aanmelden
Ibiza Sound CUBE1208
Live Sound & PA 07-10-2013
door:

ACTIVE LOUDSPEAKER SYSTEM

 

Voor ons staan vandaag twee dozen klaar, met de opdruk ‘Ibiza Sound Cube 1208 2.1 active sound system’. Een mondje vol. Ibiza is een merknaam die we meer en meer tegenkomen, zoals bij allerlei slimme en handige geluidssystemen en lichtoplossingen voor gebruikers met een beperkt budget. We weten dus dat in de dozen geen high tech top level verrassing zal zitten, maar na de erg positieve ervaringen die we in het recente verleden opdeden met de portable sound systems van Ibiza (hier ook getest), staan onze verwachtingen toch enigszins gespannen. We onderzoeken met plezier of we ook met deze Cube 1208 een zelfde Ibiziaanse prijs-kwaliteitverhouding in huis halen als bij onze vorige Ibiza test.

 

Algemeen

Concept
Het concept is eenvoudig: een 2.1 setje dat heel volledig wordt geleverd en op een originele manier compact opgeborgen en getransporteerd kan worden. Voeg daarbij nog een scherpe prijs en een intuïtieve bediening die ook voor de leek vrij snel duidelijk zal zijn, en je ziet meteen dat dit setje aardig wat mensen zal kunnen bekoren. Het hart van de set wordt gevormd door een actieve sub, 60cm diep en met een 40x40cm frontje, met een 12” woofer, aangepord door de ingebouwde versterkermodule. Deze module bevat ook twee aparte eindtrappen voor de twee satelliettopjes die we in de tweede doos aantreffen. Zij hebben een frontje van 30x40cm en ze zijn slechts 20cm diep. Die topkastjes zijn dus op zichzelf passief, met een tweeweg bezetting: een 8” woofer en een tweeter, waarvan de fabrikant geen verdere details vermeldt. In de doos van de topjes treffen we verder nog twee statiefjes aan en zelfs een nette opbergzak waarin we die statieven kunnen transporteren. Beide topkasten passen netjes naast elkaar op de subwoofer, waarna we de zak met statieven er bovenop kunnen leggen. De subwoofer heeft twee spanriemen, waarmee we heel de constructie mooi kunnen vastriemen en zo samen kunnen transporteren en opbergen op een bescheiden plaatsje. Er zit bij de set een kleine afstandsbediening waarmee we op een handige manier ook de mediaplayer (ingebouwd in de actieve subwooferunit) kunnen bedienen. Die player eet SD-kaartjes, maar heeft ook een USB-aansluiting. Zowel MP3 als WMA files worden herkend. Als kers op de taart zitten er naast het netsnoer zelfs nog twee mooi ogende Speakon kabels bij, om de topjes op de actieve sub aan te sluiten.

Doelgroep/toepassing
Een systeem van deze omvang en in deze prijscategorie, ga je niet aankopen om een ‘grote’ PA mee te verzorgen. Dat zou een onlogische zet zijn. Maar natuurlijk lang niet iedereen die iets te versterken heeft, heeft zo een full size PA nodig. En daar ligt de doelgroep van deze set. Je kan hiermee mooi home DJ spelen, een tuinfeestje verzorgen, een caféoptreden verzorgen, de kinderen op school uit de bol laten gaan, je computer fuifallures geven, etc. Een diverse waaier aan mogelijkheden dus.

 

Bouw

Afwerking
De algehele aanblik van de boxen valt behoorlijk mee. De submodule en de topjes werden met een soort tapijt bekleed. Wel vrij dun en erg kortvezelig, maar netjes afgewerkt. De frontjes zijn aluminiumkleurig, in metaal, stevig en met schroefjes langs de voorzijde op de boxen bevestigd. Die schroeven verraden al een beetje de herkomst, omdat ze zoals de Chinese lettertekens een beetje dansen: ze staan niet allemaal netjes even ver van de zijkant, maar horen doe je dat niet en het is allemaal wel stevig bevestigd. Geen prullerige dingen die er zo weer dreigen af te vallen. Met het Ibiza logootje erop oogt het setje eigenlijk best mooi en ik denk dat de meeste mensen het duurder zullen inschatten dan het is. De sub heeft achteraan dus die actieve module met de versterkers, de aansluitingen en de bedieningsknopjes. Alles oogt netjes, de knoppen voelen niet lullig aan, er zit een deftige netschakelaar op en het geheel maakt ook geen onnodig oorlogskabaal bij het in- of uitschakelen. Volgens de fabrikant is er 800 Watt aan vermogen geïnstalleerd, maar dat moeten we wellicht met een korrel zout nemen. Uiteraard heb je ook geen monstervermogens nodig om voor de gestelde doelgroepen een behoorlijk geluidsniveau op te wekken.

We beginnen met het openschuiven van de meegeleverde statieven, waarop we vervolgens de topkastjes neerzetten. Dat gaat gemakkelijk: de topkasten hebben onderaan een huls en achteraan een eenvoudige inspringende plastieken handgreep waarmee we de kastjes perfect kunnen manipuleren. De handgrepen voelen erg licht en plastiekerig aan - en zijn dat ook. Maar gezien het uiterst compacte formaat en gewicht van de kastjes, mag dat geen probleem zijn! Wat wel een beetje tegenvalt, is de beperkte hoogte van de statieven. Ze staan stevig, maar in de hoogste stand bevindt de onderzijde van een topkast zich ongeveer op 1,25 meter van de grond. Dat is te laag indien je je statieven op de begane grond opzet - tenzij je een zittend publiek zou hebben. Maar bij een staand of dansend publiek ga je in elk geval hoger moeten. Je kan de statiefjes bijvoorbeeld op het podium of op een tafeltje zetten. Nu ja, dat is een praktische bedenking, maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat de set binnen een zeer scherp budget op de markt gebracht wordt! Bovendien moeten de statieven behoorlijk klein in elkaar kunnen schuiven om het concept van ‘alles op elkaar vastriemen en compact opbergen’ te kunnen realiseren. Het aansluiten van de topjes op de submodule doen we dus met de meegeleverde Speakon kabels. De Chinezen hebben hier wel een oogje toegeknepen i.v.m. gepatenteerde merknamen, want de Speakon® kabels blijken van het vrolijke merk Neutpik i.p.v. Neutrik te zijn. “Speakon” mogen we dat dus eigenlijk niet noemen. Hoofdzaak is: ze passen en klikken behoorlijk in en het ziet er allemaal goed uit.

Op de subwoofermodule zijn dus twee spanriemen bevestigd waarmee we de topkastjes en de statieven kunnen vastsjorren. De subkast heeft bovenaan een erg stevig handvat waarmee hij moeiteloos te dragen en te manipuleren valt, maar met de topkastjes er bovenop, kan je daar niet meer bij. Het setje staat dan wel netjes op elkaar gesjord en er zit bovendien onderaan de zijkant een stevig stel loopwieltjes en een uitschuifbare trolley, maar toch voelt het wat ‘onhandelbaar’ aan. De handgreep van de trolley laat je namelijk wel toe om met het setje vrij moeiteloos over een vlakke vloer te rijden, maar bij trapjes of om het in je wagen te laden, kom je snel in de problemen omdat je nergens een betrouwbare houvast hebt.

Aansluitingen en bediening
Het aansluit- en bedieningspaneel is heel netjes en overzichtelijk. Geen toeters en bellen, maar wel al het essentiële. Er is een tweetraps toonregeling aanwezig (treble/bass) en naast de master volumeregeling beschikt de sub ook nog over een eigen volumeregeling, zodat je toch het basvolume volgens jouw smaak in balans kan regelen t.o.v. de topjes. Dat kan interessant zijn omdat, bij de toepassingen waarvoor dit setje bedoeld is, de plaatsing van de boxen niet altijd optimaal zal zijn. Dan is het soms handig dat je hier nog wat kan regelen. Er is een stereo ‘line’ input en een stereo output aansluiting voorzien, beide op cinch connectoren uitgevoerd. Verder nog twee ¼” jack inputs, die op de module zelf ‘mic’ en ‘line’ heten, maar waarvan de beschrijving op de doos en in de Ibiza catalogus zegt dat het twee microfooninputs zijn. De ‘line’ input op die Jack connector heeft wel degelijk geen microfoongevoeligheid en lijkt ons meer bedoeld als instrumentingang. Er is voor de mic-input overigens wel een handige aparte volumeknop voorzien die onafhankelijk van de master werkt. De toonregeling en het aparte subvolume kunnen dus ook voor de mic-input apart ingezet worden, wanneer er geen andere ingangen gebruikt worden. De mediaplayer zit ook bovenaan op de achterzijde en heeft de gebruikelijke bedieningsknopjes en een klein schermpje. Alles werkt naar behoren, maar door de plaatsing op de achterzijde en niet op de bovenkant van de sub, is het bij dit soort players altijd een beetje moeilijk om bijvoorbeeld op een SD-kaart naar een bepaald nummer te zoeken. Dit omdat de subkast natuurlijk meestal op de grond staat en dan moet je (zeker in halfduistere oorden) soms wat ‘op de tast’ werken, of je heel diep gaan bukken. De knopjes zijn daarenboven echt wel klein, wat bedienen sowieso niet erg handig maakt. Anderzijds is het erg eenvoudig, eens je weet waar de play staat. Er is wel een remote control, maar die heeft natuurlijk niet het display. Een echt minpunt vinden we dat niet, want die mediaplayer gaat in de praktijk toch vooral dienen voor achtergrondmuziek, pauzemuziek, etc. Wil je bijvoorbeeld DJ spelen, dan ga je sowieso je DJ set aansluiten op de stereo lijningang en ben je meteen van dat buikkruipen verlost!

 

Klank

Kwaliteit en weergave
En nu aan de slag! Ons vast patrimonium aan testmuziek wordt in de Ibiza gejaagd vanuit een externe CD-speler en een usb-stick. Wat meteen opvalt, is dat onze sub (ondanks zijn erg bescheiden formaat) nog behoorlijk zijn mannetje weet te staan. Het is geen oorverdovend gedreun, maar je krijgt wel een gevoel van wat druk dat je niet meteen met zo’n klein setje zou associëren. Op vlak van definitie in het laag verliest deze set natuurlijk in vergelijking met onze (onvergelijkbaar veel duurdere) referentieset. Het laag scoort - begrijpelijkerwijze, bij dit formaat - deels via bepaalde resonanties die bijvoorbeeld de noten van een ‘loopje’ van een basgitaar of contrabas allemaal een beetje gelijkaardig laten klinken. Maar dat merkten we vooral op bij enkele gemene nummers waarmee we de boxen die we testen altijd het vuur aan de schenen leggen. Bij de weergave van ‘allround’ muziek in het algemeen, viel het ons veel minder op. Je krijgt hoe dan ook een duidelijk betere definitie dan bij de afgrijselijk dreunende ‘multimedia’ setjes die regelmatig in mediasupermarkten de aandacht trekken. De topkasten doen ook goed hun best om je te doen geloven dat ze duurder zijn. Hun klankkarakter is best genietbaar. Ze zijn niet vrij van enige agressie in het hoog, maar we moeten ons oordeel zeker in evenwicht houden met de prijssetting van dit setje! En zelfs dan valt het nog goed mee! Eigenlijk zouden hogere statieven hier ook een voordeel bieden, want het is vooral doordat de kastjes als het ware in je gezicht staan te spelen, dat de emphasis van het hoog wat opvalt. Ga je wat uit de bundel luisteren, in het reverberante veld, dan is de klank zelfs vrij goed uitgewogen. Je moet de kastjes dus echt over de hoofden heen laten spelen voor het beste resultaat. Stemmen klinken klaar en dat is bij heel wat toepassingen waar deze set voor bedoeld is alvast een groot voordeel. De maximale output voldoet zeker voor de beoogde toepassingen, het setje gaat nog behoorlijk fel te keer, voor je aan de zone van de inzettende vervorming komt. We moeten wel realistisch blijven: met een 12” sub en twee 8” topkastjes in een budgetvriendelijk prijssegment, mag je niet verwachten dat je het volume van full size PA werk gaat aankunnen. Qua beveiliging speel ik wat op safe: ik draai de volumeknoppen gevoelsmatig niet helemaal open. Wat trouwens ook helemaal niet nodig is om je te amuseren, denk ik dan. De opgegeven maximaal haalbare decibelletjes konden we op onze Deense vriend B&K niet waarmaken, maar geloof ons maar: in een modaal café of bij je volgende tuinfeest, kan de set meer dan luid genoeg om rond middernacht een auto met blauw zwaailicht voor de deur te toveren.

 

Budget

Hola, budget? Laten we nog even ons winkellijstje overlopen: een actieve subkast met drie ingebouwde versterkers, twee topkastjes, twee statieven (statiefjes), een opberghoes voor die statieven, een remote voor de ingebouwde mediaspeler, de aansluitkabels… Heb je telkens eerlijk je geschatte prijzen genoteerd en opgeteld? Dan ga je zeker hoger uitkomen dan de ronduit belachelijke prijs die je voor dit setje over de toonbank moet gooien. Reken op €349, inclusief BTW! De vorige generatie DJ’s kon voor die prijs nauwelijks een deftige versterker kopen. Wanneer ik één enkele woofer moet kopen voor een kast van ons referentiesysteem, ben ik meer dan drie keer zo veel kwijt dan de prijs van deze hele set. Verdere commentaar overbodig zeker?!

 

Besluit

Het besluit is erg makkelijk: mensen, voor deze prijs wordt je door Ibiza echt wel verwend, en vergeef je de Cube 1208 set de paar minpuntjes die we geconstateerd hebben bij de test. Zoals hierboven reeds vermeld, mogen we echt wel over een belachelijk lage prijs spreken. Dit is bijna waanzin. Maar wel waanzin die menig muziekliefhebber en beginnend DJ enorm hard zal kunnen bekoren. Qua prijs-kwaliteitverhouding: een absolute voltreffer!