aanmelden
LD Systems MAUI28
Live Sound & PA 06-09-2011
door:

compact all-in-one array

 

LD Systems begint stilaan een vaste waarde te worden in onze testruimte. Niet zo lang na de reviews van de Dave-familie (zie MMM 265 en 270), staat er opnieuw een LD product op mij te wachten. En je hoort me niet klagen LD kon me altijd verrassen door interessante en innovatieve producten te ontwikkelen die een bijzonder eerlijk en aantrekkelijk prijskaartje meekregen. Ik verwacht vandaag niets anders! De fabrikant stuurde ons een exemplaar van het nieuwe Maui 28 all-in-one array systeem. De naam klinkt niet enkel knap, het setje ziet er ook nog eens prachtig uit! Als we dan de specificaties nog mogen geloven Een topproduct!

 

Algemeen

Concept
Over een compleet nieuw concept kunnen we eigenlijk niet spreken. Het opzet en het idee bestond al, maar vernieuwend is het concept zonder twijfel wel. Sterk, innovatief en prachtig ontwikkeld. Dat zijn mooie woorden, maar de Maui set verdient dat helemaal. Wanneer ik zeg dat het om een knap actief modulair en compact array systeem gaat dat transportproblemen en opbouwtijd tot een minimum beperkt, zijn we bijna rond. Maar ik denk dat jullie meer willen weten? Het Maui 28 systeem omvat een subwoofergedeelte waar, naast de twee 8 speakers, ook de volledige versterking en de overige elektronica van de set in zit. De V- construction bass reflex module meet 390 mm bij 450 mm bij 510 mm (BxHxD) en weegt 29 kg. Een acceptabel gewicht voor een kastje waar alles in verwerkt zit. Het hoog van de Maui 28 wordt verzorgd door 2 array modules (gesloten) die via handige multipinconnectors in no time op elkaar en op de basmodule kunnen worden geklikt. Alles is via de multipins bekabeld, dus verbindingskabels behoren tot het verleden. De module die rechtstreeks op de sub wordt geplaatst, bevat acht 3 speakers. De bovenste module kreeg dezelfde speakers ingebouwd, maar werd daarnaast ook uitgerust met een 1 hoorn tweeter voor het echte hoog. In totaal bestaat onze array dus uit 16 speakertjes en een tweeter, die in 2 klikjes correct gepositioneerd staan. Een enkele hoogmodule meet 110 mm bij 790 mm bij 90 mm. De onderste module laat de balans afklokken op slecht 3,7 kg. De bovenste module weegt 4,1 kg. Alsof dit nog niet sterk genoeg is, wordt het systeem niet 2-weg aangestuurd zoals wel vaker het geval is bij dergelijke set-ups, maar kreeg de set liefst 5 (!) klasse A/B versterkerkanalen ingebouwd! Dit is dus een echt 4.1 systeem! 200 W RMS vermogen gaat naar de sub terwijl eveneens 200 W RMS totaalvermogen bestemd is voor het topgedeelte. De dual limiter zorgt ervoor dat de uitsturing veilig gebeurt. De horizontale afstraling van 120° maakt de Maui 28 zeer divers inzetbaar. Wil je dus een uiterst snelle en efficiënte opbouw, een zeer compact setje, een breed horizontaal bereik, een goede verstaanbaarheid in elk hoekje van de locatie (dat zal zich dadelijk bewijzen) en een bijzonder intelligent frequentieverloop door een 5-weg aansturing, dan zit je goed!
 

Toebehoren
De handleiding is duidelijk opgesteld en zorgt er voor dat iedereen de Maui zonder problemen kan bedienen. In optie zijn er stevige transporthoezen voor zowel de kolomspeakers als de subwoofer beschikbaar (met logos) en kan je ook een wielplaat kopen om de set makkelijk te vervoeren.
 

Doelgroep/toepassing
De compacte afmetingen van het systeem, in combinatie met een sterk concept, een snelle en makkelijke opbouw en de array technologie die het toelaat om in alle hoekjes van de locatie een perfect klankbeeld te verkrijgen, maakt de Maui 28 geschikt voor zowat alle denkbare toepassingen. Zowel djs als verhuurbedrijven en muzikanten kunnen veel plezier beleven aan dit systeem! Interessant aan de Maui is dat je de set als FOH PA-systeem kan gebruiken, maar tegelijkertijd ook als monitor. Je brengt als muzikant de klank naar het publiek van op de plaats waar je staat. Het klankbeeld komt op die manier bijzonder realistisch over! Ook voor eenvoudige presentatiedoeleinden of multimediatoepassingen waar spraakverstaanbaarheid van groot belang is, zou ik de Maui 28 niet achterhouden.

 

Bouw

Afwerking
De sub is opgebouwd uit 15 mm multiplex en afgewerkt met een laagje structuurlak. De array modules zijn uit aluminium gesneden en kregen een HD coating. Enkel de sub kreeg een logo, wat het design bijzonder slank en onopvallend houdt. In combinatie met de compacte afmetingen maakt dat de Maui 28 de ideale partner om visueel praktisch niet aanwezig te zijn, terwijl de prestaties en het klankbeeld des te meer aanwezig zijn. Het moderne design mag zeker gezien worden, maar een klankkast (of hier zelfs een heel systeem) die je visueel in de ruimte kan laten verdwijnen, heeft ook zo zijn voordelen Qua afwerking kan ik niet veel onvolmaaktheden opmerken. Het geheel is bijzonder solide en stevig opgebouwd. De sub heeft een aantal hoekjes en kantjes die nogal kwetsbaar zijn, maar bij normaal gebruik kan dat geen enkel probleem zijn. Wanneer je op de kast tikt (zeg maar slaat), ervaar je praktisch geen resonantie! Dat is absoluut een pluim waard! Er zijn 2 prima uitgezaagde handvaten aanwezig, wat de submodule goed hanteerbaar maakt. Ik heb zelf eerder een voorkeur voor een eenvoudig klaphandvat, maar ondertussen wordt zoiets eerder als vintage bekeken vrees ik. Het oog wil ook wat, ik begrijp dat wel De afmetingen van de array modules laten uiteraard geen handvaten toe. Die heb je immers ook helemaal niet nodig. Houvast genoeg! Wieltjes op de rug van de sub zouden altijd welkom zijn, maar gezien de optionele transportplaat, vind ik het gemis zeker geen negatief punt. Het grondoppervlak van de sub is niet zo groot, maar toch staat het systeem perfect stabiel. De stevige rubberen poten dragen daar ook deels toe bij.
 

Aansluitingen
LD heeft er voor gekozen om geen mengpaneeltje in te bouwen. Dat is zeker geen negatief punt, het maakt het werken met de Maui kinderspel! Allereerst hoef je dus praktisch niks aan te sluiten, omdat de array modules via een ingebouwde multipinconnector met elkaar en met de sub verbonden worden. Fouten maken is onmogelijk. Als hulp om de connector meteen juist in elkaar te klikken, zijn er metalen pinnen voorzien die maar op 1 manier passen. Die pinnen zorgen natuurlijk ook voor de stabiliteit van het systeem. Daarnaast beschikt de Maui 28 over een assisted vertical array set up, een LEDje dat oplicht wanneer de modules correct zijn gemonteerd. Je moet dus enkel een signaal binnen brengen vanuit de mengtafel. Dat kan via de XLR/jack combi-connectors. Er zijn ook RCA inputs voorzien. De inputs zijn telkens dubbel uitgevoerd (L en R), zodat je dus een stereosignaal kan aansluiten, dat dan intern tot een monosignaal samengeteld wordt voor de aansturing van het systeem. Het is dus wel mogelijk om bijvoorbeeld een iPod of iets dergelijks rechtstreeks aan te sluiten. Een microfooningang is er niet. Misschien is dat voor sommige gebruikers een gemis. Al heb je natuurlijk bij een (grotere) frontset nooit de mogelijkheid om gewoon een microfoon in te prikken, dat is nu eenmaal niet het opzet van zon systeem. De Maui sluit wel gebruikers uit die in een mum van tijd en zonder al te veel werk simpelweg hun setje in het stopcontact willen pluggen en willen beginnen praten. Uiteraard is er ook aan een uitgang gedacht, of hier direct line trough (XLR). Je wil deze knapperd immers kunnen doorverbinden, dat spreekt voor zich
 

Bediening en ergonomie
Het zal allicht reeds duidelijk zijn dat de Maui 28 enorm gebruiksvriendelijk is. Over de bediening kan ik dan ook bijzonder kort zijn. Er zijn slechts 2 draairegelaars: een volumeknop en een apart subwoofer level. Naast de on/off-switch zijn er geen verdere bedieningselementen. Het is dus vrijwel overbodig om te zeggen dat iedereen de set zonder problemen kan gebruiken. Enkele LEDs houden je op de hoogte van de status van de Maui. Er is een on LED, een signal LED, een limit- en protect LED en de eerder genoemde lock LED die aangeeft of de elementen van de array correct zijn opgebouwd. De draaiknoppen voelen solide aan en draaien goed. Ergonomisch valt er alleszins weinig op te merken. Het gewicht zit goed, het foolproof gehalte is oké en het gebruiksgemak kan haast niet beter. We kunnen uiteraard altijd muggenziften over het gebrek aan een microfooningang of een eenvoudige toonregeling, maar anderzijds vind ik dat gebrek net een uiting van professionalisme. Zoals een echte eindset: extern mixen, inprikken en spelen!

 

Klank

Kwaliteit en weergave
Ik ben enorm te spreken over de Maui 28. De specificaties in acht genomen, zet hij knappe prestaties neer op alle vlakken. Ik ben dan ook enorm benieuwd of de klank mij in realiteit ook kan overtuigen. De geluidskwaliteit blijft toch, boven alles, het belangrijkste punt! En ja hoor De eerste klanken bewijzen vrijwel meteen dat we te maken hebben met een professioneel klankbeeld, mooi afgewogen. De 4.1 aansturing zorgt voor een enorme dynamiek en een prachtige frequentieverdeling over het gehele spectrum. Volgens de gegevens zou de Maui set frequenties moeten weergeven van 45 Hz tot 20 kHz. Je kan je afvragen waarom er een extra tweeter is voorzien en waarom LD het niet heeft gehouden op enkel de woofertjes in de array modules, zoals sommige vergelijkbare systemen dat doen. Wel, die tweeter doet zijn ding! Hij voegt net dat beetje extra hoog toe, waardoor de klank niet enkel in het middengebied draagt. Mooi! Het geheel klinkt bijzonder helder en zuiver. Soms wat naar de schelle kant, maar dat hangt onder meer af van de luisterpositie. Zittend hoor je bijvoorbeeld wat meer mid, waardoor er van dat schelle geen sprake is. Stemmen (vocale nummers, presentatie, praten) klinken aangenaam. De opbouw van de array elementen zorgt er voor dat de klank overal in de ruimte op een perfecte manier aankomt, waar je ook zit. Eigenlijk verrassen de woofers me op positieve wijze. Op beperkt volume gaan ze zelfs redelijk diep op het gehoor. Algemeen klinkt het systeem echt heerlijk (zeker binnen de prijsklasse die u zo dadelijk verneemt) en springt de muzikaliteit er vanaf!
 

Output
Met een gevoeligheid van 98 dB/1 W/1 m kan een maximum SPL van 115 dB worden gehaald. Voor de meeste kleinere toepassingen is dat ruimschoots voldoende. Je hoeft de Maui niet tot in de limiet uit te sturen om een perfecte verdeling en draagkracht van de klank te verkrijgen. Op een voor iedereen acceptabel volume klinkt de set in mijn testruimte op alle plaatsen zoals het hoort! Sturen we toch eens helemaal uit, dan blijft het klankbeeld mooi intact. Alles blijft redelijk zuiver klinken tot de limiter ingrijpt. Van agressiviteit is geen sprake! Je hoort wel wanneer de 8 woofers hun maximum hebben bereikt. Een prima extra eigen limiter dus!

 

Budget

Voor een setje betaal je slechts 899 euro (inclusief btw)! Daar schrok ik zelf even van De Maui is dat dubbel en dik waard! Je kan best meteen 2 sets aanschaffen, de prijs is in mijn ogen zeer aantrekkelijk

 

Besluit

LD Systems heeft mijn verwachtingen nog maar eens waargemaakt! Dat is op zich al behoorlijk sterk Het concept zit fantastisch goed in elkaar en de uitwerking is subliem. Er zijn weinig puntjes van kritiek. Sommige mensen zouden blij zijn met een eenvoudig ingebouwd mengertje, anderen zullen het perfect vinden zoals het is. Maar klagen doen we zeker niet, het totaalplaatje klopt als een bus. Wat me bijzonder bevalt is de 5-weg aansturing die zorgt voor een dynamische natuurgetrouwe klank. Het klankbeeld zit eenvoudigweg goed! Alleen al daarop afgaande, schatte ik het prijskaartje aanzienlijk hoger. Zo komen we tot de succesformule van LD: producten aanbieden die er absoluut mogen zijn, die zonder twijfel mee kunnen met de concurrentie én de prijs verrassend interessant houden!www.ld-systems.com