aanmelden
Beyerdynamic Touring Gear (II)
Live Sound & PA 06-09-2011
door:

instrument microphones

 

beyerdynamic, de invasie, daarmee begon ik het vorige artikel over de zangmicrofoons van deze Duitse fabrikant. We gaan nu verder met de instrumentmicrofoons uit dezelfde reeks. Ik zou dit artikel dus beyerdynamic, de invasie, part two of The return of beyerdynamic kunnen noemen, naar keuze. En de keuze is er, lees maar verder!

 

VOORSTELLING / BESCHRIJVING

Ik kreeg weer eens een groot aantal modellen, negen stuks om precies te zijn. t Zal weer plezierig worden. En omdat de invoerder mij deze microfoons meer dan twee maanden heeft toevertrouwd, heb ik ze zowel op scene als in de studio kunnen gebruiken, waardoor ik een erg correct oordeel over hun mogelijkheden en kwaliteiten heb kunnen vellen.De beste tests zijn deze, die op lange duur uitgevoerd worden... Het verschil tussen een liefje voor één nacht en een relatie van meerdere jaren, als het ware. Er zijn zeker basiskwaliteiten, maar persoonlijke affiniteiten spelen zeker ook een rol. En affiniteit had ik genoeg met de microfoons van de nieuwe TG reeks van Beyerdynamic. Als de importeur het wenst, dan wil ik ze graag vele jaren houden...

TG D70d
Zoals je bij het uitvoeren van een balans voor een optreden doet, begin ik ook hier met de bass drum microfoon, de TG D70d. Zijn looks doen onmiddellijk denken aan een kickdrum mic, maar hij is vrij discreet, zowel door zijn afmetingen als door zijn heel mooi matzwarte afwerking. De meegeleverde houder is uiterst stevig, en je kunt de micro op de geïntegreerde klem (met uitstekende grip) makkelijk richten. De TG-D70d is een dynamische hypercardioide microfoon. De capsule is uitgevoerd in verrijkt neodymnium. De klank is uitstekend: het laag is duidelijk aanwezig, maar niet overdreven, en de slag wordt perfect weergegeven. Ook is het geluid erg droog, zonder enige zwakte, de microfoon reageert erg goed op transiënten, en als je hem goed hebt geplaatst, krijg je erg weinig geluid van de snare of andere onderdelen, wat het werk van de gate behoorlijk vergemakkelijkt. Kortom, een foutloos concept, met een kwaliteitsweergave. Dit alles voor 259 euro, wat er ook nog een koopje van maakt.
 

TG- D57C / TG-D58C
We blijven bij de drums met de TG-D57C en TG-D58C. Het zijn bijna identieke modellen, waarvan enkel het uitzicht verschilt. Ze delen dezelfde houder met dubbele veer, waarbij het kapsel op een flexibele arm zit. Op de TG-D58C is deze horizontaal geplaatst, terwijl het andere model een meer klassieke zwanenhals heeft, een vrij korte van zon 10 cm. Met de klem bevestig je de micro even stevig op de rim als een drenkeling aan een reddingsboei, beresterk, dus! Beide microfoons zijn van het condensatortype met cardioidekarakteristiek. Condensatormicrofoons zijn zeldzaam als tom en snare opnemers, hoewel je hier duidelijke voordelen hebt voor wat betreft de klank, meer bepaald de frequentierespons en de duidelijkere attack. Deze mics zijn de nieuwe versies van de Opus 87 en 88 die ik enkele jaren geleden getest heb, en die ik overigens ook gekocht heb, omdat ze me echt overtuigd hadden. De looks zijn erop vooruitgegaan: het elektrisch blauw dat deze micros een Fisher-Price kantje gaf, is vervangen door ernstig zwart. Dit is soberder en discreter op de scene. De capsule zit op een soepel tuitje, waardoor het element buigt, maar niet breekt wanneer een drummer slecht mikt en op de mic slaat. Dit is een essentieel punt als je het gebrek aan precisie van sommige drummers beschouwt (en ik heb het hier zeker niet over Joris Peeters, alom geroemd voor zijn nauwkeurigheid). Dit systeem is nog soepeler dan dat van de oude Opus-reeks, ik heb ze vergeleken. Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn Opussen mettertijd wat strammer geworden zijn. Dat gebeurt wel meer met het ouder worden, en niet alleen bij microfoons... De klank is geen verrassing, die is identiek aan die van de Opus, dus prachtig: attack, sustain en bassen die nooit boomy worden. Uit de kunst, dus, en de bevestiging is zo geniaal dat je je afvraagt waarom die niet eerder uitgevonden werd. De prijs van beide modellen is identiek, namelijk 142 euro.
 

TG-D52D
De TG-D52D is het kleine broertje van de voorgaande modellen. De bevestiging is identiek, maar het cardioide element is hier dynamisch uitgevoerd. Ook dit model voelt zich lekker op drums en slagwerk. De prijs is ook erg gunstig. Hiervoor krijg je bij andere merken enkel de microfoon, en moet je de bevestiging los bijkopen. Niet zo bij beyer. Een erg goede deal, dus. Het geluid is wat minder dan dat van de grote broers. Niets dramatisch, maar het verschil is hoorbaar, onder andere in het laag en in de nauwkeurigheid van de attack. Het loont dus de moeite om de prijs (110 euro) en de klank te vergelijken, en je keuze te maken volgens je smaak en de inhoud van je spaarvarken.
 

TGI50D
We vervolgen met de TGI50D, die nogal opvallend is door zijn retro stijl, waar ik wel van houd. Als je van discretie houdt, dan is dit je ding niet. Ook hier weer een dynamische cardioide, die zich goed voelt bij het oppikken van een gitaarversterker, een snaredrum en meer. Ik vond hem uitstekend voor verzadigde klanken, niet te schreeuwerig, met een goed beheerst midden-laag. De TGI50D heeft nog een ander pluspunt: hij is nogal goed in het onderdrukken van zij- en achtergeluid, wat een groot voordeel is tijdens optredens, waar hij het instrument opneemt waar je hem voor hebt opgesteld, zonder gestoord te worden door andere bronnen. De prijs is erg toegankelijk: 145 euro.
 

TGI53c
De TGI53c is niet groot, hij meet amper 10 cm en weegt slechts 36 gram. Dit cardioide condensator model zal je goede diensten bewijzen op hihats en als overhead, om strijkers op te nemen, en zelfs koren. De prijs is zonder meer erg laag, je moet er slechts 139 euro voor neertellen. Deze microfoon kan nochtans hoge geluidsdrukken aan (140 dB SPL) en de klank is heel goed. Je mag hem natuurlijk niet met een mic van 1000 euro vergelijken, maar tijdens een optreden is dit de discrete opnemer die je graag in je buurt hebt. Het geluid is nogal briljant in het hoge register, je hoort dat het gebied tussen 5 en 10 kHz bevoordeeld werd, maar het is niet hol in de lagere regionen, zoals bij veel goedkopere microfoons. Ik heb een akoestische gitaar opgenomen met de TG153c, en het geluid was verre van goedkoop. Voor je home studio is deze microfoon zeker het overwegen waard.
 

TG I57c/TG I56c
Ook blazers hebben een mic nodig, en beyerdynamic biedt niet alleen de uitstekende M160 en TG M88 aan, die op alle podia ter wereld terug te vinden zijn. De TG I57c heeft een kleine clip waarmee je hem makkelijk op een sax, een trompet, trombone hoorn of ander winderig instrument bevestigt. Hier heb je weer een zwanenhalsje en een element dat uiterlijk lijkt op de drummodellen. Ook hier werd de prijs samengeperst: 145 euro, terwijl deze opnemer maximaal kan incasseren, gelukkig maar, als je beseft hoe hoog de geluidsduk van een blazer kan zijn. De klank is helder, misschien wat te helder, maar naar mijn gevoel wat te leeg in het lage gebied. Voor een trombone of een bariton sax zul je wellicht wat lage tonen missen. Het is een cardioide condensatormicrofoon, een troef voor het hogere frequentiegebied. Hij vangt praktisch geen stoorgeluiden op, en onze blazende vrienden zullen ons dankbaar zijn dat ze niet roerloos voor een microstatief moeten staan. Om te eindigen, want aan alles komt een einde (behalve aan een cirkel), bespreken we nog even de TGI56c. Dit condensatortype met cardioidekarakteristiek is bedoeld voor accordeon, bandoneon en cither. Het bevestigingssysteem is bijgevolg niet hetzelfde als dat van de I57c, maar verder zijn de prestaties gelijk. Ook hier weer een helder geluid, dat wat body mist. Voor de rechterhand van de accordeon is hij erg geschikt, maar voor de lage tonen aan de andere kant zul je misschien teleurgesteld zijn. Ok hier valt de prijs erg mee, en zul je het verlies aan lage tonen wat lager inschatten. Hij kost slechts 145 euro.

 

BESLUIT

Dit nieuwe gamma instrumentmicrofoons heeft alles mee, en niet enkel op het vlak van prijsstelling. Het vakmanschap van beyerdynamic is apert voor de essentiële aspecten, de klank en de prijs, maar ook in details zoals de waterdichte hoesjes van goede kwaliteit, en de meegeleverde houders die zowel Europese als Amerikaans schroefdraad hebben, zonder dat je een bus of ring moet gebruiken (en die keer op keer op het statief blijft zitten). Zoiets getuigt van inzicht en ervaring, en je zult er elke dag weer plezier aan hebben. Ieder zal hier zijn gading vinden, aan prijzen die de verbeelding (en de concurrentie) tarten. www.beyerdynamic.com (vertaling: Michel Noach)