aanmelden
dBTechnologies Flexsys FM 12
Live Sound & PA 00-00-0000
door:

active floor monitor

 

Het Italiaanse dBTechnologies heeft zich ondertussen al ruimschoots bewezen op de professionele markt. dB heeft altijd getracht een combinatie te zoeken tussen producten die een hoge kwaliteit bieden enerzijds en een aantrekkelijke prijs anderzijds. Doordat dB vaak gebruik maakt van RCF componenten, mag je sowieso uitgaan van materiaal waar je jaren plezier aan kan beleven. De Flexsys serie biedt zowat alle mogelijkheden en combinaties die een muziekliefhebber nuttig zou kunnen gebruiken. Vandaag bespreken we de Flexsys FM 12, de grootste telg uit de Flexsys monitorfamilie. Flexsys adapts to anything lees ik in de informatie. Dat klinkt uitnodigend!

 

Algemeen

Concept
De Flexsys FM 12 is een echte floormonitor. Al is dat misschien wat kort door de bocht. Het is immers niet zo maar een monitor, je kan er volgens dB veel meer mee doen! Een 12 woofer (2 voice coil) voor het laag en een 1 driver (1,3 voice coil) gemonteerd op een CD hoorn voor het hoog brengen de juiste klanken precies waar ze moeten zijn. Het coaxiale design zorgt immers voor de ideale afstraling (CD hoorn 60° H x 90° V) en voor een compact ontwerp. Afmetingen van 450 mm bij 290 mm bij 410 mm (BxHxD) zetten dat laatste kracht bij. De balans klokt af op 17 kg, wat als muziek in de oren klinkt voor ruglijders! De FM 12 is een digitaal actief systeem, wat wil zeggen dat er heel wat elektronica in zit verwerkt. En dat mag je gerust letterlijk nemen. De Flexsys maakt gebruik van een ingebouwde digitale klasse D Digipack versterkerunit, die 240 W RMS naar de woofer stuurt en 60 W RMS naar het hoog. Digipack staat voor meer dan 90 procent efficiëntie, wat ik vrij vertaal in zo goed mogelijke prestaties halen uit de meest compacte kastontwerpen. Geef toe, daar zal niemand zich aan storen, toch? De compacte krachtpatser is passief gekoeld, we hebben dus alvast geen last van lawaaierige ventilatoren. Als een toch ietwat speciale feature, werd de FM 12 voorzien van een processor (DSP 24 bit/48 kHz) met 8 ingebouwde presets. Gebruikers hebben daar dus een uitgebreide keuze tussen vaste instellingen voor gebruik als monitor tot zelfs ook als topkast. Slim gezien! Verder is de monitor voorzien van een dual limiter (peak, RMS, thermal), wat eigenlijk ook wel een beetje een must is. De limiter werkt op 2 niveaus. Enerzijds controleert hij op analoog niveau, anderzijds neemt hij het digitale level voor zijn rekening. Het geeft ons meteen een veilig gevoel, zoals we dat van dBTechnologies gewoon zijn.
 

Toebehoren
De bijgevoegde handleiding is zeer beknopt, maar gaat toch kort in op alle functies van de monitor. Ideaal ook om de juiste gegevens even na te gaan! De website blijft op dat vlak eerder oppervlakkig. Slechts één opmerking: de Nederlandstalige versie van de handleiding ligt waarschijnlijk nog bij de drukker
 

Doelgroep/toepassing
De FM 12 is zonder twijfel een rasechte floormonitor! De FM 12 kan zowel als near-field monitor gebruikt worden, alsook als farfield. Dat laatste bereik je door de monitor op zijn achterzijde op te stellen. Niet meteen de meest ideale plaatsing in mijn ogen, maar het kan dus wel. De polemount laat ook toe om de FM 12 op statief te plaatsen. Hierdoor ligt het gebruik als side-fill zeker ook binnen de mogelijkheden. De ingebouwde DSP maakt het op zijn beurt dan weer mogelijk (geluidstechnisch gezien) om de kast fullrange te gebruiken, eventueel in combinatie met een subwoofer. Naast de FM 12 is er ook een FM 10 en een FM 8 beschikbaar (of je kan opteren voor het extreem high end gamma, de DVX-reeks). Je kan de serie dus wel heel divers gaan gebruiken. Het Flexsys adapts to anything-verhaal begint stilaan duidelijk te worden.

 

Bouw

Afwerking
De FM 12 oogt strak en professioneel, maar niet saai. De Italiaanse designers deden immers hun naam en imago eer aan en ontwierpen een modern ogende kast die door de klassieke lijnen heel herkenbaar is als monitor. Daar voegden ze een duidelijke speelse touch aan toe. Het resultaat mag zeker gezien worden. Een speels karakter combineren met een professionele uitstraling is immers geen makkelijke opgave. De afwerking mag je op zijn minst speciaal noemen. dB ontwikkelde voor de FM monitoren een H.E.T. behuizing. Een wat? Wel, kortweg een hybride behuizing die de voordelen van multiplex (met coating) combineert met de voordelen van kunststof. De Hybrid Enclosure Technology zorgt voor een beperkt gewicht, een stevige opbouw, handig ingewerkte pole mount, handvat en aansluitingen en een krasvrij en vooral duurzaam gebruik. In de praktijk komt het er vooral op neer dat de FM monitoren er na jaren dienst nog steeds goed uitzien! Doordat de aansluitingen wat inspringen en de elektronica diep genoeg zit weggewerkt, schrikt de FM 12 niet terug van een spatje water. Ik vind het altijd gevaarlijk om zoiets te zeggen, maar het is wel een interessant detail. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit een actieve kast zal gebruiken op een locatie waar hij onbeschermd is tegen eventuele regen.Het handvat had, wat mij betreft, handiger gemogen. Ik vind dat je de FM 12 niet zo makkelijk kan hanteren, ondanks het geringe gewicht. Er werd slechts 1 greep voorzien, maar die geeft me niet het meest veilige gevoel. Ik krijg een nogal fragiele indruk, het plastic voelt niet stevig aan. De H.E.T. behuizing is daarenboven redelijk glad, wat maakt dat je toch voorzichtig met de FM moet omgaan wil je hem niet uit je handen laten glijden. Bovendien staat het handvat aan de onderzijde van de monitor, misschien niet de beste keuze. 4 stevige pootjes zijn wel voorzien.
 

Aansluitingen en bediening
De FM 12 laat zich heel eenvoudig aansluiten en bedienen, hoewel je toch wel wat mogelijkheden hebt. Het signaal binnen brengen kan via de gebalanceerde XLR input of via de parallelle Jack input, die logischerwijze ook als link dienst doet. De ingangsgevoeligheid kan je switchen tussen microfoon en line niveau. Voor een monitor als deze, die je ook als compact fullrange kastje kan gebruiken, vind ik de mogelijkheid om rechtstreeks een microfoon in te pluggen zeer interessant. Een eenvoudige toonregeling wordt dan wel een noodzaak. dBTechnologies gaat een stapje verder, en heeft een DSP (processor) ingebouwd met 8 verschillende presets. Een zeer gesofisticeerde equalizer zeg maar. Op zich een erg bruikbaar feature bij monitorapplicaties, en eigenlijk ruimer gezien algemeen bij live sound. De mogelijkheden lopen van live monitor, playback monitor en coupled monitor over male singer, female singer en anti feedback naar live on stand en playback on stand. Een ruime keuze aan nuttige instellingen dus! Het grote voordeel is dat iedereen de geschikte preset kan selecteren zonder voorkennis om het zo te zeggen. Dat trekt de doelgroep voor deze monitor sterk open. De draaischakelaar waarmee je de presets selecteert, kan je het best bedienen met een kleine schroevendraaier. Van mij mocht dat gerust een wat grotere draairegelaar zijn geweest, dat maakt de bediening toch wat makkelijker. De FM 12 is voorzien van 1 master potmeter (sensitivity) die het volume van de monitor regelt. Het ingestelde volume heeft geen invloed op de link output. De potmeter draait ietwat stroef en geeft af en toe een klein knikje. dB kennende, veronderstel ik dat dit toeval is Naast de gebruikelijke powerswitch vinden we enkel een power/on LED en een limiter LED terug. De eenvoud in het ontwerp, zonder de mogelijkheden te beperken, zal zeker door velen geappreciëerd worden!

 

Klank

Kwaliteit en weergave
Ik heb de FM 12 vooral getest hoe hij bedoeld is: als monitor dus. Scoort hij daar niet, dan scoort hij nergens! De gegevens die dB vrijgeeft, spreken van een frequentieweergave van 67 Hz tot 20000 Hz (+/- 3 dB). Bij de luistertest (voorlopig enkel met muziek) valt meteen op dat vocale partijen mooi naar de voorgrond worden getrokken. De weergave van stemmen zit heel goed! Wanneer je de presets doorloopt, valt het op dat deze geen uitgesproken karakter hebben, maar eerder extra nuances aan het klankbeeld geven. Bij het selecteren van de playback on stand preset, hoor ik wel duidelijk dat de laagweergave zeker niet moet onderdoen aan die van andere monitoren, integendeel! In mijn ogen wordt de FM 12 daardoor heel goed geschikt voor diverse instrumenten, maar ook bijvoorbeeld als dj-monitor. Ik merk dat een akoestische gitaar of een keyboard met begeleiding ook perfect wordt weergegeven. Ik heb verschillende muziekgenres beluisterd, en ik moet toegeven dat de Flexsys eigenlijk goed kan worden ingezet in alle situaties. Dan wordt het hoog tijd dat we er eens een microfoon bij nemen! Een aantal presets kunnen me wel bekoren. Maar de anti feedback stand valt een beetje tegen. Ik merk dat de instellingen sterk afhankelijk zijn van welke microfoon je gebruikt. Dat is natuurlijk weer de logica zelve Op een standaard Shure heeft de stand niet zo veel invloed naar feedback toe. Het klankbeeld wordt wel duidelijk aangepast, maar de kwaliteit boet zodanig in dat het niet meer zo aangenaam is om naar de FM 12 te luisteren. Bij een Neumann krijgen we dan weer een omgekeerde situatie: sneller feedback! Het totaalbeeld is absoluut niet verkeerd! Af en toe is het schelle karakter redelijk sterk aanwezig en het laagaandeel beperkt, maar ik zou dat nooit als negatief punt durven aanhalen, omdat we niet uit het oog mogen verliezen dat we te maken hebben met een floormonitor! En in die context scoort hij zeker naar behoren!
 

Output
Een digipack versterkermodule in combinatie met hoogwaardige componenten, zorgt voor een output die zonder twijfel gezien (of liever gehoord) mag worden. De specificaties zeggen dat de FM 12 maximaal 126 dB (volgens de handleiding 126,5 dB) SPL kan halen. Ik lig persoonlijk absoluut niet wakker van die getalletjes. Veel belangrijker is hoe het klankbeeld zich gedraagt op hogere volumes. En dat valt behoorlijk mee! Hoorbare vervorming is er praktisch nooit, de limiters werken efficiënt en de algemene klankbalans blijft vrij goed behouden. Stemmen krijgen een ietwat scherpe (schelle) indruk bij vrijwel maximale belasting. Het diepe laag halen we natuurlijk niet uit deze kast, wat perfect normaal is. Het laag geeft wel een frisse indruk en klinkt in het algemeen redelijk strak.

 

Budget

Voor een FM 12 betaal je 713,90 euro (advies verkoopprijs inclusief btw). Afgaande op wat ik gezien en gehoord heb, had ik de prijs nog net iets lager ingeschat, maar op zich krijg je wel waar voor je geld. De Flexsys biedt een aantal toffe features waar heel wat research aan vooraf gaat, en dat kost zonder twijfel veel geld.

 

Besluit

Ik denk dat ik mag zeggen dat de Flexsys FM 12 een goede coax monitor is, die je overal nuttig kan inzetten en waar je iets aan hebt. Geen uitzonderlijke prestaties, geen ongeziene specificaties, maar gewoon een heel goed gemiddelde. En wat heb je het vaakst nodig? Precies! Een goed gemiddelde! Zoals de naam aangeeft, is de monitor flexibel inzetbaar. Er is weliswaar een flens ingebouwd om hem ook van op een statief te kunnen gebruiken, maar ik zou zelf niet afwijken van zijn functie als floor monitor. Dat blijft toch zijn ding Kortom, een tof, interessant, kwalitatief en goed hanteerbaar alternatief voor vele andere (vaak duurdere) monitoren! www.dbtechnologies.com