aanmelden
HK Audio SoundCaddy One
Live Sound & PA 06-09-2011
door:

portable pa

 

Heb je al gehoord van de SoundCaddy One? Dat kan eigenlijk bijna niet anders. Waarom? Omdat het volgens mij een enorm innovatief en zeer nuttig concept is dat echt een nieuwe standaard naar voren brengt in de wereld van de mobiele geluidssystemen! Velen onder jullie zitten hier al jaren op te wachten, maar misschien zal het nu pas doordringen. Toen ik de productinformatie van HK doornam tijdens de Messe van Frankfurt eerder dit jaar, was ik enorm benieuwd naar de SoundCaddy. Ik wilde het product eens in levende lijve zien! Al hoort enkel zien niet echt bij mijn mentaliteit en achtergrond Testen, voelen, horen, ruiken, dat is wat ik wil! Een tijdje geleden hoorde ik dan dat de importeur zou langskomen met een SoundCaddy One. De snelste PA ter wereld volgens HK. Ik was alleszins goed op tijd ter plekke voor de test! Zou de SoundCaddy zijn specificaties waarmaken?

 

Algemeen

Concept
Het concept is heel eenvoudig, maar toch enorm doordacht en innovatief. Eigenlijk omvat de naam SoundCaddy heel het opzet: een caddy vol met sound! Het gaat om een behuizing waar je volledige PA-systeem in zit verwerkt. 3 ingebouwde 6 woofers zorgen voor de laagweergave, terwijl voor het hoog en het midden gebruik wordt gemaakt van een fantastische, uiterst efficiënte en compacte line array module met 6 3,5 breedband custom speakertjes. Het geheel wordt aangestuurd door een prima beveiligde 600 W klasse D versterker. De crossoverfrequentie ligt vast op 150 Hz (12 dB/octaaf), wat voor dit soort systemen zeker niet slecht gekozen is. Ook de afstraling van 70° x 15° valt prima mee! In de praktijk komt het er bij dit systeem op neer dat je naast de SoundCaddy bijna even goed van de muziek kan genieten dan ervoor, en dat is altijd mooi meegenomen! Daarom is het ook een line array natuurlijk Als kers op de taart bouwde HK nog een tof 4-kanaals mengtafeltje in. De volledige caddy weegt slechts 29 kg en meet 27 x 102 x 34 cm (BxHxD), wat onwaarschijnlijk compact is! Vanaf nu kan je dus echt een complete PA-set vervoeren met een Smart! De ietwat sportievere medemens kan het zelfs makkelijk te voet doen Nu voel ik sommige mensen toch denken dat er op de markt al verschillende systemen bestaan in deze trend. Eigenlijk is dat ook wel zo, ware het niet dat de line array module IN de caddy is ingebouwd en dat ze er automatisch kan uitschuiven dankzij de ingebouwde gasveer! En dat is uniek! En ontzettend vernieuwend!
 

Toebehoren
De SoundCaddy One wordt geleverd met een stevige transporthoes. Dit jasje is waterafwijzend, heeft een uitsparing voor het handvat en beschikt over een handig extra vakje waarin je de voedingskabel en bijvoorbeeld een microfoon met kabel kan vervoeren. Knap dat de hoes standaard bij de caddy wordt geleverd! De handleiding en alle mogelijke info kan makkelijk ingekeken worden via de website van HK of via de aparte website die voor de SoundCaddy werd opgezet.
 

Doelgroep/toepassing
HK heeft met de SoundCaddy een systeem ontwikkeld dat praktisch voor alles bruikbaar is. Voor mij ligt de nadruk op presentatiedoeleinden waar spraakverstaanbaarheid heel belangrijk is. Productpresentaties, bedrijfsvoorstellingen, recepties, kerken en allerlei multimedia toepassingen Vergis je echter niet! De caddy is een absoluut volwaardig PA-systeem dat perfect ingezet kan worden voor bandoptredens, live sound en dj-werk. De mogelijkheden zijn haast eindeloos! Een doelgroep waar ik extra aandacht op wil vestigen is de school Ik heb me vroeger zo vaak dood geërgerd aan toespraken en muziek die op school werden versterkt met een of ander aftands cassettecombi waar je ook een microfoon kon inpluggen. Dat klonk zo vreselijk en de verstaanbaarheid zat ver onder nul! Wel, aan alle scholen: koop zon SoundCaddy! De kinderen zullen met plezier naar school komen!

 

Bouw

Afwerking
De caddy is opgetrokken uit 15 mm 13-laags multiplex en afgewerkt met structuurlak. Het subwoofergedeelte kreeg een laagje akoestisch schuim en het HK logo staat trots in het midden te pronken. De compactheid van het systeem zorgt voor een zeer slank design. Bovenaan is een mooi vormgegeven handvat uitgezaagd, waardoor je de caddy als een valiesje kan binnenrijden. De wieltjes aan de onderzijde mochten mijns inziens wat steviger zijn, ze zijn wat klein en lijken nogal kwetsbaar om veilig mee te rijden. Al kan je met een gewicht van 29 kg niet veel verkeerd doen wanneer je de caddy niet offroad gaat gebruiken. Het mengtafelgedeelte ligt een beetje verzonken, wat ook wel nodig is om de knopjes te beschermen. Een paar details konden wat sterker zijn opgebouwd (plastic wieltjes en pootjes), maar de algemene afwerking oogt absoluut professioneel. Enkel over de stabiliteit van de SoundCaddy stel ik me wat vragen Ik doel dan vooral op het blijven rechtstaan wanneer de top-mid module volledig is uitgeschoven. De caddy zal heus niet uit zichzelf omvallen, maar met een grondoppervlak van 27 bij 34 cm voel ik me niet zo gerust wanneer er bijvoorbeeld mensen aan het dansen zijn rond de caddy. Je moet rekenen dat het zuiltje voor het hoog en mid dan toch ongeveer op gezichtshoogte staat. Een oplossing met uitschuifbare pootjes of iets dergelijks had me op dat vlak zeker kunnen overtuigen.
 

Aansluitingen
Het leuke aan dit all-in-one systeem is dat je niets moet aansluiten om de topkast met de subwoofer te verbinden. Je prikt enkel het netsnoer in en een microfoon of een andere muziekbron, en je bent helemaal klaar! Het is dus echt de snelste PA ter wereld! Maar uiteraard zijn er meer mogelijkheden Via het ingebouwde mengtafeltje kan je tot 4 kanalen benutten. Ingang 1 is een microfooningang en de tweede ingang is een combi waarop je dus een microfoon of een instrument kan aansluiten. Dan volgt er een line ingang die hoofdzakelijk bedoeld is om het signaal van een eventuele externe mengtafel (band- en dj-werk) in binnen te voeren. Deze ingang wordt ook aangeduid als slave in. Dat betekent dat je met een simpel kabeltje de output van een andere SoundCaddy hiermee kan verbinden. Je kan de caddys dus heel eenvoudig linken! Alle hierboven genoemde ingangen zijn uitgerust met een XLR/jack chassis (1 voor ingang 1 en 2 ; 2 voor ingang 3). De line out of to slave cabinet komt buiten via XLR. De line out kan je mono of left/right schakelen. Naast de line out is er ook een niet regelbare rec out voorzien, zoals gebruikelijk op cinch. Over de vierde ingang hebben we nog niet gesproken Je zou het de snelle ingang kunnen noemen. Het gaat om een aux in met input A (cinch) om een cd-speler of pc aan te sluiten en een input B (mini-jack) waarop je direct een iPod of iPhone of om het even welke andere mp3-speler of pc kan aansluiten. Daarmee zijn we rond qua aansluitingen. Beperkt, maar toch ook uitgebreid!

 

Bediening en ergonomie

Het hoeft volgens mij niet meer in de verf gezet te worden, maar de SoundCaddy One is een plezier om mee te werken! Een super makkelijk te hanteren bakje, dat in een mum van tijd is opgesteld. En dat zonder al te veel moeite, in zeer weinig handelingen en met een absoluut minimum aan kabels. Dat is German engineering op zijn fijnst! De SoundCaddy wordt trouwens ook in Duitsland gemaakt, maar dat terzijde Verder vind ik de caddy heel gebruiksvriendelijk. Het is zonder meer de bedoeling dat ook leken het systeem kunnen bedienen. En dat mag volgens mij geen enkel probleem zijn! Bij iedere ingang vinden we een duidelijke volumeknop terug. Het mengtafeltje heeft geen master en geen gains, dat houdt alles dus echt wel eenvoudig en overzichtelijk! HK heeft er voor gekozen om zelfs geen echte en voor sommige mensen ingewikkelde toonregeling te voorzien. Zonder toonregeling kan je echter niet werken, dus HK heeft ook op dat vlak een interessante zet gedaan! Er werd een regeling ingebouwd die je met 1 knop kan aanpassen aan je eigen smaak. Bij de eerste 2 ingangen komt dat neer op een toonregeling (tone) die je van flat naar speech kan draaien, waarbij bij speech een optimale filtering ontstaat voor spraakdoeleinden. Bij ingang 3 en 4 zorgt de contour knop voor een regeling tussen off en max, waarbij max betekent dat je het signaal een boost in het laag en het hoog geeft, terwijl het middengebied wat wordt gedipt. Een laatste punt dat ik jullie zeker niet zal onthouden is dat je de mogelijkheid hebt om het subwooferniveau apart te regelen. Eigenlijk hoort het ook zo! Anders dan bij de meeste systemen, werkt de volumeknop omgekeerd. Helemaal naar rechts gedraaid (normaal max) wil zeggen flat. Door de knop naar links te draaien, kan je het signaal verzwakken (max -10 dB). Alles gaat heel vlot met de SoundCaddy. Enkel de hoes over het systeem trekken heeft wat tijd nodig. Volgens de importeur gaat deze stroefheid weg na de eerste periode.

 

Klank

Kwaliteit en weergave
Tot nu toe viel alles reuze mee, maar wat met de klank? We mogen niet vergeten dat het in essentie om een geluidssysteem gaat! Soms heb je heel wat tijd en verschillende muziekgenres nodig om een oordeel te kunnen vellen. Het kan echter ook anders. Vanaf het moment dat er muziek weerklonk uit de SoundCaddy One, was ik overtuigd! Dit is een echte line array sound, maar dan niet zo ruimtelijk opgevat. En daar houd ik van! De weergave van de stemmen is fenomenaal, zuiver, helder en aangenaam om naar te luisteren. De stem ligt duidelijk wat op de voorgrond. Voor een moderne geluidstechnieker die enkel kick en basgitaar uit de mix haalt, valt dat misschien wat tegen, maar ik vind het subliem! Naast het versterken van spraak, voel ik meteen dat ik met de SoundCaddys met veel plezier een liveband zou willen versterken! Enkel de basdrum zou ik een beetje missen in het klankbeeld. Op lagere volumes kunnen zelfs de 6 drivers me verrassen in het laag, maar als we iets luider gaan, valt het subgebied wat terug. Laag-mid en laag (rond 100 160 Hz) blijven wel aangenaam aanwezig. Opvallend is de heldere weergave van snare en overhead en percussiedetails in dynamische nummers. Er zit algemeen een zeer frisse dynamiek in het systeem, een detail dat het professionalisme van HK benadrukt! Op papier geeft de SoundCaddy One frequenties weer van 42 Hz tot 18 kHz (-10 dB) of van 49 Hz tot 18 kHz (+/-3 dB). Al laten die getalletjes mij momenteel helemaal koud, ik ga gewoon nog een beetje verder genieten van de SoundCaddy!
 

Output
HK geeft 125 dB op als maximum SPL (calculated en peak). Ik weet niet of dat correct is, ik heb het niet nagemeten Maar eigenlijk maakt dat helemaal niets uit, een stel gezonde oren zijn veel belangrijker. Het knappe aan dit systeem is dat je niet eens luid hoeft te spelen om achteraan de toehoorders optimaal te laten genieten van wat er vooraan aan de gang is. Dat is nu eenmaal line array technologie. De SoundCaddy draagt ver en zorgt er op die manier voor dat je achteraan bijna even goed hoort als vooraan. Uniek is dat niet, maar het is wel verrassend dat een systeem met deze afmetingen zo knap kan presteren! De spreiding zit zo goed dat ik overal in de testruimte op gemiddeld volume een perfect gedefinieerd klankbeeld bekom. Enkel het subgebied mis ik een beetje wanneer ik afstand neem. Al vind ik dat we het systeem moeten plaatsen binnen het toepassingsgebied waarvoor het is ontwikkeld. En dat zijn geen grote zalen of sporthallen of voetbalvelden. Laat ons vooral onthouden dat 3 6 woofers geen wonderen kunnen verrichten. In dat opzicht ben ik echt best tevreden over de output van de SoundCaddy. Samengevat: het gaat luid genoeg! Heel positief is dat de stemmen van hoofdzakelijk vocale nummers loepzuiver het einde van de testruimte (en verder, buiten) bereiken. Je haalt misschien niet de hoogste volumes, maar de ingebouwde limiter zorgt wel voor een veilige uitsturing en houdt het klankbeeld fantastisch evenwichtig. Ik hoor slechts heel af en toe een lichte oversturing, maar ik vertel er meteen bij dat ik op dat moment duidelijk wist dat de caddy net over zijn max aan het draaien was

 

Budget

Voor een SoundCaddy One betaal je volgens de website van HK Audio 2374 euro inclusief btw. De importeur sprak over een straatprijs van ongeveer 2000 euro. Op het eerste gezicht is dat een hoop geld voor een klein systeem, maar ik vind de prijs toch zonder meer verantwoord. Kijk eens wat je krijgt voor die prijs Sterk!

 

Besluit

Heeft deze review überhaupt een besluit nodig? Ik denk dat mijn persoonlijke kijk op de SoundCaddy vrij duidelijk is Het systeem staat er, tegen het concept mag je gerust u zeggen, de specificaties zijn veelbelovend, de praktijk doet niet onder aan de specs en de klank zit gewoon goed! Natuurlijk zijn er enkele kleine opmerkingen, maar die worden op voortreffelijke wijze weggeblazen door de voordelen. De SoundCaddy heeft me maximaal laten genieten van line array technologie. En dat met uiterst minimale afmetingen! Ik vind dat een zeer fijn contrast! Weet je wat ik zo leuk vind aan de naam van dit sublieme product? Dat het de SoundCaddy ONE is! Er zou dus wel eens een two of three of zelfs four kunnen volgen! Een uitbreiding van het concept naar een systeem met meer/grotere drivers? Ik wacht! Im impressed!

 

www.hkaudio.com, www.soundcaddy.

 

nl, www.soundcaddy.be