschil in signaalsterkte is indien iemand een headset of een opsteekmicrofoontje gebruikt. Om de gevoeligheid van de voorversterker hiervoor aan te passen, heeft de zakzender in het batterijvakje ook zo een gevoeligheidsregelaar, nu met drie standen. Voor een instapmodel is dat wel een mooie combinatie. Verder is er in het batterijvak natuurlijk ook weer voorzien in een kanaalkeuzeschakelaar van 0-7.
De sprietantenne is vast gemonteerd op het toestel, dus niet afneembaar, maar dat hoeft eigenlijk ook niet. Wat misschien mankeert, is een aparte audio-uitschakelknop (mute), waarbij de zender zelf in bedrijf blijft (en dus verder batterijen eet) om grip te houden met de ontvanger en om zo te beletten dat er al te gemakkelijk storingen binnen komen op de ontvanger. Ik schrijf bewust ‘misschien ontbreekt’, omdat we enerzijds over een instapmodel praten, en anderzijds heeft Beyerdynamic zelfs in dit VHF-systeem een efficiënte piloottoon ingebouwd. De ontvanger zal dus slechts een signaal herkennen (en doorgeven op zijn uitgang) indien deze piloottoon daadwerkelijk aanwezig is. Wanneer je gewoon je zender uitschakelt, is de kans dan ook enorm klein dat die ontvanger nog iets gaat oppikken dat hem doet besluiten een rotgeluid op de uitgang te gooien. De ontvanger is trouwens verrassend klein en handig. Twee antennetjes (voor de diversity ontvangst) op de voorzijde, maken hem (mits gebruik te maken van een optionele inbouwset) makkelijk rack-monteerbaar. Vooraan zit een ronde knop voor de keuze van het kanaal en een iets grotere regelknop voor het volume. Simpel en efficiënt.


Er zijn ook drie LEDjes present. De linkse licht groen op als de HF- verbinding met de zender in orde is, en begint groen te knipperen indien de ontvanger (via de piloottoon) zijn zender ontvangt, maar tevens ook nog andere signalen (zonder een voor hem herkenbare piloottoon) ontdekt op het gebruikte kanaal. Wanneer deze LED rood wordt, signaliseert hij hiermee dat de zender batterijen heeft die het niet lang meer gaan uithouden. Weer een leuk handigheidje bij toch nog steeds een instapmodel, dat de ontvanger een meldsignaal geeft voor ‘low battery’ van de zender. De middelste LED licht groen op indien er een audiosignaal aanwezig is, en rood bij oversturing. Achteraan zit er nog een schuifschakelaartje waarmee je de frequentiecurve wat aanpast voor spraak of voor zang. De uitgang is zowel in jack als in XLR beschikbaar. Voor de voeding is een klein voedingsblokje bijgevoegd. Ik haat die dingen, maar bij dit soort toestelletjes zijn ze onvermijdelijk, en gelukkig is het een modern lichtgewichtje en is er ook een handige trekontlasting voor het kabeltje voorzien op de achterzijde van de ontvanger.
Zonder ook maar iets te hebben gehoord over de prestaties van het setje, moeten we al eerlijk toegeven: de uitrusting is meer dan dik in orde voor een setje in deze prijsklasse! Het headsetmicrofoontje dat meegeleverd wordt, is de TG-H34c, maar Beyerdynamic heeft optioneel nog een verzameling alternatieve microfoontjes waar elke gebruiker zeker zijn gading in zal vinden. De TG-H34c is een elektreetje, met een cardioïdekarakteristiek. Dat is handig bij live-gebruik in de buurt van boxen, omdat het terugkoppelingsgevaar dan nog wat lager ligt dan bij omnidirectionele modelletjes, maar uiteraard vereist een cardioïdemicrofoon constructieve ingrepen die hem meer gevoelig maken voor o.a. aanrakingsgeluiden (contactgeluiden) en wind- en plofgeluiden. Daarvoor zit er dan ook het gebruikelijke plofkapje bij, wat wel heel mooi is de verende ophanging van het microfoonkopje op de beugel, door een kort stukje rubberen flexi, om de contactgeluiden te slim af te zijn. Dat is wel heel opmerkelijk bij een instapmodel.

 

DE TEST

We hebben de handmicrofoon meteen meegenomen on the road. Een spreker, die we al jaren kennen, klonk meteen goed. Beetje laag weggenomen op de mengtafel en de klank was erg geloofwaardig. Geen geruis, geen rare achtergrondgeluidjes, geen hoorbaar werkend compandersysteem, geen dominante ploffers. Kortom: direct bruikbaar geluid dat uiteraard niet volledig overeenkomt met wat je van een veel duurdere set wil krijgen, maar dat zonder enige twijfel beter was dan wat we al gehoord hebben van (qua prijs) vergelijkbare concurrentiële setjes. Bijzonder vermeldenswaardig (want toch wel fijn in de praktijk) is dat je gewoon de microfoon kan in- en uitschakelen met de fader van je mengtafel nog open: hij geeft geen krimp. Geen plof, geen krak, geen vervaarlijk vooruitvliegende luidsprekerconusjes indien je spreker er plots mee ophoudt zonder je te verwittigen om je schuif toe te zetten. De batterijcapaciteit van de meegeleverde gewone AA-tjes bleek ruimschoots voldoende om de hele avond door te komen. Ook de ontvangstzekerheid konden we meteen goed testen, daar de spreker zich opstelde in het midden van het publiek, dus met toch wat volk tussen zender en ontvanger. De headset hebben we thuis uitgetest. En ook die kon overtuigen! Het microfoontje zelf laat zich perfect ‘uitrichten’ en zorgt voor een klank die veel beter is dan wat je zou verwachten van een microfoontje in deze prijsklasse!

 

 

PRIJS

Een TG 100 H-set, met handzender, kost €240,79. Voor de TG 100 B-set, met zakzender en inclusief headsetmicrofoon, betaal je €277,09. Mocht je de TG-H34c apart willen aanschaffen, dan is het handig om weten dat je hiervoor slechts €72,36 dient neer te tellen. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

 

 

 

BESLUIT

Wat een indrukwekkend lage prijs! We zitten zelfs op een vergelijkbaar niveau als dat van enkele draadloze systemen van bepaalde low-budget merken. Maar dan wel alleen wat de prijs betreft, want de kwaliteit overstijgt de prijsconcurrenten met gemak! Dit zijn weliswaar instapmodellen, maar toch kunnen ze perfect hun mannetje staan in een professionele omgeving. We zien veel raakvlakken met de grote broers. Een erg bruikbare klank, een mooie vormgeving en een meer dan uitstekende en betrouwbare zendkwaliteit. Zoals we dat van Beyerdynamic mogen verwachten!