aanmelden
Proel V12A
Live Sound & PA 30-10-2013
door:

BI-AMPLIFIED TWO-WAY LOUDSPEAKER SYSTEM

 

 

Door de jaren hebben we reeds enkele keren met Proel kennis mogen maken. De producten en de merkfilosofie lieten steeds een goede, positieve indruk na. Wanneer ik een Proel nieuwkomer aan de tand mag voelen, ben ik dan ook benieuwd of de Italianen er in geslaagd zijn om die mooie constante aan te houden. Proel heeft een breed gamma met een ruime keuze aan speakers, van zeer betaalbaar tot bedragen die onvermijdelijk horen bij topkwaliteit. Vandaag staan er twee exemplaren uit de nieuwe V-serie voor mijn neus. Binnen die nieuwe reeks vinden we drie actieve speakermodellen terug, allen tweeweg ontwerpen: de V10A, de V12A en de V15A. Respectievelijk geladen met 10”, 12” en 15” woofer, uiteraard. Ik krijg de middenmaat voorgeschoteld, de V12A. Ik lees net in de informatie dat de ‘V’ staat voor ‘Value’. Et voilà, zoiets wekt mijn interesse…

 

 

Algemeen

Concept
‘Value’. Proel haalde drie domeinen aan, waarop die term volgens hen van toepassing is. Value op vlak van performance, op vlak van engineering en op vlak van design. Het is aan mij om te ontdekken of deze kasten die zelfzekere stempel waard zijn. Op vlak van engineering denk ik dat we alvast goed zitten. Over dit ontwerp is nagedacht. Het betreft namelijk een fullrange tweeweg kast met een 12” ‘long excursion’ woofer met 2,5” voice coil en een sterke 1” compressiedriver, aangestuurd door een zeer efficiënt ontwikkelde versterkermodule die 600W aan peakvermogen kan voortbrengen. En dan moet het meest opmerkelijke getalletje nog komen: de balans klokt bij zo’n kastje al af op 13kg! De kunststoffen behuizing heeft daar zeker een aandeel in, maar de versterkermodule is ook een knap staaltje technologie. Voor de woofer is 250W RMS voorzien, voortgebracht door een klasse D module. Het hoog mag het met 50W RMS stellen, uit een klasse AB module. Het geheel kreeg een schakelende voeding (SMPS of switch mode power supply) en werd in een aluminium behuizing ‘ingepakt’ om perfect beschermd te zijn tegen invloeden van buitenaf en ook om een efficiënte koeling te garanderen. Een super handige, extreem lichte speaker is het resultaat. Value op vlak van engineering? Zonder twijfel! Op vlak van design? Tja… Kijk en oordeel vooral zelf zou ik zeggen. In mijn ogen, wederom geslaagd. En performance? Wel, dat gaan we dadelijk ontdekken, maar op papier krijgt de V12A hier ook reeds een goed rapport…

 

 

Doelgroep/toepassing
De Proel V-serie is bedoeld voor allround gebruik. Je kan de kasten gebruiken wanneer je een betaalbare oplossing zoekt die op vlak van kwaliteit toch een en ander weet te presteren (hierover later meer). Je kan de speakers gebruiken voor PA- en DJ-werk, maar ook als monitor en in de wereld van de vaste installaties. Daarbij moet je natuurlijk altijd rekening houden met de afmetingen en de prijs van de speaker. Wanneer je je echter kan houden aan het gebruik op locaties waarvoor de serie is ontworpen (kleinere zalen, cafés, podia etc.), ga je enorm veel plezier beleven aan deze kasten. Last van je rug door jarenlang met zwaar materiaal te sleuren? Ook dan zijn deze jongens een regelrechte verademing!

 

 

 

Bouw

Afwerking
Dat de assemblage nu in China gebeurt of niet, de ontwikkeling en het design zijn op en top Italiaans. En dat zie je er ook aan! De V12A is enerzijds een klassiek tweeweg ontwerp in een zwarte kunststoffen behuizing, maar geniet anderzijds van moderne, frisse Italiaanse lijnen. Vooral de zeer ruim bemeten handgreep bovenaan de kasten springt meteen in het oog. Een beetje gedurfd, maar enorm geslaagd. Het is dus niet zo maar een ‘saaie’ rechthoekige kast. Maar is het ontwerp ook functioneel? Grotendeels wel, moet ik zeggen. Er zijn kleine kunststof ‘bobbeltjes’ op de afgeschuinde zijden, waardoor je de kasten als vloermonitor kan gebruiken, zonder daarbij de volledige zijkant te bekrassen. Echte (rubber)pootjes bieden natuurlijk een betere bescherming, maar die ‘verdwijnen’ dan weer minder in het design. Het grote handvat ‘on top’ is bijzonder handig voor het vervoer van de speakers. Een betere houvast is praktisch ondenkbaar. Om de kasten op statief te plaatsen, mis ik een extra handvat aan de zijkant. Ook al zijn het enorm lichte speakers, een zijhandgreep vind ik gewoonweg een must. Dat is een puntje waar ik dikwijls over struikel… De statiefflens zit dan weer wel mooi op zijn plaats en beschikt over een schroefknop om de speaker veilig op je statief te fixeren. Er werden vier M10 vliegpunten voorzien, wat de mogelijkheden van deze Proels weer wat opentrekt. Het stacken van de kasten is echter niet mogelijk, daar steekt het design een stokje voor. Misschien een beetje jammer, maar goed, die mogelijkheid maakt nu eenmaal geen deel uit van het concept. Op vlak van stevigheid en duurzaamheid zitten we goed. Misschien hier en daar een wat plastiekerig gevoel, maar anderzijds een stevige grille, goed gebouwd en een duurzame indruk. Er is qua afwerking duidelijk een mooie middenweg gekozen tussen functionaliteit en design.

 

 

Aansluitingen en bediening
Proel heeft gekozen voor een bedieningspaneel dat erg overzichtelijk blijft en dat door praktisch iedere gebruiker op eenvoudige wijze onder handen kan worden genomen. Qua aansluitingen vinden we een combi jack-xlr input en een xlr output-link terug. Boven de input staat een knopje waarmee we tussen microfoon- en line niveau kunnen switchen. We kunnen dus ook rechtstreeks een microfoon inprikken. Om de klank te beïnvloeden, hebben we een tweevoudige toonregeling ter beschikking. Uiteraard is de speaker ook voorzien van een volumeregelaar. Verder nog een ground lift schakelaar en natuurlijk een aan/uit switch. En niet te vergeten, een interessante of gewoon leuke feature: een knopje waarmee we de functie van de frontled kunnen bepalen. Het fijne ledje vooraan kan immers gewoon branden, maar kan ook als signal/limit led worden geschakeld, waardoor je dus van op een afstand meteen ziet wanneer je wat gas moet terugnemen. Het ledje uitschakelen is niet mogelijk. Op het bedieningspaneel staan natuurlijk ook een signal/limit led en een ‘on’ led. Het systeem kan zelfs worden omgeschakeld voor verschillende netspanningen. Deze schakelaar werd met een doorzichtig plaatje afgedekt (geschroefd), om abusievelijke handelingen uit te sluiten. Wat we niet op het paneeltje terugvinden, zijn processorinstellingen. Heel wat actieve kasten bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een boost in het laag in te schakelen, of een algemene loudness. Soms kan je de processor schakelen voor optimaal gebruik als fullrangekast, in combinatie met een sub of als monitor. Maar met de V12A zijn we enkel aangewezen op de instellingen die Proel er heeft ingepropt. Dat beperkt de klankmatige mogelijkheden, maar het hoeft zeker geen probleem te zijn. Denkelijk maakt Proel deze keuze zeer doelbewust, met in het achterhoofd het allround karakter van de kastjes, waarbij dikwijls ook weinig of niet geschoolde mensen het materiaal zullen gebruiken. We zullen dadelijk bij de klanktest ondervinden of we enige regelmogelijkheden al dan niet missen.

 

 

 

 

Budget

Welk budget moet je nu voorzien om jezelf eigenaar van deze kleine krachtpatser te kunnen noemen? Wel, de officiële stukprijs ligt rond de €425. Wetende dat de straatprijs nog behoorlijk onder dat bedrag duikt, vind ik dat toch echt wel een verrassing. Een positieve verrassing, welteverstaan!

 

Besluit

‘Value’, toch een sterke term die zonder meer het nodige vertrouwen inboezemt. Maar klopt dat ook? Proel belooft ‘value’ te bieden op vlak van performance, engineering en design. Dat zijn drie serieuze peilers, die ik alleen maar kan beamen! Sterker nog, ik zou de prijs zonder twijfel als vierde peiler toevoegen. Je krijgt absoluut waar voor je geld. Daarnaast genieten we van een unieke en aantrekkelijke Italiaanse vormgeving, gecombineerd met een opmerkelijke performance in verhouding tot de compactheid en het absurd lage gewicht van de kast. En dan klinkt het geheel nog als een klokje ook. En dat allemaal voor die prijs? Tja, een toppertje…